A marketplace helye

2021. december 30.

Marketplace modell beindításával bővítette szolgáltatásait nemrégiben a MediaMarkt Németországban. A lépés önmagában egyelőre még valószínűleg nem okoz túl komoly változásokat a piacon. Ha viszont egy ilyen jelentős piaci szereplő így dönt, az azt is mutatja, hogy a kereskedelem ebbe az irányba mozdulhat. A piacterek szerepe egyre fontosabbá válik a jövőben, ahogyan erről a trendről korábban már beszámoltunk. Most azt néztük meg, mennyiben rendezheti át ez a tendencia a viszonyokat a piacon.

Beko

Kinek és miért jó a marketplace modell?

A piacterek esetében a csatlakozó partnerek számára az előny egyértelmű. Az együttműködés révén ezek a vállalkozások részesednek a markatplace üzemeltetője által szerzett ismertségből, elérésből, és végső soron a piacterek felé megnyilvánuló bizalomból is. Így egyszerűen növelhetik az eladásaikat. Ráadásul mindezt viszonylag kis költségszint mellett. Ahhoz képest pedig ezek a kiadások eltörpülnek, amit akkor kellene befektetniük, ha önerőből akarnának hasonló előnyöket szerezni. A marketplace platformok esetében viszont már nem ennyire egyszerű a képlet. Számukra a koncepció lényege, hogy a rendszernek köszönhetően az olyan értékesítésből is származik bevételük, ahol nem ők az eladók. Így készlet, marketing és egyéb költségek nélkül is tudnak forgalmat generálni. A platformot persze fent kell tartani, ami nyilvánvalóan jelent kiadásokat, de ez egyfajta szindikált értékesítési modell, vagyis például a szükséges IT-infrastruktúra árát egyszer fizeti meg, a növekedés nem vagy nem jelentős költségnövekedéssel jár. Így aztán annál jobb a megtérülés, minél több a partner. 

Mindez persze csak addig igaz, míg a partner és a platform saját választéka nem találkozik. Ilyenkor ugyanis már felmerül a kannibalizáció kérdése. Ha ugyanazt a mosógépet, notebookot, televíziót vagy hűtőszekrényt árulja a platform és a partner, akkor versenyhelyzet alakul ki. Ezzel pedig az egyik fél óhatatlanul rosszul jár. Ezt egyféleképpen lehet kiküszöbölni, ha nincs átfedés a választékban. Ebben az esetben viszont a gyártó számára kedvezőtlen a helyzet, mert így eggyel kevesebb kereskedőnek tud eladni. Amíg a marketplace jelentősége kisebb, addig ez nem igazán látszik, de ha ez a platform fontos csatornává válik, akkor bizony már érezhető lesz a dolog. A kérdés tehát az, hogy mennyire lesz fontos csatorna a marketplace?

Mindenkinek lesz

Az Amazon, az Alibaba, vagy éppen az eMAG piaci jelenléte is mutatja, hogy a marketplace modellnek van létjogosultsága, az pedig, hogy most már a MediaMarkt is beszállt, arra utal, hogy a hagyományos kereskedelmi szereplők számára is járható útnak vagy követendő példának tűnik a megoldás. Na de mi történik, ha egyre többen lépnek be erre a piacra? A potenciális partnerek számára már nem az lesz a kérdés, hogy belépjenek-e, hanem hogy hova lépjenek be, illetve hogy jelen legyenek-e több helyen is. Ez viszont már az alapmodell előnyeit is megváltoztathatja. Ha egy kisebb piaci szereplőnek 4-5 vagy még több piactéren is jelen kell lennie, akkor az igen erőforrás-igényes. Nemcsak a kiadások növekednek, de az árak kezelése, a készletezés, a marketing is teljesen más alapokra kerülhet át. Mindebbe pedig még a gyártók is beleszólhatnak, ugyanis a marketplace számukra is nyitott csatorna lehet.

A gyártó is beszáll

A marketplace a gyártóknak, márkáknak is lehetőség, ahogyan erre van is precedens. Számukra ebben leginkább a választék szélesítése jelentheti a potenciált. Annak nem túl sok értelme van, hogy ugyanolyan kínálatot jelenítsenek itt meg, mint ami a kereskedelmi partnereiknél is van, hiszen azzal csak konkurenciát teremtenének nekik. Így aztán feltehetően nem is vennék jó néven. A márkáknak arra viszont jó a piactér, hogy olyan termékválasztékot tegyenek elérhetővé, amit a kereskedőknél nehezebben tudnak bemutatni. Ez pedig a felső, illetve a prémium kategória. Viszont ha a gyártó saját maga is értékesít, akkor ahhoz kell logisztikai, IT-, egyéb háttér is, ha pedig van ilyen, akkor miért korlátozná le ennek kihasználást csak egy adott szegmensre. Hogy hol lesz a határ a termékválaszték átfedésben, azt nem túl egyszerű belőni, de egy biztos, a piactérmodell terjedésével a gyártóknak egyre inkább fel kell majd tenni ezt a kérdést maguknak.

A marketplace modell terjedése kicsit olyan, mint a klasszikus stadionpélda. Ha felállunk, jobban látunk annál, mint aki ül. De ha szépen lassan mindenki elkezd felállni, akkor a helyzet kezd az eredeti állapotra hasonlítani, csak éppen kényelmetlenebb, és visszacsinálni már nem lehet, vagy legalábbis nem túl előnyös.

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

Rosszul csinálod

Rosszul csinálod

A háztartási gépekkel, azok használatával kapcsolatban számos tévhit létezik. Az LG Magyarország ezért egy országos kutatásban járt utána annak,...

Otthoni munkavégzés és metaverzum

Otthoni munkavégzés és metaverzum

Két évvel ezelőtt az otthoni munkavégzés kényszerű és gyors bevezetése állította kihívás elé a munkaadókat és munkavállalóikat, most pedig az...

Mosogatógép-bepakolás

Mosogatógép-bepakolás

A mosogatógép-bepakolás során bizonyos szempontokat figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a készülék hatékonyan tisztítsa meg az edényeket....

Egyre népszerűbb az e-sport idehaza

Egyre népszerűbb az e-sport idehaza

Ismét emelkedett Magyarországon az e-sport-játékokkal játszók száma, legyenek akár alkalmi gamerek vagy komolyabb versenyzők. A növekedést pedig a...

Share This