Indukciós főzőlapok: miben különböznek?

2022. október 31.

Az indukciós főzőlapok leírásai általában nagyon hasonlóak, szinte ugyanazok a termékjellemzők szerepelnek bennük, ráadásul sokszor viszonylag kevés technikai paramétert adnak meg a gyártók. Ezért úgy tűnhet, hogy az egyes modellek között alig van különbség, és az eltéréseknek nincs is különösebb gyakorlati jelentősége. A helyzetet pedig még az is bonyolítja, hogy a különböző elnevezések között sem egyszerű eligazodni. A készülékek között azonban fontos különbségek lehetnek, ezért nem árt tudni, hogy mi mit jelent, és mire való.

Méret

Mint minden háztartási gép esetében, a méret az egyik legfontosabb szempont, hiszen a rendelkezésre álló hely alapvetően határozza meg, hogy milyen modell jöhet szóba a választás során. Indukciós főzőlapok esetében több kivitel közül is lehet választani. A dominólapok általában körülbelül 30 cm szélesek, és 50 cm körül alakul a mélységük, amin 2 főzőzóna található. A standard kivitel ebben a termékkörben 60 cm a szélesség, amihez 51-52 cm mélység társul, de a néhány centiméter eltérés nem ritka. Ezeken a modelleken többnyire 4 főzőzóna kap helyet, de található 3 zónás modell is. Széles főzőlapokból 70, 80, 90, de akár ennél szélesebb változat is létezik, míg mélység tekintetében az 50 cm körüli méret a jellemző ezeknél. Többnyire 5 vagy 6 zónát alakítanak ki ezeken a típusokon. Kisebb mélységű változatok is kaphatók, amelyeken értelemszerűen kevesebb zóna fér el.

A készülékek vastagsága is eltérő. Az 5-6 cm vastagság a legjellemzőbb, de ennél vannak vékonyabb változatok is. Különösebb jelentősége ennek nincs, de amennyiben a főzőlap alá fiók kerül, akkor már számíthat akár 1 cm különbség is. Sokan itt le is zárják a méret kérdését, pedig további mérettényezők is léteznek, amelyek meglehetősen fontosak lehetnek gyakorlati szempontból.

A főzőzónák mérete

A zónák mérete sem teljesen egységes. Standard kivitel esetén általában 145, 180 és 210 mm zónák alkotják a főzőlapokat, de más méretek is elképzelhetőek. A zóna mérete azért fontos, mert meghatározza, hogy mekkora edényt lehet használni rajta. Éppen ezért nagyon hasznos funkció, ha a zónák összekapcsolhatók. E tekintetben többféle megoldás is létezik, de mindnek nagyon hasonló az elnevezése, ami egy kissé megnehezíti az összehasonlítást. Az opciót a gyártók a rugalmassága miatt gyakran olyan névvel illetik, amiben valahogyan szerepel a FLEX (flexibilis) szótag.

Önmagában ez azonban nem határozza meg, hogy a funkció pontosan mit takar. Tulajdonképpen négy változatot lehet megkülönböztetni. Az egyik, amikor csak két meghatározott zóna kapcsolható össze. A másik, amikor két olyan része is van a lapnak, amelyen két meghatározott zóna összekapcsolható. A harmadik, amikor a zónák kialakítása miatt több kombináció is lehetséges az összekapcsoláshoz. Az utolsó pedig, amikor a főzőlap összes zónája összekapcsolható, és az edény gyakorlatilag bárhová tehető a készüléken. Fontos azonban, hogy ennél a legrugalmasabb verziónál is csak meghatározott számú zóna vezérelhető, vagyis hiába férne el 8 edény is, ha csak négy zóna beállítására van lehetőség.

Vezérlés

Az indukciós főzőlapok esetében néhány kivételtől eltekintve érintésvezérlést találunk. Különbségek azonban ezen belül is léteznek. Alapvetően két kezelőpanel-változatot lehet megkülönböztetni. Az egyik a fokozatállítással működő verzió. Itt a teljesítményállítás +/– érintőgombok segítségével történik, ami azt jelenti, hogy adott esetben több érintésre van szükség a kívánt szint beállításához. A másik lehetőség a csúszkás szabályozó. Ennél a rendszernél egyetlen érintéssel több fokozatot is váltani lehet, így használata praktikusabb. Egyfajta hibrid változat, amikor nem csúszka van ugyan, de minden teljesítményszintek saját gombja van, a beállítás ennél a rendszernél is egyetlen mozdulat. A vezérlésben eltérés lehet még, hogy minden zónához külön felület tartozik, vagy egy felületen lehet minden zónát irányítani. Utóbbi esetében plusz egy érintést jelent a vezérelni kívánt zóna kijelölése.

Kezelés

A készülékek több olyan funkciót is kínálhatnak, amelyek egyszerűbbé teszik a főzőlap kezelését. Hasznos funkció lehet például a beállítások áthelyezése opció. Bizonyos modellek képesek arra, hogy ha a lapon az edényt másik zónára helyezzük, akkor ezzel együtt a beállítások is átkerülnek oda, anélkül, hogy bármit tenni kellene. Praktikus megoldás, amikor egy főzőzónán belül egyszerre több teljesítményszint érhető el. Ilyenkor a zóna egy magasabb, egy közepes és egy alacsony teljesítményű részre oszlik, és elég az edényt előre-, hátra- vagy középre mozgatni rajta, ahhoz, hogy más teljesítményt használjunk. A funkciónak nincs standard elnevezése, a gyártók eltérő névvel hivatkoznak rá.

Edényfelismerés és gyorsindítás

Az indukciós főzőlapok speciális tulajdonsága az edényfelismerés. Ebből a funkcióból is többféle megoldás létezik. A legegyszerűbb, amikor a készülék érzékeli, hogy megfelelő edény került a lapra. Fejlettebb változat, amikor annak méretét is képes észlelni, és a zóna alatt elhelyezett tekercsekből annyit aktiválni, ami az adott mérethez szükséges. Valamint idekapcsolódik a gyorsindítás opció is, amelynél a főzőlap érzékeli, hogy melyik zónán van edény, és azt automatikusan kiválasztja bekapcsoláskor.

Teljesítményszabályozás

A különböző készülékeknél eltér a teljesítményfokozatok száma. Minél több fokozat áll rendelkezésre, annál pontosabban lehet beállítani a kívánt hőmérsékletet. Így hasznos, ha a fokozatskála szélesebb. Szintén jól jön teljesítménynövelés funkció. Ezt a lehetőséget Booster, Boost, Power Boost nevekkel illetik leggyakrabban, és a lényege, hogy bizonyos ideig extra teljesítményt lehet igénybe venni a zónához, így például gyorsabban lehet vizet forralni. A funkció meglehetősen gyakori, a különbség azonban nem minden készüléknél egyforma. Egyes modelleknél csak bizonyos zónánál lehet elérhető, de van olyan típus is, ahol minden zónánál használható. A teljesítményszabályozáshoz még egy funkció kapcsolódik, ez pedig a Power Managment vagy maximális teljesítményállítás funkció. Ezzel a megoldással energiatakarékossági célból korlátozni lehet a készülék maximális teljesítményét. Erre sem képes minden készülék, és amelyik képes, ott is lehet eltérés a tekintetben, hogy milyen fokozatok állnak rendelkezésre. A leggyakoribb az öt különböző maximumszint.

Alapfunkciók

A funkciók között a leggyakoribb, vagyis amely a legtöbb típusban megtalálható, az a gyerekzár, az automatikus kikapcsolás, a maradékhő-kijelzés és az időzítő. Azonban ezekből is léteznek továbbfejlesztett változatok. Időzítés esetében például nem minden képes arra, hogy a zónákhoz külön-külön is beállítható legyen a főzési idő. A maradékhő-kijelzés esetében pedig lehet több, akár 3 szintű is a visszajelzés.

Intelligens megoldások

Indukciós főzőlapok esetében több intelligens funkció is elérhető már a fejlettebb készülékekben. Egyes típusok alkalmasak arra, hogy összekapcsolódjanak egy kompatibilis elszívóval. Ilyenkor vagy a főzőlapról irányíthatóvá válik az elszívó is, vagy automatikusan a főzőlap teljesítményéhez igazodik az elszívó teljesítménye. Fejlett funkció az előre beállított programok használatának lehetősége is. Ezeknél az üzemmódoknál a főzőlap a kiválasztott főzési módnak megfelelően precízen tartja a hőmérsékletet, így egyetlen érintéssel lehet kiolvasztásra, vízforralásra vagy egyéb eljárásra használni a készüléket. A legfejlettebb modellekhez pedig olyan kiegészítő eszközök tartoznak, amelyek nemcsak a főzőfelület, de a készülő étel hőmérsékletét is mérik, és az így szerzett adatok alapján igazítják a zóna teljesítményét a készülő fogáshoz szükséges szintre. Természetesen wifikapcsolatra alkalmas modellek is találhatóak, amelyeknél azonban inkább az applikáció kínálta lehetőségek jelentik a pluszértéket.

Elszívóval kombinálva

A piacon már számos olyan modell is megtalálható, amelybe integrált elszívó került. Szélesebb változatoknál már számos márka kínál ilyen típust is, standard méretben azonban még ritkábban fordul elő ez a kivitel. Előnye, hogy az elszívás hatékonyabb, mivel közvetlenül az étel mellett működik, hátránya viszont, hogy helyet foglal a főzőlap felületén.

További termékválogatások:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Share This