A tésztakészítő gépről a legtöbb embernek a klasszikus, általában fémszínű tekerőkarral felszerelt tésztanyújtó jut eszébe. Sőt, ha a világhálón kutakodik a tésztakészítővel kapcsolatban, akkor is zömében az említett eszközbe ütközik. Kissé finomítva a keresést, azért már akadnak a találatok között elektromos tésztakészítő gépek is, de még ezek túlnyomó része is professzionális felhasználásra készülő modell. Elektromos háztartási tésztakészítő gépet csak elvétve találni. Pusztán néhány műszaki kereskedő kínálatában bukkan fel a termék és a választék is meglehetősen szerény. Furcsa, hogy a kategóriában a kereskedelem még nem lát fantáziát, mert egy ilyen készülékkel igazán nagyot lehet villantani egy-egy nagyobb családi ebéd, vagy baráti összejövetel alkalmával.

Tészta vagy nem tészta
A „rántott hús krumplival” gyökerekből táplálkozó hazai gasztrokultúra és szénhidrátok száműzésének trendje nem kifejezetten kedvez a tésztafogyasztásnak. Ugyanakkor viszont a tésztaételek Mekkájának számító olasz konyha az egyik legnépszerűbb kulináris irány idehaza is. Ráadásul a magyar ízek másik alappillérének számító a pörkölt élvezetének is sokan hódolnak, ami pedig nem az igazi nokedli nélkül. Így aztán nem lehet mondani, hogy a tészta mellőzött lenne a hazai háztartásokban.
Saját készítésű tészta
Noha legtöbben kész tésztát vásárolnak, egyre szélesebb körben dívik a saját készítésű tészta kultusza is, ha nem is mindig, de alkalmanként azért egyre többen döntenek úgy,hogy maguk készítik el a tésztát. Ennek első lépése a dagasztás. Egyesek kézzel, mások, ha van megfelelő tartozékuk ehhez a művelethez robotgéppel oldják meg a feladatot. A kevesek pedig, akik már felfedezték az automatikus tésztakészítő gépet, biztosan azt használják. A készülék ugyanis minden tésztakészítéssel járó terhet levesz az ember válláról.

Klarstein Pastamania
Legegyszerűbben
Az automata tésztakészítő, kever, dagaszt és a kívánt formára vágja a szinte pillanatok alatt elkészülő tésztát, anélkül, hogy közbe kellene avatkozni. A felhasználó csak feltölti liszttel és vízzel a gépet, kiválasztja a tésztafajtát, amire szüksége van és 10-15 percen belül el is készül a friss tészta.
Különbségek
A kínálat idehaza még tényleg nem túl acélos, de eltérések így is akadnak a különböző modellek között. A legmarkánsabb különbség a kapacitásból ered. Az otthon felhasználásra szánt gépek 500-750 gramm lisztből tudnak tésztát készíteni. A mennyiség persze kihat a működési időre is, ami általában 10-15 perc körül alakul. Talán a legfontosabb megkülönböztető ismérv pedig, hogy milyen tészták készítésére alkalmas a gép. Többnyire 5-6 tésztafajtából áll a repertoár, de van olyan típus is, ami 10 különféle tésztát tud készíteni. Ebben az alapnak tekinthető változatok mellett extraként például már ravioli is szerepelhet.

Philips Viva Collection Tésztakészítő HR2345/19

Rommelsbacher PM220 Tésztagép
További rovatainkból:
Piachoz igazodva
Az eredményességben fontos szerepet játszik, hogy egy piaci szereplő mennyire képes alkalmazkodni a piaci környezethez. Ez a szempont leggyakrabban...
A jövő és az innováció ünnepe a város felett – Haier VIP Partnerest a MOL Campus tetején
Haier VIP Partnerest a MOL Campus tetején Grandiózus környezetben, a budapesti MOL Campus tetején található Virtu Étteremben rendezte meg a Haier a...
Prémium kávéélmény testközelből
Sage szakmai nap Budapesten Barátságos hangulatban, külföldi szakértők irányításával ismerkedhettünk meg a Sage koncepciójával, a legújabb...
Elem6: márkaépítés lépésről lépésre – erős alapokon Magyarországon is
Több mint egy évtizede meghatározó szereplője a közép- és kelet-európai piacnak az Elem6, amely sikeresen építette fel olyan márkáit, mint a LAMAX,...