A botmixerek és a fokozatok

2022. február 23.

Botmixerek esetében az egyik általánosan kommunikált tulajdonság a fokozatok száma. Tulajdonképpen nincs olyan modell, amelyen ne lenne feltüntetve, hogy a készülék teljesítménye mekkora skálán állítható. A kínálat pedig igen széles e tekintetben, a fokozatmentes típusoktól szinte egyesével növekszik a teljesítmény beállítási lehetőségek száma és akár 25 lépcsőben állítható típust is találhatunk a kínálatban. A vásárló számára pedig sokoldalúbbnak tűnhet egy olyan botmixer, amelyen a fokozat állításra több lehetőség van. De vajon a gyakorlatban is van értelme a minél több fokozatnak?

Kell a fokozat

Az kétségtelen, hogy a különféle ételek készítéséhez különböző keverési, aprítási hatásfokra van szükség. Más botmixer teljesítményt igényel egy leves és mást egy krém vagy hab kiverése, illetve a zöldségek, magok vagy a jég aprításához sem ugyanakkora erőre van szükség. Ráadásul az étel fajtája és a feldolgozás jellege mellett az sem mindegy, hogy mekkora mennyiségű alapanyagról van szó és adott esetben még az is számít, hogy mekkora darabokra vágjuk fel előzetesen azt. Nyilván egy egész hagymával nehezebben boldogulunk, mintha egy centis darabokra szeleteljük fel. Így aztán a fokozat beállítási lehetőségek okkal léteznek és van is gyakorlati szerepük.

Teljesítmény és fokozatok

A fokozat önmagában azonban nem egy olyan egzakt, egységes technikai jellemző, ami általánosan értelmezett. Vagyis például a hármas fokozat nem ugyanazt a hatásfokot jelöli minden típus esetében. A fokozatok a készülék maximális és minimális teljesítménye közötti beállítást teszik lehetővé. Értelemszerűn tehát nem ugyanaz lesz egy 250 wattos modell maximális teljesítménye, mint egy 1200 wattos típusé, de az viszont nem kizárt, hogy mindkét modell mondjuk, öt fokozatot kínál a beállításra. A motorteljesítmény mellett pedig a hatékonyságot a penge kialakítása, a tengely fordulatszáma, vagy olyan megoldások, mint a függőleges irányban mozgó kések is befolyásolják. Következésképpen két azonos motorteljesítményű modell sem feltétlenül kínál ugyanolyan eredményességet.

Számít az idő is

Mindezeken kívül pedig van még egy fontos tényező, ami pedig nem más, mint az idő. Az eredményében ugyanis szerepet játszik az is, hogy egy-két másodpercig használjuk az adott készüléket, vagy 30-40 másodpercig van használatban a botmixer. A különböző modellek számos tulajdonságban eltérnek egymástól, így nem lehet általánosságban meghatározni, hogy például leves készítéshez mindig használjuk, mondjuk a négyes fokozatot. Éppen ezért szinte minden készülék használati utasítása tartalmaz egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy a különféle alapanyagok és feldolgozási módok esetében mekkora mennyiségnél mennyi ideig, milyen fokozattal tanácsos használni a botmixert. Ezt az iránymutatást pedig nem csak az eredményesség miatt javasolt betartani, de azért is, hogy a készülék ne menjen tönkre. A botmixerek motorja túlzó használattal túlterhelhető. Egyes modellekbe építenek olyan védelmi rendszert, amelyek kikapcsolják ilyenkor a gépet, de az egyszerűbb változatok a túlterhelés után már nem fognak elindulni.

Útmutató alapján

A használati utasításban található útmutató tájékoztatást ad arra vonatkozóan is, hogy mikor milyen sebesség fokozatot érdemes választani. Így aztán egy sok fokozattal rendelkező készülék esetében ki lehetne használni az abban rejlő sokoldalúságot. Csakhogy ezekben a leírásokban gyakran nem konkrét fokozat beállítás szerepel, hanem egy intervallum megjelölés. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába van több fokozat, maga a gyártó sem tesz különbséget mindegyik közt. Az egyes alapanyagok között is nagy az átfedés ezekben a táblázatokban, így előfordul, hogy összesen két-három fokozat használatát ajánlja a márka, annak ellenére, hogy a modell többet is tud. Persze precíz leírásokra is van példa, de azért nem az a jellemző.

Szerencsére

Mindezek alapján nem feltétlenül jelenti, hogy egy több sebesség fokozattal rendelkező modellből többet tud kihozni a felhasználó. „Szerencsére” azonban a legtöbb vásárló nem olvas használati utasítást, különösen nem egy olyan egyszerű „bedugom & bekapcsolom” gépnél, mint a botmixer. A legtöbben az empirikus megismerésben hisznek, és inkább kitapasztalják, hogy miként tudják a leghatékonyabban használni az eszközt, így aztán a kellően alapos felhasználó számára akár előnyös is lehet a minél több fokozat.

  További rovatainkból:

A Miele új arca

A Miele új arca

Az elmúlt két évben a Miele jelentős átalakuláson ment keresztül, mind nemzetközi szinten, mind a hazai szervezet vonatkozásában. Változások tanúi...

Energiahatékonyság a sláger

Energiahatékonyság a sláger

A magyarok ötöde tervezi még idén energiahatékonyabbra cserélni műszaki berendezéseit. A lakosság háromnegyedét ugyanakkor befolyásolja a...

Vásárlóerő 2022

Vásárlóerő 2022

Magyarországon az egy főre jutó átlagos vásárlóerő közel 15 százalékos növekedéssel 8.751 euróra emelkedett, ami az európai átlag közel 54...

További termékválogatások:

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció egyre több beépíthető sütőben is található már. Nem véletlen, hiszen a forró levegővel, olaj nélkül, vagy minimális mennyiségű...

Share This