Porszívózajszint: Hangos vagy csendes?

2022. május 18.

Amikor valaki porszívót vásárol, egészen biztosan a csendesebb modellt részesíti előnyben a hangosabbal szemben. Az, hogy melyik készülék a halkabb, könnyen el is dönthető, mivel a zajszintértékek összehasonlíthatók. Ha viszont valaki csendes porszívót keres, akkor már nehezebb a dolga. Az ugyanis nem teljesen egyértelmű, hogy mit értünk csendes alatt.

Az összes létező házimunka közül a porszívózás jár a legnagyobb zajjal, így érthető módon a legtöbb vásárló számára a porszívózajszint fontos jellemzőnek számít. Az már más lapra tartozik, hogy az alacsony zajszintre ténylegesen ki mennyit költ, illetve hogy a csendes működés oltárán hajlandó-e olyan egyéb előnyös tulajdonságokat beáldozni, mint a kisebb súly, a nagyobb teljesítmény vagy éppen a hosszabb üzemidő. Ettől függetlenül azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy egy porszívó esetében mi számít hangosnak, és mi nem.

A csendes nem konkrét érték

Érthető módon nincs olyan márka, amely a porszívójáról azt állítaná, hogy hangos, másrészről viszont a legtöbb gyártó készülékeinek jellemzése során használ olyan megnevezéseket, hogy extra, szuper, rendkívül vagy különösen csendes. Ez elsősorban azonban csak azt jelenti, hogy az adott porszívózajszint az adott brand kínálatában számít alacsonynak, a teljes piaci választék tekintetében viszont már nem egészen biztos, hogy megállja a helyét. Nincs ugyanis arra vonatkozó előírás, hogy mit lehet csendesnek nevezni egy porszívónál, sőt a 2014-ben bevezetett és 2017-ben szigorított porszívó-energiacímke megszüntetése óta még a készülékek maximális zajszintje sincs korlátozva. Az egységes besorolási rendszer hiányában pedig nagyjából bármire rá lehet mondani, hogy csendes.

Önmagában és viszonyítva

A porszívózajszint körülbelül 50–90 dB között alakul a teljes választék tekintetében, az egyes kategóriákon belül azonban ez az intervallum-eltérő. Robotporszívók esetében, néhány kivételtől eltekintve, a zajszintmutató 55–76 dB közé esik. A hagyományos porszívóknál ugyanez 57–83 dB, de kivételek itt is lehetnek. Vezeték nélküli álló porszívóknál pedig 70–89 dB határértékek közé sorolható szinte az összes létező modell. Ez azt jelenti, hogy az elérhető leghalkabb porszívó egy robotporszívó, a leghangosabb pedig egy vezeték nélküli álló porszívó. Az intervallumok átfedése miatt azonban azt nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy egyik termékkör halkabb, mint a másik.

Az értékek alapján önmagában a 60 dB alatti zajszintre mondhatjuk, hogy nagyon csendes, 61–70 dB közé sorolhatjuk a csendes modelleket, 71–75 dB a normál zajszint, 76–80 dB esetén már hangosnak számítanak a porszívók, 81 dB felett pedig már nagyon hangosak a készülékek. Az egyes kategóriákon belül azonban más megközelítést érdemes használni. Ha csak a robotporszívókat tekintjük, akkor a kínálat jellemzően a 60–70 dB zajszintérték körül alakul, így itt is a 60 dB alatti típusokra mondhatjuk, hogy halk, viszont ebben a szegmensben a 70 dB feletti érték már hangosnak tekinthető. Álló porszívóknál ezzel szemben viszont a 70 dB körüli érték csendesnek számít, és csak 80 dB felett kezdődnek a hangos porszívók. Hagyományos készülékek esetében pedig a 65–70 dB az, ami a halk modelleket jelenti. A 75 dB feletti érték már inkább hangosnak mondható, 80 dB felett pedig nagyon zajosnak tekinthetjük a készülékeket. (A könnyebb áttekinthetőség érdekében táblázatba foglaltuk az értékeket.)

Nincsenek nagy különbségek. De

Az egyes modellek között sokszor csak egy-két decibel különbség van a porszívózajszint tekintetében. Így aztán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez nem számottevő, sőt még a 10 dB eltérésnek sem nagyon tulajdonítunk jelentőséget. A valóságban viszont ez igencsak jelentős differencia. Kísérletek igazolták, hogy az emberi fül 10 decibel különbséget kétszer hangosabbnak érzékel, éppen ezért már az egy-két decibel eltérést is érzékeljük, 10 vagy annál nagyobb különbség pedig a zajszintben óriási eltérést jelent a fülünk számára.

A porszívó-energiacímke az egyik leghasznosabb segítség volt a készülékkiválasztásban, amely releváns információkat nyújtott a porszívók hatékonyságát és zajszintjét illetően. A korábbi tervek szerint, megújított formában, idén ismét bevezették volna a rendszert. Sajnos a szabályozás késik, és várhatóan csak 2023-ban lép hatályba az új porszívó-energiacímke.

További rovatainkból:

A Miele új arca

A Miele új arca

Az elmúlt két évben a Miele jelentős átalakuláson ment keresztül, mind nemzetközi szinten, mind a hazai szervezet vonatkozásában. Változások tanúi...

Kilátások nyomában

Kilátások nyomában

A gazdasági körülmények alakulása nehéz helyzetet teremtett a kereskedelemben, ennek ellenére 2022 első fele nem alakult rosszul a TCG piac számára....

További termékválogatások:

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció egyre több beépíthető sütőben is található már. Nem véletlen, hiszen a forró levegővel, olaj nélkül, vagy minimális mennyiségű...

Share This