Sínen vannak

2021. október 22.
hőszivattyús szárítógép

A teleszkópos sín az egyik legpraktikusabb fejlesztésnek tekinthető a tűzhelyek és a sütők esetében. Noha a megoldás ma már közel sem számít újdonságnak, azt mégsem mondhatjuk, hogy minden modell rendelkezik ezzel a funkcióval. Ráadásul a teleszkópos sín nem is merül ki abban, hogy van vagy nincs. Az opcióból többféle változat is létezik. Mondjuk is, melyek ezek.

A teleszkópos sín alapvetően arra szolgál, hogy a sütőben készülő ételhez könnyen és biztonságosan hozzá lehessen férni. A sütőbe benyúlni nem túl szerencsés dolog, az ember könnyen, akár súlyosan is megégetheti a kezét. Számos étel viszont igényli, hogy menet közben beavatkozzunk, locsolgassuk, ellenőrizzük a sütés állapotát, vagy megigazítsuk a húshőmérőt stb. Ilyenkor célszerű a tepsit kihúzni, és ezeket a feladatokat úgy elvégezni. Így azonban, ha nem jól választjuk meg az egyensúlyt, a tepsi le is borulhat, és a kárba menő fogás még csak a kisebbik baj, szerencse, ha nem égetjük meg magunkat. Ezért ez nem tanácsos. A tálcát ki is vehetjük, az elkészült ételeknél pedig ki is kell vennünk, ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy hova tesszük. Ráadásul ezt úgy kell megoldani, hogy nincs szabad kezünk, amivel helyet tudnánk neki csinálni. 

A teleszkópos sín segítségével viszont mindezt el lehet felejteni. A tepsit ugyanis úgy lehet kihúzni, hogy az biztosan nem borul le. A sínek a tepsitől függetlenül mozognak, a tálcákat pedig egy pöcök segítségével lehet a sínhez rögzíteni. Ebből az is következik, hogy a sín a sütőhöz tartozó tepsivel működik. Hiába akad éppen olyan széles tepsink, ami méretben passzol a sütőhöz, annak a kialakítása valószínűleg nem lesz megfelelő a sín használatához. Ennek ellenére a sín bármilyen edénnyel használható, ha az edényt a tepsibe tesszük, vagy a sütőrácsra. A teleszkópos sínekben ilyen tekintetben nincs különbség, abban viszont igen, hogy mennyire egyszerű a tepsihez hozzáférni.

Ameddig csak lehet

Alapvetően háromféle teleszkópos sín létezik. A teljesen, a félig és a 75 százalékban kihúzható. Értelemszerűen minél jobban ki lehet húzni a sínt, annál könnyebben férünk hozzá az ételhez, a tepsihez. Nyilván a teljesen kihúzható a legjobb megoldás. A másik két változat sem haszontalan, de érezhetően kevésbé praktikusak, a semminél pedig egyértelműen jobb alternatívát jelentenek. A sínek további jellemzője a stop funkció. Ez sem magától értetődő, némelyik sütősín rendelkezik ezzel, mások pedig nem. A stop funkció a sínt kihúzott állapotban rögzíti, így az nem csúszik vissza, ha véletlenül meglökjük, vagyis nem kell egyik kezünkkel tartani. A stop opció elviekben nem függ attól, hogy a sín mennyire húzható ki, mindhárom változatnál, a teljesen, a félig és a 75 százalékban kihúzható verzió is elképzelhető ezzel a kiegészítéssel. A 100 százalékban kihúzható változatoknál azonban talán gyakoribb az előfordulás.

hőszivattyús szárítógép
Minden szinten

A mai kínálatban számos olyan sütő és tűzhely található, amely lehetőséget nyújt a többszintű sütésre is, azaz egyszerre többféle étel is készíthető bennük. Az, hogy egy készülék, amelyben több szinten is lehet sütni, rendelkezik teleszkópos sínnel, nem jelenti, hogy minden sütési szinthez tartozik teleszkópos sín is. Jellemzően egy, kettő vagy három sínnel látják el a sütőket, ezek száma a modelltől függ, és az adott termék specifikációjában megtalálható, hogy konkrétan mennyi teleszkópos sín tartozik a készülékhez. A modellek egy részében a sín elhelyezése fix, azonban vannak olyan sütők is, ahol a sín áthelyezhető másik szintre..

Bizonyos sütők, illetve tűzhelyek esetében a teleszkópos sín utólag is beépíthető a készülékbe. Ilyenkor elég lehet csak maga a sín beszerelése, de lehet, hogy az oldalsó  vezető elemeket is cserélni kell. A művelet egyik esetben sem túl bonyolult, szakember közreműködése nélkül is megoldható. Arról viszont érdemes mindig előre tájékozódni, hogy az adott típus alkalmas-e erre.

További termékválogatások:

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

Játékot dobott piacra a Beko

Játékot dobott piacra a Beko

November 23.-tól érhető el világszerte a Beko „Domino: The Little One” névre hallgató kalandjátéka. Bár a Beko márkától nem idegen a...

Hisense nagygépekben is

Hisense nagygépekben is

A kínai Hisense 2018-ban vásárolta fel a szlovén Gorenjét, és mint minden fúzió kapcsán az elsődleges kérdés ennél az akvizíciónál is az volt, hogy...

Share This