Vezeték nélküli porszívó: tulajdonságok, amik számítanak

2021. december 15.

A vezeték nélküli porszívó iránti kereslet drasztikusan megnőtt az elmúlt években. Nem csoda, hiszen a nagyfokú rugalmasságot jelentő kategória elsősorban az akkumulátorok fejlődése miatt egyre jobb használhatóságot képvisel. Bár a hagyományos porszívókhoz képest még mindig elmaradnak funkcionalitásban, egyre inkább megközelítik azt, napi takarítás tekintetében pedig biztosan jobb alternatívát kínálnak. Mivel a kereslet érezhetően nőtt, a kínálat is jelentősen bővült, így ma már több tucat márka több száz modelljéből lehet választani a hazai piacon is. A kérdés csak az, hogy mi alapján? A legfontosabb szempontokat szedtük össze a termékkategória tekintetében.

Az erő legyen velük!

Porszívók esetében a legtöbb vásárló a készülék képességeit illetően a teljesítményből indul ki. Nem teljesen ok nélkül. A hatékonyságban viszont több szempont is közrejátszik, és azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a motorteljesítmény bár nem teljesen független a szívóteljesítménytől, azért korántsem ugyanaz. A jó hír, hogy ebben a kategóriában a gyártók a motorteljesítményt igen ritkán tüntetik fel, a rossz hír pedig az, hogy a szívóteljesítménnyel is ez a helyzet. Előfordul, hogy a motor hatékonyságát fordulatszám-mutatóval szemléltetik. Itt a több fordulat/perc érték utal a jobb képességre, de ez a mérőszám sem általános a termékadatokban. A márkák leggyakrabban csak az akkumulátorfeszültséget adják meg. Ahhoz, hogy ebből a teljesítmény kiszámítható legyen, az áramerősséget is ismerni kell. Ezt az adatot azonban szintén nem könnyű megtalálni. Viszont a számítás egy egyszerű szorzás lenne, ami azt jelenti, hogy a feszültség azért utal a teljesítményre, és a nagyobb feszültség jó eséllyel nagyobb teljesítményt is takar.

Az időtényező

Az időtényező vonatkozásában két paraméterről lehet beszélni. Az egyik a működési idő, a másik pedig a töltési idő. Utóbbinak túl nagy gyakorlati jelentősége nincsen, hiszen ha takarítás közben merül le az akkumulátor, akkor nagyjából mindegy, hogy 3 órát, 5 órát vagy csak egy órát kell várni, míg feltöltődik újra. A működési idő viszont már fontosabb szempont. A jobb készülékek nagyjából egy órát vagy ennél is többet bírnak. Ez elég is lehetne az egész lakás kitakarításához, viszont ez az adat többnyire a legalacsonyabb fokozat használatára érvényes. Maximumkapacitás mellett az elektromos szívófejet is bekapcsolva nagyjából 10 percre csökken az üzemidő. Persze márkától és modelltől is függ a konkrét érték, de a csökkenés mindenképpen drasztikus. Ez az idő nagytakarításhoz biztosan nem elég, de ez a termékkategória nem is ezt a célt szolgálja, ráadásul felmérések szerint a porszívózással ténylegesen töltött idő nem is nagyon haladja meg a 15 percet. Egyes márkák kínálnak tartalék vagy pluszakkumulátort is a készülékeikhez, amellyel tulajdonképpen meg lehet duplázni az üzemidőt.

Ami belefér

A portartály kapacitása szintén a mérlegelendő tulajdonságok közé tartozhat ebben a szegmensben. Bár egy nekifutásra még az elérhető méretek alsó felét képviselő 0,3 literes tartályt sem biztos, hogy meg lehet tölteni porral, a nagyobb porkapacitás azért nem árt. Egyrészt a készülékek zöménél a tartály telítődésével csökken a hatékonyság, másrészt a gyakori ürítés nem túl komfortos. Ráadásul a tartály ürítésekor, ha nem vagyunk kellően megfontoltak, megvan a veszélye annak, hogy az összeszedett por egy részét visszaengedjük a levegőbe. No persze ez nagyobb tartálynál is igaz, de ott legalább ritkábban.

Csak csendben, csak halkan

Egy porszívónál meglehetősen fontos szempont lehet a zajszint. Csendes porszívót találni nem túl nehéz feladat, azonban ennek leginkább az az oka, hogy a csendes jelző nem egy egzakt mutató. Így aztán szinte bármire rá lehet mondani, hogy csendes vagy halk. Valamint az sem mindegy, hogy milyen termékkörre vonatkozik a halk megjelölés. A vezeték nélküli porszívók általában hangosabbak, mint a hagyományos típusok. Ez nem azt jelenti, hogy nem találhatunk ugyanolyan zajszintű készülékek mindkét kategóriában. Pusztán arról van szó, hogy a hagyományos porszívóknál a csendesebb modellek zajszintje 60 dB körül alakul, vagy akár ennél is alacsonyabb, míg a vezeték nélküli társaiknál a 75 dB körüli értékek képviselik a csendes vonalat. Ezért érdemes megnézni mindig a konkrét zajszintértéket, mert az már egyértelműen utal arra, hogy a készülék mennyire hangos. Kutatások igazolták, hogy az emberi fül nagyjából 10 decibel zajszint különbséget duplaolyan hangosnak érzékel, így aztán nagyon is számít már egy-két-három decibel eltérés is.

Kapcsolódó videónk:

A megjelenésfaktor

Esztétikai szempontnak tűnhet, de csak részben az, hogy a vezeték nélküli porszívó hogy néz ki. Alapjában véve két kivitel létezik, a „klasszikusnak” nevezhető, ahol a készülék közvetlenül a szívófej fölött szélesedik ki, és a „modernebb”, ahol a szívófej egy hosszú csőben folytatódik, a motor pedig a fogantyú előtt kerül elhelyezésre. Azt gondolhatnánk, hogy ez az eltérés a kivehető morzsaporszívó opcióval van összefüggésben, de nem. Mindkét kivitel esetében találhatunk olyan modellt, amiben ez a funkció elérhető. A kivitel sokkal inkább azért számít, mert befolyásolja a hozzáférhetőséget, vagyis hogy milyen mélyre lehet a készülékkel a bútor alá bejutni. Valamint hatással lehet a használat kényelmére is. A kialakítás ugyanis szerepet játszik a súlyelosztásban. Minél közelebb van a súly a kezünkhöz, annál kisebb erőre van szükség a felemeléshez. Persze senki nem integetéshez vesz porszívót, de azért nem baj, ha a függönynél vagy plafonon is hasznát lehet venni. Egyes modelleknél a kialakítás flexibilis, vagyis az aktuális igényeknek megfelelően változtatható.

A finomhangolás

A készülékek legfontosabb paramétereinek számbavétele után még mindig marad számos további termékjellemző, amelyeket érdemes lehet mérlegelni a kiválasztás során. De míg előzőek kapcsán az igények többnyire egy irányba mutatnak, addig ezeknél a tulajdonságoknál a szükségesség inkább egyedi preferencia. Egyszerűbben: vásárlónként eltérő a megítélése annak, hogy egy-egy ilyen tulajdonságra mennyire van szükség. Jellemzően ilyen lehet a nedves tisztítás opció, ami nemrégiben jelent meg, de mostanra egyre több készülékben megtalálható. Idetartozik a világítás, ami nem az éjszakai munkát segíti, hanem a nehezebben hozzáférhető helyek takarítását. De ezt a sort gyarapíthatja a levegőbe visszajutó port csökkentő szűrőrendszer, illetve a 0,3 mikron méretig a részecskék 99,7 százalékát felfogó HEPA-szűrő megléte, amely az allergiásoknak különösen nagy segítséget jelenthet, a töltöttségjelzés, amivel elkerülhető, hogy a lemerült akkumulátort összetévesszük a porszívó meghibásodásával. Szintén ilyen tulajdonság lehet a felhasználhatóság tekintetében releváns morzsaporszívó funkció, illetve a kiegészítő tartozékok skálája. Egyedi megítélés kérdése az is, hogy mennyire fontos a többfokozatú szívóerő-szabályozás  vagy az automatikus teljesítménybeállítás opció, illetve hogy a modell rendelkezik-e kefetisztító megoldással, ami megkíméli a felhasználót a hajszálak feltekeredése okozta problémáktól. Valamint itt említhetők meg azok a tulajdonságok is, hogy a készülék állvány nélkül is megáll-e, falra szerelhető-e a dokkolóegység, vagy hogy mekkora a porszívó súlya.

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

Rosszul csinálod

Rosszul csinálod

A háztartási gépekkel, azok használatával kapcsolatban számos tévhit létezik. Az LG Magyarország ezért egy országos kutatásban járt utána annak,...

Otthoni munkavégzés és metaverzum

Otthoni munkavégzés és metaverzum

Két évvel ezelőtt az otthoni munkavégzés kényszerű és gyors bevezetése állította kihívás elé a munkaadókat és munkavállalóikat, most pedig az...

Mosogatógép-bepakolás

Mosogatógép-bepakolás

A mosogatógép-bepakolás során bizonyos szempontokat figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a készülék hatékonyan tisztítsa meg az edényeket....

Egyre népszerűbb az e-sport idehaza

Egyre népszerűbb az e-sport idehaza

Ismét emelkedett Magyarországon az e-sport-játékokkal játszók száma, legyenek akár alkalmi gamerek vagy komolyabb versenyzők. A növekedést pedig a...

Share This