Slow juicer: Lassan facsarj! Tovább érsz?

2021. október 13.

Lassú prések vagy gyümölcscentrifugák? Hogy miért jó gyümölcsleveket fogyasztani, és ezek elkészítéséhez gyümölcsprést használni, abba nem érdemes belemenni. Aki gyümölcsprésvásárláson töri a fejét, annak biztosan megvan a maga motivációja. Vagy az egészségesebb életvitel, vagy akár csak az ízek élvezete miatt szeretne beszerezni egy ilyen készüléket. Így aztán csak az fontos, hogy mi a különbség a gyümölcscentrifugák és slow juicerek között. A következőkben ennek jártunk utána.

VASALÓTALP

Mi micsoda?

Bár több elnevezés is létezik a különféle gyümölcsprésekre, alapvetően két csoportot lehet megkülönböztetni ezen a területen: a lassú gyümölcspréseket (slow juicer) és a gyümölcscentrifugákat. Ha a megnevezés nem elég beszédes, akkor a fordulatszám alapján könnyen eldönthető, hogy adott típus melyik kategóriába tartozik. A centrifugák többezres fordulaton dolgoznak, a lassú prések fordulatszáma pedig 100 alatt marad. Ez a differencia a gyümölcslé kinyerésére használt eltérő technológiából ered. A centrifugákban egy gyorsan forgó hálós pengén keresztül a centrifugális erő nyomja át a gyümölcsöt, míg a lassú prések esetében inkább egyfajta zúzás történik. A végeredmény, illetve a használat különbségei pedig éppen ebből az eltérésből származnak.

Hatékonyság és felhasználási lehetőségek

Általánosságban a lassú prések hatékonysága jobb, vagyis több lé nyerhető ki velük. A léhozam azonban eltérő a különféle alapanyagok esetében. Számos gyümölcsnél a centrifugák nem maradnak el jelentősen a lassú présektől lémennyiségben. Bogyós terményeknél, mint a ribizli vagy az áfonya, viszont már lényegesen pazarlóbbak a centrifugák. Így ezeknél egyértelműen a lassú prések garantálnak több gyümölcslevet. A leveles zöldségekkel pedig a centrifugák nem igazán boldogulnak, a lassú prések viszont igen. Ezért a menta, búza, kelkáposzta, csírák és egyéb fűfélék esetében a slow juicerek feldolgozási képessége kiemelkedően magasabb.

A hő

Gyakran szól ellenérvként a centrifugákkal szemben, hogy mivel hőt termelnek a facsarás közben, az elkészült lében lényegesen kisebb lesz a tápanyagtartalom. Ez az állítás azonban két dolgot mos össze. A hőmérséklet valóban képes csökkenteni a tápanyag- és vitamintartalmat, azonban a centrifugák működésekor keletkező hő nem annyira nagy, mint mondjuk egy turmix esetében, amivel akár főzni is lehet. Ezért ez a hőtermelés nincs jelentős befolyással a tápanyagtartalomra. Vagy legalábbis erősen vitatott ez a hatás. (A tápanyagtartalom egyébként mégis alacsonyabb a centrifugákkal készített levek esetében, de ennek más oka van, amivel később foglalkozunk.) A centrifugáknál a gyorsan forgó hálós penge által termelt hő a tekintetben fontosabb, hogy a lé ezáltal habosabb lesz, és könnyebben elválik.

Tápanyagtartalom

A rostok és sejtek összezúzása során bizonyos tápanyagok nagyobb mértékben nyerhetők ki. Valamint a centrifuga esetében a gyors működés miatt nagyon kevés idő van arra, hogy a sejtek teljesen lebomoljanak. A lassú présekkel készített italok tápanyagtartalma elsősorban ezért magasabb, nem pedig azért, mert kevésbé melegszik fel, mint a gyümölcscentrifuga. A centrifugáknál továbbá a működés során a léhez levegő is kerül. Ennek azért van jelentősége, mert így az oxidáció miatt a levek gyorsabban elszíneződnek, valamint rövidebb ideig eltarthatók, mint a lassú présekkel készített italok. Mindez elvileg a lé minőségében is érződik, de ez azért inkább szubjektív megítélés kérdése, hogy kinek mi a finomabb.

És még

További különbségek is akadnak a két gyümölcspréstípus között. Az eltérő technológiából adódóan a gyümölcscentrifugák általában hangosabbak a gyorsan pörgő motor miatt, viszont cserében lényegesesen gyorsabban lehet velük gyümölcslevet készíteni. A lassú prések ezzel szemben halkabbak, de több ideig tart a lé elkészítése. Ugyanakkor a lassú prések jobbára több megtisztítandó alkatrészből állnak, illetve a több keletkező pép miatt is a tisztítás körülményesebb, nehezebb feladat. És nem utolsósorban a lassú prések árszintje is magasabb, mint a gyümölcscentrifugáké.

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

A kínaiak már a spájzban vannak!

A kínaiak már a spájzban vannak!

„A kínaiak már a spájzban vannak!” – Elvesztett verseny vagy alkalmazkodási kényszer?  Kínai márkák, globális dömping, európai válaszkeresés – az...

BestByte nemzetközi színtéren

BestByte nemzetközi színtéren

BestByte a nemzetközi színtéren – csatlakozott az E-Square európai beszerzési szövetséghez Jelentős mérföldkőhöz érkezett a BestByte Partner Group:...

A legendás Thomson márka visszatért

A legendás Thomson márka visszatért

A legendás Thomson márka visszatért – az európai piacra szánt televíziók Magyarországon készülnekA Thomson név sokaknak ismerősen cseng, hiszen a...

Technológia és megjelenés

Technológia és megjelenés

Fontosabb televíziós fejlesztések az elmúlt húsz évből  Ha egy mondatban kellene összefogni a televíziók elmúlt 20 évének a fejlődését, akkor az az...

Share This
rededitions
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Adatvédelmi tájékoztató