Pro és kontra

2023. május 17.
VASALÓTALP

A vezeték nélküli álló porszívók funkciójukat tekintve nem feltétlenül összehasonlíthatók a hagyományos porzsákos és porzsák nélküli készülékekkel, mivel ezek a típusok eredendően csak kisebb takarítási feladatokra szolgálnak. Ugyanakkor számos háztartásban már szinte kizárólag ilyen készülékeket használnak az emberek. Sőt a hosszabb üzemidőt kínáló modellek gyártói gyakran jellemzik már úgy az adott porszívót, hogy az akár az egész lakás kitakarítására alkalmas. Ezért aztán érdemes számba venni a kategória fontosabb előnyeit és hátrányait.

Használhatóság

A vezeték nélküli kivitel korlátlan mozgásteret tesz lehetővé, hiszen nincs kábel, ami akadályozhatná a használat közbeni mozgást. A modellek zöme LED világítással ellátott szívófejet tartalmaz, aminek a segítségével a rosszul látható helyeken is észrevehetővé válik a piszok. Egyes változatok flexibilis csővel is rendelkeznek, ami megkönnyíti a nehezen elérhető helyek takarítását. A fejlettebb típusok automatikus üzemmódot is kínálnak, amely a padló felületéhez, esetleg a szennyezettség mértékéhez igazítja a szívóteljesítményt.

Sokoldalúság

A legtöbb készülék kivehető morzsaporszívóként is funkcionál, így asztal vagy az autó takarítására is alkalmas. Még a nagyobb súlyú modellek sem túl nehezek ebben a kategóriában így akár a függöny vagy a plafon porszívózására is használhatók. Kompakt méretük miatt ezeknek a porszívóknak a tárolása egyszerű, számos típus pedig falra szerelhető tartót is kínál. Egyes készülékek rendelkeznek olyan funkcióval is, aminek köszönhetően megállíthatók függőleges helyzetben és nem dőlne el, így a porszívózás gond nélkül felfüggeszthető.

Bővített funkcionalitás

A készülékek zöme több tartozékot is kínál, leggyakrabban résszívót és bútorkefét, de sok modellhez már mini forgókefés szívófej is tartozik. A magasabb kategóriák típusokban számos extra funkció is helyet kap. Egyes porszívókban digitális kijelző mutatja az akkumulátor töltöttségét, vagy az aktuálisan használt üzemmódot.  Számos modellben a motoros forgókefe tartalmaz valamilyen gubancolódást megakadályozó megoldást. Viszonylag széles a kínálat az olyan készülékből is van, amelyek felmosó funkcióval is rendelkeznek.

Termékajánló:

Az akkumulátoros modelleknek korlátozott az üzemideje, legtovább gazdaságos, vagy eco módban használhatók ezek a porszívók, de a leghosszabb üzemidőt kínáló változatok is maximum 60-80 perces működést garantálnak. A legnagyobb teljesítmény mellett pedig a modellek zöme nem éri el a 10 perces üzemidőt sem. A probléma áthidalásának érdekében bizonyos típusok cserélhető akkumulátorral rendelkeznek, azonban ezek a plusz áramforrások túlnyomó részben külön megvásárolható tartozékként érhetők el.

Üzemidő

Az akkumulátoros porszívók szívóteljesítménye meglehetősen széles skálán mozog, ráadásul az egyes modellek képességei nehezen összehasonlíthatók, mert a gyártók nem, vagy olyan eltérő mutatókkal adják meg az erre a képességre utaló paramétert, mint az airwatt, a kilopascal vagy a watt. A kínálat jelentős részénél  a porfelszedési képesség számottevően elmarad egy hagyományos porszívóétól, de vannak olyan akkumulátoros modellek is,amelyek valódi alternatívát jelenthetnek a tradicionális készülékkel szemben is.

Teljesítmény

Ezeknél a porszívóknál a portartály jellemzően kicsi, ami a használat függvényében azt is eredményezheti, hogy gyakran kell kiüríteni. Az kiürítés pedig sok modell esetében a tartály zárószerkezete miatt könnyen járhat azzal, hogy a tartály tartalma visszakerül a levegőbe. A készülékek egy része már rendelkezik olyan megoldással, ami ezt kiküszöböli, illetve vannak már olyan típusok is, amelyek dokkoló állomása képes orvosolni ezt a problémát.

Portartály

További termékválogatások:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Share This