Az elromlott mosógép, aminek semmi baja

2021. március 31.

Kellemetlen, ha a mosógép nem indul el, vagy éppen táncol, esetleg gyűri a ruhákat, vagy megáll benne a víz. Ilyenkor sokan azonnal szervizhez fordulnak, pedig gyakran elkerülhető lenne a szerelő igénybevétele, sőt maga probléma is megelőzhető, amivel nemcsak kellemetlenségektől kímélhetjük meg magunkat, de idő és pénz is megtakarítható. A leggyakrabban előforduló olyan problémákat gyűjtöttük össze szakértők segítségével, amelyek könnyen kiküszöbölhetők, de ha már bekövetkeztek, szerencsés esetben szerviz közreműködése nélkül is elháríthatók.

Táncol a mosógép

A mosógép meglehetősen statikus készülék, ahová letesszük, ott is marad, egészen addig, amíg máshová nem helyezzük. Így aztán joggal gyanakodhatunk problémára, ha a gép mégis úgy dönt, hogy elindul. A mosógéptánc jelensége leggyakrabban két okra vezethető vissza. Az egyik a lábak nem megfelelő beállítása. Ez olyankor fordul elő leginkább, amikor a gép egyenetlen felületen kerül elhelyezésre. A lábak könnyen állíthatók, némely készülékhez a gyártó még mellékel is célszerszámot, amivel a művelet egyszerűen elvégezhető. A másik, igen gyakori ok, hogy a dobrögzítők, amelyek a szállítás során védik a készüléket a sérüléstől, nem kerültek eltávolításra a használatbavétel előtt. Ez a probléma is orvosolható házilag. A könnyen hozzáférhető csavarok kitekerése azonnal megoldja a gondot. A mosógép-táncoltatást sokszor meg lehet úszni meghibásodás nélkül is, de van, hogy komoly károsodás éri a készüléket, ezért érdemes a lábak helyes beállítását, illetve a dobrögzítők eltávolítását még a használat megkezdése előtt elvégezni.

„A mi tapasztalataink azt mutatják, hogy a mosógéphez történő kiszállásoknál rendkívül nagy arányban fordul elő, hogy a felhasználók megfeledkeztek a dobrögzítő eltávolításáról. A mosógépeket úgy tervezik, hogy a dob forgása során keletkező rezgéseket egy lengéscsillapító elnyelje. Amikor a dobrögzítő bent marad, akkor éppen ezt gátoljuk meg. A készülék ilyenkor nem tudja a rezgéseket elvezetni, és elindul.”

Szabó András, ügyvezető – Orczy Háztartási Gép Szerviz

Gyűrődik a ruha

Előfordul, hogy mosás után a ruha nagyon gyűrött lesz. Ezért persze nyilván a mosógépet tesszük felelőssé, pedig gyakran a nem megfelelő használat okozza a problémát. A túl nagy, de akár a túl kicsi töltet, vagyis a készülékbe helyezett túl sok, illetve túl kevés ruha is eredményezheti a túlzott gyűrődést, de a nem megfelelő beállításnak, rosszul kiválasztott program vagy magas centrifugafordulat is járhat ilyen következményekkel. Ezért ajánlott a gépekhez mellékelt útmutató ajánlásait követni, és annak megfelelően használni a mosógépet, és szerelőt csak abban az esetben hívni, ha ez nem oldja meg a problémát.

„A mi megfigyelésünk szerint vannak olyan kiszállások, amikor a készülék valójában nem hibás, hanem az ügyfél elégedetlenségét okozó jelenség a használat nem megfelelőségéből adódik. Erre jó példa, amikor az ügyfél a gyűrődő ruhát jelöli meg problémaként. Ez visszavezethető a túl nagy centrifugafordulatszám-választásra, a mosáshoz választott túl nagy töltetre vagy a nem megfelelő mosási programra. Az ilyen esetekben műszerészünk megpróbálja tanácsadással orvosolni az ügyfél kifogását, illetve ellenőrzi, hogy a használt beállítások megfelelőek-e a mosni kívánt töltethez.”

Varga Dániel, ügyfélszolgálati vezető – BSH (Bosch)

Kellemetlen szagok

Van, hogy a mosógépből kivett ruha ahelyett, hogy friss illatú lenne, éppen ellenkezőleg, kellemetlen szagokat áraszt. Ezt okozhatja a készülékben elkallódott ruhadarab, bár ehhez a jelenséghez sokszor komolyabb meghibásodás társul, és a problémának más tünetei is vannak. Gyakoribb oka a kellemetlen szagoknak, hogy a mosókapszula hordozóanyaga rárakódik a dobra. Ez speciális tisztítószerrel, vagy 70-90 °C-fokos program lefuttatásával orvosolható. Nem érdemes azonban megvárni, hogy a jelenség kialakuljon, rendszeres karbantartással a probléma meg is előzhető.

Nagy vízfogyasztás

Bár viszonylag nehéz észrevenni, és ezért kevés felhasználónak tűnik fel, de előfordul, hogy a mosógép indokolatlanul sok vizet használ. Ez adódhat abból, hogy a kifolyócső nem megfelelően van elhelyezve. A csőnek egy ponton 60–100 cm közötti magasságban kell lennie ahhoz, hogy a fizika ne zavarjon bele a gép működésébe. A gyártók ezért a készülék hátulján rögzítik is a csövet. Ha ebből a rögzítésből eltávolítjuk, és a cső sehol sem éri el a 60 cm magasságot, a víz mozgása megváltozik a rendszerben, ezért a gép gyakorlatilag folyamatosan vesz fel vizet.

Nem űrít le a gép

Ennek a jelenségnek több oka is lehet. Az egyik, ha az imént említett kifolyócső túl magasra kerül. Ilyenkor a vízoszlop súlya miatt a szivattyú nem képes a vizet kinyomni. De kötelességtudó alkatrészként kitartóan próbálkozik, ami akár azzal is járhat, hogy leég. Másik ok lehet a gépben maradó víz esetében, hogy a szűrő eltömítődött. Ezért annak tisztításával egyszerűen megoldható a probléma. Szerencsésebb azonban a szűrőt rendszeresen tisztítani, nem csak akkor, ha már gond van.

KAPCSOLÓDÓ:

A tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállási kötelezettség 2021. január 1-től megújuló szabályai.

Nagyon sokszor felesleges szerelőt hívni a nem megfelelően működő mosógéphez, mert a hiba viszonylag egyszerűen elhárítható szakember beavatkozása nélkül is. De még jobb, ha rendszeres karbantartással és körültekintő használattal megelőzzük azok előfordulását.

„A fentiektől eltérő hibákat és kifogásolható mosási teljesítményt gyakran más okra tudunk visszavezetni. A túlzott mosószerhasználat, a túl alacsony mosási vízhőmérséklet, vagy a készülék nem megfelelő fizikai elhelyezése további hibaforrás lehet. Összességében elmondható, hogy az elhárított elkerülhető meghibásodások, elvégzett ellenőrző mérések és az ügyfelek tájékoztatása nagyon jelentős része a mosógépekhez történő kiszállásoknak.”

Varga Dániel, ügyfélszolgálati vezető – BSH (Bosch)

„Törekszünk arra, hogy a minket megkereső ügyfelek problémáit kiszállás nélkül is elhárítsuk. Mindenkinek ez az előnyösebb, hiszen az ügyfélnek így nem kell nélkülöznie a készüléket, mi pedig elkerülhetjük a felesleges kiszállást. Így például a készülék által megadott hibakód beazonosításához is tudunk információt adni, de igyekszünk a problémaleírás alapján feltételezett hiba elhárításához is segítséget adni, amennyiben azt az ügyfél önállóan is képes megoldani. Azonban ennek ellenére is nagy arányban fordul elő olyan mosógépkiszállás, ahol tényleges javításra nem kerül sor.”

Szabó András, ügyvezető – Orczy Háztartási Gép Szerviz

„A figyelmetlen felhasználó is okozhat olyan műszaki hibát, amely elkerülhető lett volna körültekintő használattal. Ennek példája az idegen tárgy előfordulása a készülék belsejében. Az aprópénz, valamelyik ruhadarab kemény alkatrésze, pl. nagyobb gombok vagy csatok, merevítők gyakran a készülékbe kerülnek, zajokat, a ruhatöltet károsodását, szélsőséges esetben a készülék meghibásodását okozva. Ezek eltávolítása esetenként komoly műszaki beavatkozást tesz szükségessé, amely munka megfizetését az ügyfelek sokszor elutasítják.”

Varga Dániel, ügyfélszolgálati vezető – BSH (Bosch)

„Nagyon gyakran előforduló probléma, hogy a felhasználók túl sok mosószert használnak. Sokan vélik úgy, hogy minél több a mosószer, annál tisztább a ruha, illetve hogy abból nem lehet baj, ha többet tesznek a gépbe. Pedig a habzó mosógép jelensége éppen ettől alakul ki, de egyéb problémákat is okozhat a túlzó mosószerhasználat. A legtöbben nem is gondolják, hogy milyen következményekkel járhat a nem megfelelő használat vagy a karbantartás hiánya. Azonban ezek okozhatnak nagyon súlyos meghibásodásokat, amelyek komoly költséget jelenthetnek a felhasználó számára.”

Szabó András, ügyvezető – Orczy Háztartási Gép Szerviz

A legtöbben szeretik a készülékeket rögtön kicsomagolás után használatba venni, és a használati utasítás elolvasását teljesen mellőzni. Pedig érdemes rászánni azt a néhány percet, és elolvasni az instrukciókat, mert sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát az ember. Az okosmosógépek pedig még többet segíthetnek ebben, hiszen a legtöbb mosógéphez tartozó applikáció tartalmaz hasznos tanácsokat, tippeket a megfelelő használathoz. Bizonyos alkalmazások pedig lehetőséget biztosítanak a távdiagnosztikára is, amivel a felesleges szervizkiszállások teljesen elkerülhetők.

További termékválogatások:

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

Játékot dobott piacra a Beko

Játékot dobott piacra a Beko

November 23.-tól érhető el világszerte a Beko „Domino: The Little One” névre hallgató kalandjátéka. Bár a Beko márkától nem idegen a...

Hisense nagygépekben is

Hisense nagygépekben is

A kínai Hisense 2018-ban vásárolta fel a szlovén Gorenjét, és mint minden fúzió kapcsán az elsődleges kérdés ennél az akvizíciónál is az volt, hogy...

Share This