Porszívó-üzemidő: Meddig működik?

2023. január 11.
VASALÓTALP

A porszívó üzemidő fontos jellemző a vezeték nélküli modellek esetében, hiszen, mint minden akkumulátorról működtetett berendezés esetében, itt is ez a tulajdonság mutatja meg, hogy a készülék meddig működik egy feltöltéssel. Éppen ezért a gyártók fel is tüntetik ezt az adatot, ráadásul a termékparaméter elnevezésében sincsenek zavaró különbségek, és az értékek egységesen percben kerülnek megadásra. Így aztán különösebb magyarázatot nem is igényel az üzemidő kérdése, de azért egy kis csavar van a dologban.

Mennyi az elég?

Az akkumulátoros porszívók alapvetően arra lettek kitalálva, hogy az egyszerűbb, illetve váratlan takarítási feladatokhoz ne kelljen elővenni a hagyományos porszívót. Az akkumulátor fejlődése viszont lehetővé tette, a vezeték nélküli készülékek hatékonyabb motorokat használhassanak, ezzel növekedjen a szívóerő és hosszabb legyen a porszívó-üzemidő. Ezért ma már sokan nem is használnak hagyományos modelleket. Míg kisebb feladatoknál az üzemidőnek nem igazán van jelentősége, hiszen maximum néhány percig használjuk a készüléket, addig, ha a teljes lakás kitakarításáról van szó, már számíthat, hogy mennyi ideig bírja a porszívó. Kérdés tehát, hogy meddig tart a porszívózás. Ez persze függ a gyakoriságtól, a lakás méretétől és a felhasználók szokásaitól is. Ennek ellenére több kutatás is létezik arra vonatkozóan, hogy az emberek mennyi ideig porszívóznak. Az eredmény pedig, hogy a legtöbben csak heti egyszer vesszük kézbe a porszívót, átlagosan pedig 25-30 percig használjuk. E szerint tehát a legtöbb vásárló számára a félórás porszívó-üzemidő elegendőnek tűnik.

Húsz perctől egy óráig

A jelenleg kapható vezeték nélküli porszívók között alig akad olyan, aminek a maximális üzemideje nem éri el az átlagosan porszívózással töltött idő mértékét. A legrövidebb üzemidőt kínáló modellek 20-25 perc folyamatos használatot biztosítanak, a 30-45 perces üzemidőt pedig átlagosnak tekinthetjük a kategóriában. Ha a készülék 45 percet vagy annál többet bír egy feltöltéssel, akkor az már jónak számít, a 60 perc vagy az annál nagyobb üzemidő pedig kiemelkedőnek. Ilyen jellemzőkkel bíró modellekből a kínálat kevésbé széles, de azért nem korlátozódik néhány modellre. Ez gyakorlatiasan megközelítve azt jelenti, hogy az üzemidőnek nem igazán van szerepe, hiszen a kínálat túlnyomó része elegendő vagy annál hosszabb működési időt kínál. Csakhogy ezek az adatok a maximális üzemidőre vonatkoznak.

Az „akár” szó szerepe

A vezeték nélkül porszívók leírásaiban az üzemidő megadásakor a megfogalmazásban gyakran jelenik meg az akár szó: „akár 45 percig is működik…” Vagyis ennyi a maximum, amire a készülék képes. A legtöbbet pedig akkor lehet kihozni egy akkumulátor kapacitásából, ha a legkisebb terhelés mellett használjuk. Ezért a maximális üzemidő mindig a legalacsonyabb teljesítményfokozatra, a legkisebb szívóerőre vonatkozik. Ha viszont kell egy kis extra erő, akkor az üzemidő drasztikusan csökken. 

Általánosságban nehéz megmondani, hogy mennyivel, de nagyon nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy a magasabb fokozat nagyjából felével, harmadával csökkenti az üzemidőt. Turbófokozaton pedig még a jobb készülékek is csak 6-8 percig képesek működni. Sőt ez függ az éppen használt szívófejtől, ami akár még rövidebb üzemidőt is eredményezhet. Na és persze az sem mindegy, hogy teljes erőbedobással mire képes az adott készülék. 75 airwatt szívóerő 6 percen keresztül nem ugyanaz, mint 200 airwatt teljesítmény ugyanennyi ideig. Ezért szerencsés lenne egy olyan mutató, ami a teljesítményt figyelembe véve mutatná az üzemidőt. De sajnos ilyen nincs, sőt igazából a szívóteljesítmény megadása sem egységes.

Tölteni vagy cserélni

Több gyártó is kínál olyan modellt, amely cserélhető akkumulátorral rendelkezik. A tartalék áramforrás általában extraként vehető meg, de van olyan típus is, amihez alapban jár egy pluszakku. A megoldás nem a rövid üzemidőt kínáló készülékekre jellemző, főként a 60 percet bíró modellek esetében fordul elő. Haszna pedig elsősorban nem az, hogy két órán keresztül is lehessen porszívózni, bár arra is jó. Akkor jön igazán jól a dolog, ha porszívózás közben merül le a készülék, amit egy kis túlzásba vitt turbófokozattal nem is olyan nehéz elérni. Az akku feltöltése órákat vesz igénybe. Persze kapacitástól is függ, de 6 óránál többet egyik modell sem igényel, a legtöbb készülék 4-5 óra feltölthető, és vannak olyan modellek is, amelyeknek csak 2,5-3,5 órára van szükségük. De még a leggyorsabban feltölthető porszívók esetében sem igazán életszerű, hogy a porszívózást félbehagyva kivárjuk ezt az időt. Ezért tehet jó szolgálatot egy tartalék akkumulátor.

További termékválogatások:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Share This