A jó, a rossz és a közepes

2023. május 12.
VASALÓTALP

Mint minden termékkörben és tulajdonképpen a kereskedelem minden területén, a gyártók a terméktulajdonságokat mindig előnyösen tüntetik fel. Ki hallott már csokoládéról, amin az szerepel, hogy rossza az íze, és ki látott már olyan hűtőszekrényt, amin az áll, hogy nem a legenergiahatékonyabb? A porszívóknál is így van ez, érthető okokból. Szinte minden készülék csendes működéssel büszkélkedik, mindegyiknek erős a motorja, és minden modellnek hosszú az üzemideje. Ez persze igaz is, ha a készülékeket önmagukban nézzük, azonban ha a teljes kínálathoz viszonyítjuk, akkor már lehet, hogy egy kissé más lesz a megítélése egy-egy terméktulajdonságnak. Ezért összegyűjtöttük, hogy az akkumulátoros álló porszívó tulajdonságok közül a legjellemzőbbek és megnéztük milyen intervallumban mozognak a teljes kínálat vonatkozásában.

Motorteljesítmény

A jellemző érték ennél a tulajdonságnál a 400–500 watt. A 300 alatti teljesítményt gyengébbek értékelhetjük, míg 600 watt felett már nagy motorteljesítményről beszélhetünk, de vannak akár 800 watt teljesítményű típusok is.

Szívóteljesítmény

Sajnos ez az egyik legritkábban megadott adat. Bizonyos márkáknál egyáltalán nincs feltüntetve, míg más brandek eltérő mértékegységet alkalmaznak. Így ennél a jellemzőnél csak annyit állíthatunk bizonyosan, hogy a legnagyobb szívóteljesítmény 200–230 AirWatt körül alakul a szegmensben.

Fontos, hogy a motorteljesítmény és a szívóteljesítmény nem feltétlenül állnak egymással egyenes arányban. Lehetnek olyan készülékek, melyeknek motorja kisebb teljesítményt igényel, mert, mondjuk, kisebb a belső súrlódás, vagy nagyobb keresztmetszetű csövön halad keresztül a levegő. Így azonos szívóteljesítményt kevesebb áramfelvétellel tud elérni a készülék.

Portartály-kapacitás

A legkisebb kapacitás 0,25 liter, míg a legnagyobb az 1 literes űrtartalmat is meghaladhatja. Jellemzően 0,5 literes portartállyal rendelkeznek a készülékek, így a 0,3 liter körüli kicsinek, 0,8 liter feletti kapacitás pedig nagynak számít.

Üzemidő

A teljes akkumulátorfeltöltés esetén az üzemidő a szegmensben 20–90 perc között alakul. Ez a leghatékonyabb üzemmódra vonatkozik, vagyis ez az elérhető maximum. Az átlagos a 30–40 perces rendelkezésre állás, így az 50 perc felett már valóban hosszabb üzemidőről lehet beszélni. A legnagyobb üzemidőt kínáló modellek pedig akár 80 percig is tudnak működni. Maximális teljesítményfokozatban azonban minden készülék üzemideje drasztikusan csökken, így ilyenkor jellemzően csak 6–15 perces takarítás biztosított. Bizonyos modellekben az akkumulátor cserélhető, és ezzel növelhető az üzemidő, azonban a pluszáramforrás gyakran nem része a tartozékoknak.

Töltési idő

Jellemzően 4-5 órát tüntetnek fel a gyártók, a gyorsabban tölthető változatoknak 3 órára vagy kevesebbre van szükségük, míg egyes készülékek töltése akár 6 órát is igénybe vehet.

Akkumulátorfeszültség

A kínálat zöme a 14–25 V tartományban található, de ennél nagyobb feszültségű akkumulátorok is előfordulnak. Az akkumulátorfeszültség önmagában sokat nem árul el egy készülékről, de általánosságban a nagyobb feszültség nagyobb teljesítménnyel is jár.

Zajszint

A zajszint túlnyomó részt 76–80 dB intervallumban alakul. Az ennél kisebb zajszint már kifejezetten csendesnek számít. Egyes modellek akár 70 dB alatt is lehetnek, ami pedig már szupercsendesnek tekinthető. A kategóriában a 80 dB feletti érték már hangosabbnak számít, a 85 dB feletti zajszintre pedig nehéz azt mondani, hogy csendes. A zajszint esetében 10 dB-es hangerő-növekedést nagyjából kétszer olyan hangosnak érzékelünk, ezért ennél a mutatónál akár már 1 dB eltérés is fontos lehet.

Súly

A készülékek súlya általában 2–3,5 kg között alakul. Vannak nagyon könnyű modellek, amelyek 2 kg-ot sem nyomnak, míg a nehezebb készülékek súlya akár 5 kg körül is alakulhat.

További termékválogatások:

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

Share This