Kék sziklákon keresztül a csúcsra

2023. június 16.

A kék sziklák angol szavakra utaló fantázianévvel illetett BluRox technológia az egyik legjelentősebb innovációnak ígérkezik a hűtőszekrények vonatkozásában, amely akár az egész szegmens kínálatát átalakíthatja. A fejlesztést a hűtés specialistájaként számontartott Liebherr jegyzi. A márka az új megoldás mellett pedig a kimagaslóan energiahatékony készülékek fejlesztésében is élen jár. Thomas Ausserdorferrel, a Liebherr Ausztria és Kelet-Európa értékesítési igazgatójával és Puskás Krisztiánnal, a Liebherr Magyarországért felelős értékesítési vezetőjével nemcsak az innovációkról, termékekről, hanem a piacról alakulásáról is beszélgettünk.

Sztupár_Andrea

Thomas Ausserdorfer, a Liebherr Ausztria és Kelet-Európa értékesítési igazgatója

Az idei év eddig nem a legkedvezőbben alakul a műszaki kereskedelem számára, noha az is igaz, hogy a magyar piac előző évi eredményei ebben az időszakban meglehetősen jók voltak. Önök hogyan látják a piacot?

T. A.: A hűtőgépek és fagyasztók európai piaca enyhén csökken, és a gazdasági hatások, valamint a magas inflációs ráta jól érzékelhetőek. Ennek ellenére a Liebherr a közelmúlt piaci fejleményeit meglehetősen optimistának tartja, mivel a magas minőségű és fenntartható termékeivel a hűtés és fagyasztás specialistájaként a cég pozíciója egyre erősebb. A Liebherr számára az európai fő piacok stabilak, a kelet-európai feltörekvő piacokban pedig még sok potenciált látunk. Az értékesítési stratégia alapértékeit meg fogjuk határozni, az Európai Szelektív Forgalmazási Rendszer pedig egy erős állásfoglalás a kereskedőpartnerek felé, hogy a Liebherr a kiválasztás és a minőségi kritériumok alapján gondoskodik a forgalmazás minőségéről. A kiskereskedelem erős és megbízható partnereként pozicionálva a történetnek folytatódnia kell.

P. K.: Háztartási hűtőt jellemzően két okból vásárolnak az emberek. Az egyik, hogy a régi készüléket szeretnék lecserélni, mert tönkrement, vagy korszerűbbet és energiahatékonyabbat szeretnének. A másik lehetőség, hogy az otthonba történő beruházás miatt kell az új hűtő, ingatlan vásárlása vagy konyhafelújítás keretében gondolkodnak új készülék beszerzésén. A beruházási kedv az állami támogatások kifutásával és a költségek emelkedésével jelentősen visszaesett, marad a régi készüléket lecserélők csoportja. Akinek elromlott a meglévő hűtője, az kénytelen kicserélni – de akik korszerűbbet szeretnének vásárolni, azok most valóban nagyobb arányban halasztják el a vásárlást. Sokat segítene egy célzottan az energiahatékony készülékek vásárlását segítő állami támogatás, ami például Görögországban vagy Lengyelországban nagy sikerrel fut jelenleg is.

Sztupár_Andrea

Puskás Krisztián, a Liebherr Magyarországért felelős értékesítési vezetője

Mivel lehet ilyenkor a fogyasztókat megszólítani?

P. K.: Azt természetesen érzékeljük, hogy a piaci kereslet lényegesen alacsonyabb a mostanában megszokottnál, de a Liebherr idén is tudta növelni magyarországi eladásait. A márka üzenete egyértelmű: elérhető áron kínálunk kiváló minőségű és hosszú távon is megbízható készülékeket.

Az idén indítottak egy pénzvisszafizetési akciót az „A” energiaosztályú készülékeik kapcsán. A hűtőszezon még hátravan, és az akció is augusztus végig tart, de vannak már tapasztalataik? Hogyan fogadták a vásárlók és a partnerek a kezdeményezést?

P. K.: Az akció szerint az „A” energiaosztályos készülékekre 60 000 Ft-ot, a „B” és „C” osztályos készülékekre 40 000 Ft-ot, a „D”-re pedig 20 000 Ft pénzvisszatérítést adunk a vásárlóinknak. Partnereink számára egyértelmű az előny. A Liebherr úgy ad árelőnyt a vásárlóinak, hogy a viszonteladónak nincsen semmilyen kockázata, nem jár semmilyen adminisztrációval, és a promóció nem befolyásolja a kereskedő árrését. A visszajelzések azt mutatják, hogy a pénzvisszatérítés miatt a vásárlók könnyebben megveszik a magasabb felszereltséggel rendelkező készülékeket, vagy más gyártók termékei helyett Liebherr modellt választanak, de ezek nem pluszértékesítések, hanem a meglévő tortából hasítunk ki nagyobb szeletet.

„A Liebherr úgy ad árelőnyt a vásárlóinak, hogy a viszonteladónak nincsen semmilyen kockázata, nem jár semmilyen adminisztrációval, és a promóció nem befolyásolja a kereskedő árrését.”

A fenntarthatósághoz kapcsolódik a tartósság is. Vásárlói szemmel ennek a szempontnak a legfontosabb legfonottabb mutatója talán a garancia. A Liebherr prémiummárkaként, amelynek egyik kiemelkedő előnye a minőség, milyen garanciális feltételeket kínál?

P. K.: Magyarországon egyedülálló módon minden modellünkre ingyenesen érhető el az 5 év teljes körű és 10 év kompresszorgarancia, illetve az „A” energiaosztályos kombinált hűtőinkre 10 év teljes körű garanciát adunk. Ez ténylegesen azt jelenti, hogy az új készülékek vásárlói ennyi ideig teljes biztonságban érezhetik magukat.

Idén vezették be az új borhűtőválasztékukat. Milyen modellekből áll a kínálat, illetve melyek a legfontosabb előnyei a készülékeknek?

P. K.: Egészen pontosan a bortemperáló szekrényeink újultak meg. Az új kínálatunk nemcsak a megjelenésében különbözik a régebbi sorozattól, de az új típusok már okoshűtőkként hálózatba is köthetőek, vagyis okostelefon segítségével is lehet a távolból szabályozni, és a készülékek riasztási értesítéseket is tudnak küldeni. Az új bortemperálóknál is bevezettük a felszereltségszinteket: a GrandCru sorozat minden olyat biztosít, ami a megbízható bortároláshoz nélkülözhetetlen. A GrandCru Selection egyedileg szabályozható páratartalmat is kínál, illetve a Perfection sorozatot intenzívebb használatra tervezték, ami különösen alkalmassá teszi a nagyobb forgalmú vendéglátóhelyekben való használatra. Minden készülékünk zárható – egyes modellek kulccsal, míg mások egy egyedileg beállítható PIN-kóddal. A teljes választékunk megtekinthető a weboldalunkon, illetve a nyomtatott katalógusainkban.

Tavaly mutatták be az egyedülálló BluRox technológiájukat a berlini IFA-n. Mitől különleges ez a fejlesztés?

T. A.: Egy készülék energiahatékonyságának növelését a technológián kívül a szigetelés megváltoztatásával lehet javítani. Ez eddig hagyományosan a szigetelés vastagságának növelését jelentette, ami értelemszerűen a hűtő hasznos térfogatának csökkenését okozta. A teljesen új és saját fejlesztésű BluRox technológia a hagyományos szigetelőanyagok helyett vákuumpanelt alkalmaz, és mint tudjuk, a levegő hiányánál nem létezik jobb szigetelőanyag. És hogy mit jelent ez a valóságban? Az eddigieknél körülbelül 25 százalékkal nagyobb hasznos térfogatú és jobban szigetelt készülékeket.

Véleménye szerint mennyire jelentős hatással lehet ez a hűtőszekrénypiacra?

T. A.: Az új technológiának csak az előnyei látszanak a hagyományos szigeteléssel szemben: jobban szigetel, kevesebb helyet foglal a hasznos térből, könnyebb lesz a hűtő, valamint lényegesen kevesebb hulladék keletkezik a készülék életútja végén. A BluRox egyértelműen a jövőbe mutató fejlesztés.

„A BluRox egyértelműen a jövőbe mutató fejlesztés.”

Mikor válhat kézzelfoghatóvá a piacon ez a megoldás?

T. A.: A gyártás összetett technológiát igényel, ami egyelőre még nem teszi lehetővé a tömegmodellekben való felhasználást. A Liebherrnek már érhető el készüléke BluRox szerkezetű panellel, de széles körű elterjedése a gyártási kapacitás felfuttatásával és az ezzel összefüggően elérhető alacsonyabb árakkal együtt várható a közeljövőben.

Share This