TERMÉKBEMUTATÁSfizetett promoció

Erős jelekkel erősítenek

2023. október 09.| Termékbemutatás

A Hama hazai képviseletétől megszokott, hogy széles választékát folyamatosan bővíti. Nem pusztán új típusok kerülnek folyamatosan a kínálatba, de a portfolió időről-időre új termékkörökkel, sőt vendégmárkákkal is gyarapszik. A közelmúltban ismét egy új márka hazai forgalmazásába kezdett a Hama Kft. Ezúttal az otthoni hálózati eszközöket gyártó Cudy kiterjedt termékskálájából integráltak modelleket a választékba. A számos Cudy eszközből álló paletta pedig nem csak kiváló készülékeket tartalmaz, de versenyképes árakat is kínál.

Klasszikus routerek

Aki hagyományos routerben gondolkodik, mert a lakása, vagy irodája olyan adottságú, hogy egyetlen eszköz segítségével is tökéletes lefedettség biztosítható, annak többféle választási lehetősége is van. Ha a cél az all-in, akkor a WR3000 a legjobb döntés, hiszen ez az AX1800 WiFi 6-os eszköz az 5 és 2,4 GHz-es WiFi párhuzamos használatával közel 3 Gbps-os sebességet tud elérni. Ilyen tempó mellett túl sok ellenfele pedig nincs is a piacon. LAN oldalon négy darab gigabites Ethernet port várja az eszközöket, például a NAS-t, a PC-t vagy akár a tévét is. Az egyik csatlakozó átkapcsolható WAN üzemmódba is, ha szükséges.

A nagy teljesítmény a gyors, 1,3 GHz-es rendszerchipnek és a négy darab hatalmas antennának köszönhető.ez pedig  elegendő akár három darab 4K-s stream egyidejű, zavarmentes továbbításához is. A router szoftverét úgy optimalizálták, hogy akár 256 eszközt is képes legyen kezelni. A működéshez négyféle üzemmód is választható: a router mód mellett hozzáférési pontként (LAN-ból WiFi), repeaterként (WiFi lefedettség növelése) és WISP-ként (vezetékes internetből WiFi) is használható.

216288

Cudy AX3000 Gigabit WiFi 6 Mesh router (WR3000)

Az extra szolgáltatások listájában megtalálható a WPA3 titkosítást, az OpenVPN és a WireGuard VPN szolgáltatások, valamint a CloudFlare és a Google titkosított DNS szolgáltatásainak natív kezelése. És persze az eszköz a Cudy saját, Whole Home Mesh technológiáját is támogatja más, hasonló képességű eszközök működésének tökéletes összehangolásához.

Mesh routerek

Komplex alaprajzzal rendelkező, több emeletes vagy egyszerűen csak nagyméretű lakások, irodák esetében szinte biztos, hogy a WiFi lefedettséget egyetlen eszköz nem tudja biztosítani. Ilyenkor jön képbe a Mesh, amely egy rugalmasan bővíthető, több hardverből álló rendszer. Ennek lényege, hogy az állomások egymással folyamatosan kapcsolatot tartva optimalizálják a hálózatra csatlakozó eszközök számára nyújtott kapcsolatot úgy, hogy minden eszközt a hozzá legközelebb eső, ebből adódóan a legjobb minőségű és legnagyobb sebességű jelet nyújtó állomás kezel. Ha pedig az eszközök mozognak is a lakásban, akkor a routerek szépen adogatják az adatkapcsolatot egymás között. A Mesh hálózat esetében a WiFi azonosító a teljes lefedettségi területen ugyanaz, ezáltal a zavarok nagyon könnyen kiküszöbölhetők.

A Cudy háromféle terméket kínál többféle csomagolásban. A csomagolások pusztán annyiban különböznek egymástól, hogy az adott típusból egy, kettő vagy három egységet tartalmaznak. A rendszer bármikor bővíthető egy újabb routerrel, amit pillanatok alatt a hálózatba illeszthető, megnövelve ezzel a lefedettséget.

216288

Cudy AX1800 WiFi Mesh router (M1200, 1 db-os szett)

A Cudy M1800 jelenleg 3-as és 2-es csomagban, az M1300 3-as csomagban, az M1200 pedig 2-es és egyes csomagban vásárolható meg. A termékek között a legfontosabb különbség az adatátviteli sebességekben van. Az M1800 esetében 1,2 Gbps-os tempó érhető el 5 GHz-en és 574 Mbps 2,4 GHz-en, míg az M1300 és M1200 esetében 867 és 300 Mbps a két maximális érték. Ezenkívül eltérés van még abban, hogy a minden mesh routeren megtalálható, két darab Ethernet port milyen gyors. Az M1800 és M1300 routereknél gigatbites, az M1200-as routernél pedig 100 Mbites tempóra számíthatsz.

Hogy a mesh milyen hatékony, azt jól mutatja, hogy három eszközzel akár 4-600 négyzetméteres lakások is tökéletesen lefedhetők, két routerrel a lefedettség 3-400 négyzetméter körül alakul, egy router pedig legfeljebb 150 négyzetméter alapterület esetén ajánlott. Azt leszámítva, hogy a Mesh routerek telepítése egyszerűbb, mint a sima routerek működésének összehangolása, a Cudy termékei a sima routerekéhez hasonló szolgáltatásokat kínálnak, ami WPA3 vagy WPA2 titkosítást, VPN-szolgáltatásokat és titkosított DNS-t jelent.

216283

Cudy AX1800 WiFi 6 Mesh router (M1800, 3 db-os szett)

5G /4G routerek

A klasszikus és a mesh routerek mellett a termékpalettán olyan megoldások is vannak szép számmal, amelyek a helyi vezetékes hálózatot és a WiFi-t a mobil internetkapcsolattal is összehozzák. A két prémium modell ebben a szegmensben is a két WiFi 6-os típus, a P5 és az LT18. Előbbi AX3000, utóbbi AX1800 WiFi 6 sebességre képes, vagyis az 5 és 2,4 GHz-es hálózaton egyidejűleg közel 3000, illetve közel 1800 Mbps-os adatátvitel érhető el velük. Az eszközökre összesen hat antenna került, amelyekből négy gondoskodik a WiFi lefedettségről, kettő pedig a mobil internethez kapcsolódik. A P5-ben 5G modem és Qualcomm chip, az LT18-ban 4G modem található. Így ha a mobil szolgáltató támogatja, akkor villámgyors internet építhető ki segítségükkel olyan területen is, ahol vezetékes alternatíva nincs az internet számára.

De természetesen az eszközök vezetékes internettel is használhatók, ebben az esetben a mobil kapcsolat vésztartalékként szolgál, amelyre az átkapcsolás az elsődleges internetkapcsolat hibája esetén automatikus. A routerek hátoldalára négy-négy Ethernet csatlakozó is került (1 lehet ezekből WAN). Ami az extra szolgáltatások listáját illeti, Mesh, WP3, VPN és titkosított DNS mind szerepel rajta, de a routerek további érdekességet is tartogatnak. Mivel gyakran szerelik őket fel olyan terepen, ahol jellemzően nincs személyzet, támogatják a TR-069 távoli menedzsment funkciót is.

216295

Cudy AX3000 WiFi 6 5G CPE Mesh router (P5)

218100

Cudy 4G LTE Mobile WiFi router(MF4)

216296

Cudy AX3000 WiFi 6 5G CPE Mesh router (P5)

A mobil internet szolgáltatáshoz ajánlott routerek között érdekesség az MF4. Ez egy utazó modem, amely 4G kapcsolatot oszt tovább 802.11n-es szabvány szerint (2,4 GHz és maximum 300 Mbps-os adatátvitel), legfeljebb 11 eszköz számára.

USB adapterek

218101

Cudy AC650 WiFiUSB adapter, mini (WU650)

Az USB-s adapterekből Magyarországon egyelőre két típus elérhető, egy mini és egy antennás változat. Az eszközök elsősorban azoknak nyújthat segítséget, akik egy olyan notebookot használnak, amivel alapvetően meg vannak elégedve, de a beépített WiFi adapter sebessége nem elegendő számukra. A Cudy WU1300 és WU650 adapterek által nyújtott tempó viszont garantáltan mindenre elég, internetezéshez, nagysebességű letöltéshez és akár még 4K-s streaminghez is ideálisak. Az WU1300 5 GHz-es frekvencián 867 Mbps, 2,4 GHz-es frekvencián pedig 400 Mbps sebességre képes, míg a WU650 esetében 433, illetve 200 Mbps az elméleti maximum.

Mind a két változat USB csatlakozót használ, WiFi oldalon pedig a 802.11ac szabványig bezárólag minden verzió támogatott. Operciós rendszer tekintetében a támogatás az átlagosnál jobb, hiszen nemcsak Windows, hanem MacOS és Linux alá is készült illesztőprogram. Az WU1300 nagyméretű, 5 dBi nyereségű erősített antennával rendelkezik, ezért jobb választás abban az esetben, ha a vele felszerelt eszközt nem a routerrel egy szobában, hanem a lefedettségi terület széléhez közel használják. Ezzel szemben a  WU650 egy nano méretű apróság, amit notebook mellé ajánlott, nem kis részben azért, mert sosem kell azt kivenni az USB csatlakozóból.

218102

Cudy AC1300 WiFi High Gain USB 3.0 adapter (WU1400)

Repeaterek (jelismétlők)

A Cudy termékpalettájáról nem hiányoznak természetesen a jelismétlők sem. Ezek elsősorban akkor tesznek jó szolgálatot, ha van már egy jól kiépített hálózat, de a lefedettséggel adott esetben problémák vannak. A szortimentben három termék is helyet kapott. Ezek tudása főleg abban különbözik, hogy mekkora maximális adatátviteli sebességet támogatnak. A Cudy RE3000 az RE3000 WiFi 6 technológia és az 1,3 GHz-es processzor segítségével közel 3 Gbps tempóra képes, ha az 5 és a 2,4 GHz-es sávszélességet együtt használja. A Cudy RE1800 esetében 1,8 Gbps, a Cudy RE1200 esetében pedig 1,2 Gbps a maximum, szintén a két működési frekvencia kombinálásával. Az adatátviteli sebesség mind a három eszköznél bőségesen elég internetezésre és akár 4K streaminghez is. Játékhoz viszont érdemes a legerősebb modellt, az RE3000-et választani. Az egyszerű telepítésre és a stabil jelkapcsolatra garancia, hogy a termékek támogatják a Cudy Whole Home Mesh technológiáját – azaz minden, a technológiát szintén kezelő routerrel összekapcsolhatók.

216292

Cudy AC1200 WiFi Mesh repeater

216292

Cudy AX3000 WiFi 6 Mesh repeater

 A jelismétlőket egy teljesen hétköznapi fali konnektorba lehet csatlakoztatni, telepítésük különleges feltételt nem igényel. Mind a három modellre került LAN csatlakozó is, így a WiFi jel vezetékes összeköttetésre is konvertálható segítségükkel. Sőt, az RE3000 visszafelé is tudja ezt: hozzáférési pontként is üzemeltethető, ilyekor a vezetékes hálózatot lehet segítségével WiFi-vel kiegészíteni. Az RE3000-re és az RE1800-ra gigabites Ethernet csatlakozó került, az RE1200 pedig vezetékes összeköttetés esetén 100 Mbps-os sebességre képes. További különbség még, hogy bár valamennyi modell képes a titkosított kapcsolat felépítésére, az RE3000 és RE1800-as modelleknél erre WPA3 szabvány szerint is van lehetőség, míg az RE1200 csak az eggyel korábbi verziót, a WPA2-t támogatja. A konfigurációt viszont valamennyi repeaternél a villámgyors csatlakozást biztosító WPS gomb is segíti.

Hama

  További rovatainkból:

Nehéz ügy

Nehéz ügy

A megfelelőA megfelelő porszívó kiválasztása nem pusztán azért nehéz ügy, mert a piaci kínálat több száz modellt tartalmaz, hanem azért is, mert a...

Az időtakarékosak

Az időtakarékosak

A mosógépeknél meglehetősen régóta az egyik kiemelt termékjellemző az energiahatékonyság, vagyis a készülékek áram és vízfogyasztása. A takarékosság...

Konyhakiállítás 2024

Konyhakiállítás 2024

Videók - Konyhakiállítás 2024Március 1-3 között került megrendezésre a 14. Konyhakiállítás, Magyarország legrangosabb konyha tematikájú rendezvénye....

Share This