Kilátások nyomában

2022. november 02.

A gazdasági körülmények alakulása nehéz helyzetet teremtett a kereskedelemben, ennek ellenére 2022 első fele nem alakult rosszul a TCG piac számára. A kilátások azonban egyáltalán nem kedvezőek az év hátralévő részére és jövőre sem. Hogy mennyire nehéz időszak előtt áll a piac, arról Sztupár Andreát a GfK Hungária ügyvezető igazgatóját kérdeztük, akivel a piackutató cég átalakulásáról és új szolgáltatásairól is beszélgettünk.

Sztupár_Andrea
A TCG piac mely területei teljesítettek a legjobban és hogyan alakultak az árak hazánkban az elmúlt időszakban?

Az idei év tendenciáit egy hullámvasúthoz tudnám leginkább hasonlítani. Az első negyedév még kifejezetten erős volt, főként a tavalyi, alacsonyabb bázis miatt, amit a fizikai boltok bezárása okozott. A háztartási nagygépek piacának (főként a beépíthető piacnak) a lakásfelújítási támogatások adtak még lendületet, amely kitartott az első félév végéig. A harmadik negyedévben viszont a növekedés üteme -ha a volumeneket vizsgáljuk-, lassult, majd megállt, és elindult lefelé. Természetesen vannak még termékcsoportok, amik ennek ellenére is nőni tudnak, mint a fej- és fülhallgatók, a bluetooth hangszórók, a kézi gőzölők, forró levegős sütők (air fryerek), vagy a teljesen automata kávéfőzők.  Az árak ezeken a piacokon is erőteljesen nőttek, a mindenki által ismert  okok miatt (infláció, árfolyam, chiphiány, ellátási láncok problémái, stb.). Nem ritka a 20 százalékos áremelkedés sem az előző év azonos időszakához képest. Azt tapasztaljuk, hogy minden egyes hónapban 2-3 százalékkal tovább nőnek az árak az előző hónaphoz képest.

A környező országokhoz képest milyen a magyar TCG piac helyzete?

Azt kell mondjam, hogy a magyar TCG piac kicsit jobb helyzetben van, mint a környező országokban. A legnagyobb visszaesést mindenhol a szórakoztató elektronikában és a telekommunikációban látjuk. A közép-kelet-európai országok között Romániában látható erőteljesebb visszaesés és Lengyelország az, amelyik a leginkább tartja magát. Ott például a szórakoztató elektronikai piac még stagnál, és nem csökken volumen alapon sem.

Nehéz időszak elé néz a kereskedelem. Véleménye szerint, hogyan alakulhat a jövő év a piac számára?

Ami már most látszik, hogy a fogyasztói bizalom és várakozások mélyponton vannak.  A GfK az Európai Bizottsággal közösen havi szinten vizsgálja a fogyasztói várakozásokat, és mint látható, szeptemberben a Covid első hulláma által okozott sokk alá esett az érték. Azt gondolom, ez még nem a vége a csökkenésnek. 

GfK_ online értékesítés _ábra1

Értékesítési szempontból az utolsó negyedév biztosan elmarad majd a 2021-es szinttől, és a Black Friday sem fog akkora kiugrás okozni, mert sok webshop nem fogja tudni finanszírozni az akciókat. Emellett a rövid-, és középtávon a növekvő költségek miatt bizonyosan lesznek kiskereskedelmi üzletek, akik majd bezárni kényszerülnek. Fogyasztói szemszögből az energiahatékonyság húzóerő lehet, de ez inkább a háztartatási nagygépeket érinti. A többi terméknél valószínűbb, hogy nem fogják olyan gyorsan cserélni a készülékeket, mint az elmúlt években és ez a piac csökkenéséhez fog vezetni.Úgy vélem, hogy az árnövekedés miatt a magyar piac jövőre bevételben vagy el fogja érni a 2022-es szintet, vagy 1-5 százalékos csökkenéssel fog zárni, de volumen alapon 10-20 százalékos visszaesést látok reálisnak. 

Tavaly szeptemberben jelentette be a GfK, új, mesterséges intelligencia alapú platformjának elindítását. Miben más a gfknewron a hagyományos GfK szolgáltatáshoz képest?

A gfknewron egy online platform, így a nap 24 órájában rendelkezésre áll. A hagyományos szolgáltatásaink között adatbázisok, ppt riportok, illetve egyéb szoftvereken keresztül történő adatszolgáltatások voltak eddig elérhetőek. Ezek mind valamilyen szinten behatárolt, előre definiált riportok. A gfknewron alapszolgáltatása, a „Market” annyival több, hogy tartalmazza a teljes adatbázist, és így egy adott felhasználó azonnal vissza tudja követni, hogy ha piacot vesztett a márkája valahol, akkor az melyik csatornában, melyik időszakban, melyik árponton történt. Fel tudja térképezni, hogy melyek a konkurens termékek, azok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Mindezt úgy, hogy nem kell több helyen keresgélnie, mert minden egy helyen megtalálható. A gyártók regionális és globális központjai, akik több országgal foglalkoznak, azonnal látják, hogy hogyan teljesítenek a különböző országokban, és annak okát is visszakövethetik.

 Milyen fogadtatása volt a rendszernek az ügyfelek körében?

A fogadtatás nagyon pozitív, az ügyfelek szeretik, már sokan használják, de jelenleg csak azoknak az ügyfeleinknek elérhető, akik legalább havi előfizetéssel rendelkeznek.  A szoftvert egyébként folyamatosan fejlesztik, az ügyfelek és a mi visszajelzéseink alapján. Amit még nagyon szeretnénk beintegráltatni a platformba, az a gyártói csoportok szerinti szűrési lehetőség. Tehát ne csak márka, hanem csoport szinten is elemezhetőek legyenek az adatok.

A gfknewron teljes mértékben kiváltja a korábbi GfK szolgáltatásokat, vagy egy választható opció az ügyfelek számára?

Jelenleg ez opcionális, de a hosszú távú célunk az,  hogy kiváltsa eddigi szolgáltatásainkat. A gfknewronnak van még három modulja, az úgynevezett „Predict”, a „Consumer”, és a „Retail”. A Predictben már előrejelzés és árszimulációk is megtalálhatóak, melyek heti adatokra épített algoritmusok alapján készülnek. A Consumer rész pedig a legizgalmasabb, mert az nem más, mint egy negyedéves online márkakutatás, melyben végigkövethetjük a vásárlás útját az elhatározástól a vásárláson keresztül, egészen a használatig. Így olyan adatokat is megmutathatunk, hogy kik a vevők, milyen szempontok alapján választanak, továbbá hogyan alakul az online keresés a konverzióhoz képest, és még sorolhatnám. Jelenleg hazánkban ez még nem elérhető, de bízom benne, hogy akár már jövőre történik előrelépés ezen a téren. A Retail pedig, mint ahogyan a neve is utal rá, egy kifejezettem kereskedőknek fejlesztett felület.

Az idei évre is tartogattak érdekes bejelentést. Nyáron hozták nyilvánosságra, hogy a NielsenIQ és a GfK egyesül. Mit lehet erről tudni? Milyen jelentősége lesz ennek a gyakorlatban, illetve mikor lehet a döntésnek kézzel fogható hatása?

A KKR, mint pénzügyi befektető 2017-ben jelent meg a GfK életében, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megreformálja, optimalizálja a cégcsoportot és természetesen a végén eladja. 2022 nyarán tudtuk meg a hírt, hogy az új többségi tulajdonosunk az Advent International, aki nem mellesleg 2021-ben a NielsenIQ-t is megvette. A tulajdonos szeretné a két céget összeolvasztani, az engedélyezés a brüsszeli versenyhivatalnál van, a döntést pedig az év végére várják. Addig is központi szinten már folynak a tárgyalások a hogyan továbbról. Ha az összeolvadás megtörténik, akkor a piacon egyedülálló módon teljes rálátásunk lesz a kiskereskedelmi paneleken keresztül az FMCG és a TCG piacokra. A Háztartáspanel és az FMCG kiskereskedelmi panel együttműködésével pedig egyedülálló módon kombinált szolgáltatásokat tudunk majd nyújtani az iparág számára. 

Üzleti szempontból teljesen logikus az Advent lépése és tényleg egy olyan céget hoz létre, amely által szolgáltatott tudásbázis a cégek számára nélkülözhetetlen lesz. Ebben az évben biztosan nem fog semmi változni. Amennyiben a brüsszeli döntés pozitív, úgy gondolom, hogy fél-, egyéves intervallum lesz az, amíg ezek az egyesülési folyamatok helyi szinteken lezajlanak.

Share This