Kávéfőzőtípusok: Melyik a legjobb?

2022. június 24.

Erre a kérdésre nem igazán szokott senki egyértelmű választ adni. Pedig igazából lehet. Ha leginkább az ár számít, akkor a kotyogós a legjobb választás, ha teát is akar készíteni a géppel valaki, akkor a filteres a nyerő. Amennyiben a gyorsaság és változatosság az elsődleges, akkor a kapszulás kávéfőző az ideális. Amikor a mobilitás, az áram nélkül használhatóság a fő szempont, akkor French Press, azaz a dugattyús változat a befutó, ha a tejes italok készítésének lehetősége is fontos, akkor a manuális eszpresszó, vagyis a karos gépek kínálnak alternatívát. Abban az esetben pedig, amikor valaki a tejes italok mellett a személyre szabhatóságot és a kényelmet is favorizálja, akkor automata eszpresszógépben érdemes gondolkodnia. Ha viszont a kávé íze a legfontosabb, akkor már egy kicsit jobban el kell mélyedni a kávéfőzőtípusok közötti különbségekben.

Beko

Kávéfőzés

A kávé elkészítése nem egy különösebben bonyolult folyamat. Tulajdonképpen forró vizet engedünk át a ledarált kávén. Így aztán azt, hogy milyen lesz az ital, alapvetően három tényező befolyásolja, a víz, a kávé és az átengedés módja. A különféle kávéfőzőtípusok éppen ezen három jellemző vonatkozásában mutatnak eltéréseket. Rangsorolni pedig azért nem érdemes a készülékfajtákat, mert a kávé íze szubjektív, így mindenkinek más a legjobb. Sokak szerint kotyogós kávéfőzővel lehet a legjobb kávét főzni, pedig ez az elkészítése mód hozza ki talán a legkevesebbet a kávé aromájából. 

Vitatkozni ezen felesleges, az viszont ebből is látszik, hogy igencsak eltérő ízeket lehet elérni az egyes kávéfőzőtípusokkal. Az összehasonlítás viszont nehéz. Bár a legtöbben fogyasztottak már többféle kávéfőzővel készített italt, azok viszont valószínűleg kevesen vannak, akik ugyanazzal a kávéfajtával próbálták ki a gépeket. Pedig az sokat nyom a latba, hogy milyen kávét használunk. Éppen ezért a kávéfőzőtípusok összehasonlításakor inkább az elméletre lehet támaszkodni, mint a gyakorlatra. A következőkben ennek megfelelően mutatjuk be a kávéfőzőtípusokat. A Sell magazin viszont gyakorlati oldalról is megközelítette már a kérdést.

Kotyogós kávéfőző

A kávéfőző úgy működik, hogy a készülékbe töltött víz melegítés hatására felforr, a keletkező vízgőz pedig átpréselődik az őrölt kávén. A működési elvből az következik, hogy a víz- és a kávémennyiség korlátlanul változtatható, a hőfok viszont nem, mert a víznek mindig fel kell forrnia. A kávé aromáinak kinyeréséhez a forrásban lévő víz hőmérsékleténél alacsonyabb hőfok lenne az ideális. A mindig ugyanolyan ízű kávé készítéséhez pedig módot kell találni a pontosan ugyanolyan mennyiségű víz és kávéőrlemény adagolására. A készülék kizárólag darált kávéval használható. A felbontás után levegővel érintkező őrölt kávé sokat veszít aromájából, ezért érdemes lehet kávédarálót is beszerezni a kávéfőző mellé. Kotyogós készülékkel csak kávét lehet készíteni, teát például nem, valamint az is előfordulhat ennél a típusnál, hogy némi zacc is kerül a kávéba.

Filteres kávéfőző

A működési elv hasonló a kotyogóshoz, azzal a különbséggel, hogy itt nincs nyomás, a víz gyakorlatilag átfolyik a kávén, ami íz és intenzitás tekintetében nem a legelőnyösebb. Tulajdonképpen csak hosszú kávé főzésére alkalmas, akkor is, ha a víz- és a kávémennyiség itt is változtatható. Ennél a kávéfőzőfajtánál is csak a darált kávé jöhet szóba. A legtöbb modell papírszűrővel használható, amit rendszeresen cserélni kell. A kávékészítés ezzel a típussal nem túl gyors, viszont nagy mennyiség készíthető egyszerre, és teát is főzhetünk vele. Egyes modellek rendelkezhetnek extra funkciókkal, például valamilyen kijelző vagy időzítő.

Kapszulás kávéfőző

A főzés ennél a típusnál magas nyomás segítségével történik. A víz mennyisége ennél a készüléknél is változtatható, vagyis hosszú kávé is készíthető vele. Egyéb beállításokra viszont nincs lehetőség, így például a kávé intenzitását sem lehet módosítani. A készüléktípusnak számos előnye van. Az egyszerű, gyors és halk használat. Maga a készülék kevés helyet foglal, tisztán tartása pedig könnyebb, mivel nincs zacctartály. A kávé a csomagolásnak köszönhetően nem veszít aromájából, és az ízvilágok gyakori cserélgetése sem akadály. Valamint tejes italok készítésére alkalmas változatok is kaphatók. Hátránya viszont az egyoldalúság, a beállítási lehetőségek korlátozottsága. A kapszulatartály gyorsan megtelik, így azt gyakrabban kell üríteni, valamint nehézséget jelenthet, hogy nem minden kapszula beszerzése egyszerű. Illetve a kávé ára sem túl kedvező, a kilogrammra vetített ár a prémium szemes kávék árát is jelentősen meghaladhatja.

Kávépárnás kávéfőző

Ez a változat tulajdonképpen olyan, mint a kapszulás készülék. A működési elv ugyanaz, annyi különbséggel, hogy itt kapszula helyett kávépárnát, úgynevezett POD-ot kell használni. Előnyei és hátrányai éppen ezért többé-kevésbé megegyeznek a kapszulás modellekével, de némi eltérés azért van. A kávépárna papírcsomagolású, ezért a kávé érintkezik levegővel, így idővel veszít aromájából. A papírnak köszönhetően viszont a használt POD lebomlik, így akár komposztálható is. Az egyes készülékgyártók gépeihez sokszor használható ugyanaz a kávépárna, azaz kompatibilisek egymással, de ez nem minden márkára igaz. A kávé ára ebben az esetben is magas, de kedvezőbb, mint a kapszulás készülékeknél.

Eszpresszó-kávéfőzők – karos/manuális gépek

Ezek a típusok magas nyomással préselik át a nagyjából 90-95 fokos vizet a kávén. Darált kávéval használhatók, aminek az adagolása a felhasználótól függ, többek között ezért is nyújtanak szélesebb beállítási lehetőséget, számos modell pedig alkalmas tejes italok készítésére is egy gőzölőkar segítségével. A felbontott, levegővel érintkező darált kávé veszít az aromájából, ezért ezek mellé a készülékek mellé érdemes lehet kávédarálót is beszerezni.

Eszpresszó-kávéfőzők – automata gépek

A készülékek a karos gépekhez hasonlóan működnek, de egyes típusok már előfőzést is végeznek. De csak részben ez az oka, hogy ezzel a kávéfőzőfajtával lehet a legjobb kávéaromát elérni. A kávé szemes formában képes aromáját leginkább megőrizni, ezekkel a gépekkel pedig közvetlenül főzés előtt kerül a kávébab leőrlésre. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy felbontva a szemes kávé sem örök. A levegőn kicsapódnak belőle a zsírok és olajok. Ezért van az, hogy ha sokáig áll a kávé a babtartályban, akkor az megsárgul. Nagyjából egy hónap, amíg a felbontott szemes kávé megőrzi minden aromáját.

Az automata gépek nagy előnye, hogy minden személyre szabható, vagyis mindenki olyan kávét készíthet vele, amit leginkább szeret, ráadásul a beállítások sokszor el is menthetők. Ezután pedig minden teljesen automatikusan, egy gombnyomásra történik, számos modell esetében ebbe a tejes kávéitalok is beleértendők. A készülék használata ezért kényelmes, viszont a darálási folyamat miatt sokszor ezek a gépek hangosak is. Másik hátrányuk a karbantartás szükségessége. Bár a legtöbb modell rendelkezik automata tisztító programmal, a zacctartályt egyik sem üríti és mossa ki. Sok felhasználó viszont csak ritkán szánja rá magát erre, ami nedves közegben penészedéshez vezethet. Hasonló a helyzet a tejtartállyal rendelkező típusoknál a tejvezetékkel, amit minden lefőzött csésze után meg kellene tisztítani.

Dugattyús kávéfőző

Ennél a géptípusnál emberi erőre van szükség a kávé elkészítéséhez, ebből is ered a French Press elnevezés. A készülékbe először kávé kerül, majd arra egy szűrő, végül erre kell ráönteni a forró vizet, amit kis idő után át kel préselni a kávén. Használata körülményes, és egyáltalán nem komfortos, cserébe viszont nagyon olcsó, ráadásul olyan körülmények között is lehet használni, ahol nincs áram, például túrázásnál.

Török kávéfőző

Idehaza nem túl elterjedt készüléktípus, ami annak köszönhető, hogy csak török kávé készítésére alkalmas, ami nálunk nem igazán kedvelt kávéfajta. A török kávéban ugyanis benne marad a zacc is. A készítés során a kávéhoz vizet kell önteni, majd ezt felmelegíteni, a műveletet pedig többször elismételni anélkül, hogy a víz felforrna. Ebből adódóan a török kávéfőző leginkább egy vízmelegítőhöz hasonlít.

Kombinált kávéfőzők

Elvétve ugyan, de léteznek olyan készülékek is, amelyek több kávéfőzőtípust kínálnak egyben. Az előforduló kombinációk lehetnek eszpresszó és filteres, kapszulás és kávépárnás, illetve kapszulás és eszpresszókészülékek társítása.

  További rovatainkból:

100 év tapasztalattal

100 év tapasztalattal

A Pepita.hu viszonylag új szereplő az online piacon, különösen műszaki termékek vonatkozásában. A jelenleg idehaza öt százalék feletti online...

Szabályozás-változások tengere

Szabályozás-változások tengere

Az elektronikai termékekre vonatkozó szabályozások próbálnak lépést tartani a technikai fejlődéssel, illetve a környezet védelmének érdekében egyre...

A fény ereje

A fény ereje

Az Ambilight TV 20 éve létezik és világszerte 20 millió háztartás használja a Philips technológiáját . Ez pedig elegendő okot adnak a TP Vision...

Forró levegős sütő másként

Forró levegős sütő másként

Amikor az ember végignéz egy termékkör kínálatán,  a sok hasonló készüléket látva úgy érzi, hogy nem igazán lehet már újat kitalálni. A SharkNinja...

Konyhakiállítás 2024

Konyhakiállítás 2024

Videók - Konyhakiállítás 2024Március 1-3 között került megrendezésre a 14. Konyhakiállítás, Magyarország legrangosabb konyha tematikájú rendezvénye....

További termékválogatások:

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

Share This