Kapszulák az eszpresszón túl

2021. június 10.
Nespresso Alberto Vercelli

Nemrégiben dobta piacra idehaza a Nespresso a Vertuo kávégépét, illetve az ahhoz tartozó kapszuláit. Az új készülék egy teljesen új technológiát és egy új megközelítést is használ a kávé elkészítését illetően. Alberto Vercellivel, a Nespresso magyarországi vezetőjével beszélgettünk arról, hogy a Vertuo miben más, milyen előnyöket kínál, illetve milyen fogyasztók számára lehet ideális ez a megoldás.

Mi a Vertuo készülékekben alkalmazott új technológia lényege? Milyen gyakorlati jelentősége van a forgó kapszulának? Mi történik ilyenkor, és ez milyen hatással van a kávéra?

Büszkén mondhatom, hogy egy valóban forradalmi rendszerről beszélhetünk. Több éves kutatás és fejlesztés után alkotta meg a Nespresso a Centrifusion™-t, amely egy új, a Vertuo kávégépeinkben alkalmazott főzési technológia. Ez tulajdonképpen egy intelligens extrakciós rendszer, amely vonalkódos technológiát használva minden egyes Nespresso kávét felismer. A gép nyomás helyett forgó technológiát használ a kávékészítéshez. A rendszer forgatja a kapszulát, miközben folyamatosan vizet enged bele, annak érdekében, hogy a kávé összes aromáját kivonja a tökéletes crema létrehozásához. A forgási sebesség pedig elérheti a 4 000 fordulatot percenként, ezzel biztosítva, hogy a kávé teljesen kivonható legyen.

A Vertuo kávégépek felismerik a kapszulát. Pontosan mit ismernek fel, azaz miben térnek el egymástól a különböző kapszulák?

A kapszulákban található kávék összetétele, aromaprofilja és intenzitása is eltérő, illetve változhat az elkészített kávé mennyisége is. A Vertuo modellek leolvassák a vonalkódot a kapszula felismeréséhez, majd beállítják a víz mennyiségét, az extrakció sebességét, illetve egyéb paramétereket is, hogy az egyes kávékeveréknek és a csészeméretnek megfelelően optimális módon készítsék el az italt. Így mindössze egyetlen gombnyomással tökéletes csésze kávé készíthető különböző méretű, aromájú és intenzitású kávékból.

KAPCSOLÓDÓ:

Magyar bajnok baristával a kávézásról, a jó kávéról

Podcast_Lonkai_Márton
A rendszer esszenciális eleme a vonalkód.  Ez gyakorlatilag kizárja a kompatibilis kapszulák használatát? Mi történik, ha valaki mégis megpróbálja használni a gépet  mondjuk egy Original kapszulával? Kárt tud tenni benne?

A Nespresso Original és Vertuo gépek különböző típusú kapszulákat használnak, mivel két különálló rendszerről van szó, amelyeket különböző típusú kávék elkészítésére hoztak létre. A kávéblendek különbözőek, valamint a Vertuo hosszabb kávék elkészítésére is képes. Éppen ezért a kapszulák alakját és méretét tekintve lehetetlen lenne Original kapszulát használni egy Vertuo gépben.

A Nespresso jelenleg 27 féle Vertuo kávét kínál.  A három különböző méretű kapszula segítségével négy különböző csészeméretű kávét készíthetünk.

Alberto Vercelli, a Nespresso magyarországi vezetője     

A Vertuo kapszula választék hogyan alakul az Original kávékapszula-kínálathoz képest? Minden íz elérhető mindkét készülék típushoz?

Az alapvető különbség az, hogy a kávékeverékek eltérőek, mivel minden egyes kiváló minőségű kávét kifejezetten a Vertuo rendszer által meghatározott főzési paraméterek alapján, illetve a különböző csészeméreteknek megfelelően hozunk létre. A Nespresso jelenleg 27 féle Vertuo kávét kínál.  A három különböző méretű kapszula segítségével négy különböző csészeméretű kávét készíthetünk. A legkisebb kapszulával egy eszpresszó (40 ml), a közepes méretű kapszulákkal egy dupla eszpresszó (80 ml) és egy Gran Lungo (150 ml), míg a legnagyobb kapszulával egy bögre méretű kávé (230 ml) készíthető. A kínálatban koffeinmentes és ízesített kávék is megtalálhatók. Személy szerint, mint kávérajongó olasz, én a rövid kávét szeretem, de ettől eltérő kávéitalokat is szívesen iszom attól függően, hogy éppen milyen napszakban fogyasztom a kávét.  A Vertuo éppen ezért tökéletes, mert minden kávémennyiség esetén kimagasló minőséget biztosít.

A Vertuo gépek is azokkal a  márkákkal együttműködésben készülnek, mint az Original modellek? Illetve a Krups és a De’Longhi is forgalmaz Vertuo modelleket?

Minden Nespresso kávégép ugyanazokban a gyárakban készül, így a Vertuo is. A Krups és a De’Longhi pedig a Nespresso disztribútor partnerei Magyarországon, így természetesen a Vertuo gépeket is forgalmazzák.

Várhatóak dizájn variációk, akár, szín, forma, vagy egyéb kivitelbeli eltérések a Vertuo kávéfőző választékban?

A Vertuo Next, a jelenleg Magyarországon kapható modell, öt színben elérhető: fehér, világosszürke, sötétszürke, piros és matt fekete. További modellek bevezetésére pedig az idei év hátralévő részében, illetve jövőre kerül majd sor. A Vertuo Next képes az internethez  kapcsolódni. Mindössze egy WIFI hálózatra van szükség, és a gép felismeri, ha a szoftver új verziója elérhető. Ilyenkor automatikusan letölti azt, anélkül, hogy megszakítaná a működését. Ez a funkció nagyon hasznos lesz a későbbiekben, amikor új kávékapszula vagy csészeméret kerül forgalomba. A készülék felismeri majd az új kapszula vonalkódját is, és az optimális paraméterekkel készíti el a kávét. A Vertuo Next gép azért is különleges, mert a műanyag alkatrészek több mint 50%-a újrahasznosított forrásból származik, a csomagolás 99,5%-ban újrahasznosított papírból készül, műanyagmentes és 100%-ban újrahasznosítható.

Mik a céljaik a Vertuo rendszerrel? Hosszabb távon kiválthatja az Original modelleket, vagy mindkét megoldás megmarad? Milyen részarány elérése lehet cél a Nespresso modellpalettán belül a Vertuo számára?

A Vertuo a Nespresso evolúciója, és mindenképpen kiegészíti a meglévő rendszerünket, nem pedig helyettesíti azt. A két rendszer különbözik egymástól, így különböző kávérajongók számára lesz ideális. Az Original a klasszikus eszpresszót és az eszpresszó alapú kávékat keresők számára készült, míg a Vertuo olyan fogyasztóknak szól, akik szeretik az eszpresszót, de a kávéitalok szélesebb spektrumát fogyasztják, és minden csésze esetében ugyanazt a magas minőséget várják, amit a Nespresso Original esetében megismertek.  A Nespresso Original az egyik legsikeresebb adagolt kávés rendszer, amely egymaga forradalmasította a fogyasztók millióinak kávéfogyasztását. Továbbra is befektetünk az Original technológiába, és a jövőben is világszerte forgalmazni fogjuk, mivel kulcsfontosságú a sikerünk és a fogyasztóink elégedettsége szempontjából.

Mi az, ami még a Vertuo kapcsán fontos lehet?

Mind az Original, mind a Vertuo rendszerek esetében a kávéink több mint 94%-át az AAA Sustainable Quality™ Programon keresztül szerezzük be, együttműködve a Rainforest Alliance-szel, amely segíti a kávétermelőket abban, hogy fenntartható gyakorlatokat alkalmazzanak a farmokon, és javítsák a terméshozamot és a termés minőségét.  Az eredmény nemcsak a kiváló minőségű kávé fenntartható ellátása, hanem a farmerek és közösségeik megélhetésének javítása is. Ami szintén fontos a Vertuo kapszulákkal kapcsolatban, hogy azok – az Original kapszulákhoz hasonlóan – teljes mértékben újrahasznosíthatóak, és ma már a magyar vásárlóink 99%-a hozzáférhet az újrahasznosítási megoldások valamelyikéhez (a boutique-okban, vagy visszaküldhetik a kapszulákat a futárral, vagy leadhatják egy átvételi ponton). 

Tervezzük továbbá, hogy hamarosan 85%-ban újrahasznosított alumínium felhasználásával gyártjuk a Vertuo kapszulákat, annak az elkötelezettségünknek a részeként, hogy 2022-ben minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges legyen. Összegezésül pedig azt mondanám, hogy a Vertuo nagyon vonzó lehetőség azon fogyasztók számára, akik kiváló minőségű kávét várnak el, de többféle csészeméretű kávét is fogyasztanak az eszpresszótól a Mug méretig. Éppen ezért a Vertuo egy új alternatíva a meglévő vásárlóink számára, de rendkívül csábító a tökéletes kávéélményt kereső új fogyasztók részére is. Mind a Vertuo, mind az Original rendszer a kávézás szerelmeseinek más-más körét szólítja meg, éppen ezért mindkét rendszer erős értékesítési eredményeket tudhat magáénak.

Share This