Porszívó kivitel: Miért számít a kialakítás?

2023. január 12.
VASALÓTALP

Alapvetően két típusát különböztethetjük meg a vezeték nélküli álló porszívók kialakításának. Az egyik, amikor a portartály, illetve magát a motort tartalmazó egység közvetlenül a markolat alatt helyezkedik el. A másik pedig, amikor a szívófejhez közel, vagy közvetlenül felette kerül elhelyezésre a motort és a portartályt tartalmazó egység. A két porszívó kivitel közötti különbség szembeötlő, és teljesen más megjelenést kölcsönöz a készüléknek. De a kialakításnak nem csak dizájn tekintetében van jelentősége.

Komfort

A két kivitel esetében a súlyelosztás eltérő, ez pedig használat tekintetében több szempontból is jelentőséggel bírhat. A fogantyúnál elhelyezett megoldásnál az erőkar rövidebb, ami egyik oldalról azt jelenti, hogy a készüléket a markolatnál fogva könnyebb felemelni. Így használata egyszerűbb, ha nem padlót porszívóz vele az ember, hanem mondjuk, függönyt. Másik oldalról viszont a rövidebb erőkar miatt normál porszívózás során a készülék kézben tartása a csuklót jobban megterheli. Mindez persze csak akkor igaz, ha két teljesen egyforma súlyú modellt hasonlítunk össze, amiben minden komponens azonos tömegű. Mivel a cső és a szívófej súlya is befolyásolja a súlyeloszlást, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szívófejhez közel helyezett motorral rendelkező modellek használata kényelmesebb. Azt viszont igen, hogy a markolatnál található motor esetében, a normál porszívózás kényelmét tekintve, fokozottan számít a készülék súlya. Egyszerűbben, egy 2,5 kg és egy 4 kg súlyú modell között érezni lehet a különbséget a használati komfortot tekintve. 

A két kivitel között különbség még az úgynevezett parkolóállás, vagy Stop & Go funkció, amelynek lényege, hogy a készülék megáll önmagában, nem kell lefektetni, vagy valaminek nekitámasztani. Ez nagyon hasznos lehet, ha porszívózás közben meg kell állni, mert csörög a telefon, vagy odébb kell tolni valamit. Szinte minden szívófejnél elhelyezett motorral készülő típus képes erre, a másik kivitelben azonban éppen a súlyelosztás miatt erre ritkábban van lehetőség. Egyes modellek esetében a kézi egység eltávolításával a szívófej és a cső megáll önmagában is, de akkor ugye a kézi egységet valahova még tenni kell.

Rugalmasság

A kialakítás befolyásolja a használhatóság rugalmasságát is bizonyos tekintetben. A porszívózás során nem árt, ha a porszívóval a bútorok alatt is lehet takarítani, és persze minél mélyebbre ér el a készülék, annál jobb. Ehhez egyrészt a csőnek és padlónak minél kisebb szöget kell bezárni, másrészt be is kell férni a bútor alá. Az állóporszívók legnagyobb kiterjedésű része a központi egység. Minél távolabb van ez az egység a szívófejtől, annál mélyebbre ér be a porszívócső valami alá. Vagyis ilyen tekintetben mindenféleképpen a markolatnál elhelyezett központi egység a praktikusabb. Értelemszerűen a legjobb, ha a cső teljesen párhuzamos a felülettel, ezért fejlesztették ki a flexibilis csővel felszerelt típusokat. Ezek a változatok kínálják a legnagyobb rugalmasságot, ilyen megoldás pedig csak a markolatnál elhelyezett központi egységgel rendelkező készülékek között található.

Szívóerő

A szívóerő elvileg ott a legnagyobb, ahol a szívóhatás keletkezik. Ezért logikusnak tűnik, hogy a szívófejhez közelebb elhelyezett motor nagyobb szívóteljesítményre képes. A gyakorlatban azonban a két kivitel között nem lehet e tekintetben különbséget tenni. A motor teljesítménye és a légáramlás hatékonysága sokkal jobban befolyásolja a szívóteljesítményt, mint a motor elhelyezése. Vagyis pusztán a kivitel alapján nem lehet a szívóteljesítményre vonatkozó következtetést levonni.

További termékválogatások:

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

Share This