Van, aki hidegen szereti…

2024. október 16.

Maga a cold brew kávékészítési eljárás, azaz „hideg főzés” már nagyon régóta létezik, bár népszerűsége csak a kávéfogyasztási kultúra fejlődésének köszönhetően ugrott meg igazán. A hagyományos cold brew alapvetően nem igényel speciális eszközt, csak időt, abból viszont meglehetősen sokat. Ezt az időt azonban le lehet rövidíteni készülékek segítségével.  Kifejezett hideg főzésre fejlesztett kávéfőzők már évek óta léteznek, a közelmúltban pedig már az automata kávéfőzőkben is megjelent az opció és egyre több márkánál válik elérhetővé ez a lehetőség is.

hőszivattyús szárítógép
Hagyományosan

A cold brew eljárás négy fő tényező tekintetében különbözik a hagyományos kávékészítéstől.  Egyrészt ennél a kávékészítési módnál más a kávé és a víz aránya. A különböző receptek különböző arányt tartanak optimálisnak, de az ideális keverék nagyban függ a fogyasztó preferenciáitól is. Másrészt a kávé főzése nem nyomás segítségével, hanem a filteres kávékészítéshez hasonlóan áztatással történik, ráadásul igen hosszú ideig tart. A vélemények e tekintetben is eltérőek, abban azonban megegyeznek, hogy az aromák kivonása minimum 12 órát igényel, de vannak olyan elképzelések is, amelyek 24 órás áztatási folyamatot tartanak szükségesnek. Az utolsó különbség pedig, hogy a kávéfőzéshez ez az eljárás nem forró, hanem szobahőmérsékletű vizet használ. Mindezek együttesen egy eltérő profilt eredményeznek, a savak hosszabb ideig tartó kioldódása révén lágyabb íze lesz a kávénak, illetve a koffeintartalma is magasabb lesz, a hőfoka pedig alacsonyabb.

Jeges kávé versus cold brew

Mivel a cold brew is hideg kávé, gyakran összemossák a jeges kávéval. De legalábbis egyenértékűnek tartják azzal. Ez azonban tévedés, ami különösebben fejlett ízérzékelés nélkül is tapasztalható. A jeges kávé egy hagyományosan főzött kávé, amihez a szervírozás során jeget adnak. Az olvadó jég pedig folyamatosan hígítja fel a kávét, de a hideg vízzel készített cold brew és a jeges kávé ízének különbsége e nélkül is érezhető. Kevésbé markáns viszont az eltérés a cold brew és a cold drip között. Utóbbi esetében ugyanis a kávéőrleményre jeges vizet csepegtetnek hosszú időn keresztül, ami ízében a cold brew változathoz hasonló eredményt hoz.

Gombnyomásra

A cold brew elkészítése különösebben nem macerás, de meglehetősen hosszú ideig tart. Így aztán, ha kedvünk szottyan egy hideg főzéssel készített kávéra, mindössze 12-24 órát kell csak kibírnunk és már élvezhetjük is az italt. Egy kávéfőzővel azonban ez percekre rövidíthető le. 

 Termékajánló:

Promóció

Az eszpresszó gépekben alkalmazott technológia lényege, hogy ehhez a kávékészítéshez dedikált vízkör tartozik, azaz a víz nem megy keresztül a kazánon és így szobahőmérsékletű marad. A gyártók szerint az eredmény pedig éppen olyan lesz, mint a hagyományos cold brew eljárás során.

Azért mert hideg

Előfordulhat, hogy a gyártók ígéretével nem minden barista ért egyet maximálisan, de az kétségtelen, hogy az automata gépek cold brew funkciója érezhető különbséget jelent a kávé ízében azoknak is, akik nem különösebben „vájt nyelvűek”. De talán ennél még fontosabb az tény, hogy a cold brew funkcióval hideg kávé készíthető. Sokan pedig éppen azt értékelik a cold brew-ban, hogy nem kell megvárniuk, míg kihűl a kávé, mert van, aki hidegen szereti…

  További rovatainkból:

A kínaiak már a spájzban vannak!

A kínaiak már a spájzban vannak!

„A kínaiak már a spájzban vannak!” – Elvesztett verseny vagy alkalmazkodási kényszer?  Kínai márkák, globális dömping, európai válaszkeresés – az...

BestByte nemzetközi színtéren

BestByte nemzetközi színtéren

BestByte a nemzetközi színtéren – csatlakozott az E-Square európai beszerzési szövetséghez Jelentős mérföldkőhöz érkezett a BestByte Partner Group:...

IFA 2024 I. rész

IFA 2024 I. rész

Videók - IFA 2024 I. rész A fennállásának 100. jubileumát ünneplő IFA 2024-ben is rengeteg újdonságot tatogatott. A rendezvényen számos márka...

IFA 2024 II. rész

IFA 2024 II. rész

Videók - IFA 2024 II. részA fennállásának 100. jubileumát ünneplő IFA 2024-ben is rengeteg újdonságot tatogatott. A rendezvényen számos márka...

További termékválogatások:

A kínaiak már a spájzban vannak!

A kínaiak már a spájzban vannak!

„A kínaiak már a spájzban vannak!” – Elvesztett verseny vagy alkalmazkodási kényszer?  Kínai márkák, globális dömping, európai válaszkeresés – az...

BestByte nemzetközi színtéren

BestByte nemzetközi színtéren

BestByte a nemzetközi színtéren – csatlakozott az E-Square európai beszerzési szövetséghez Jelentős mérföldkőhöz érkezett a BestByte Partner Group:...

A legendás Thomson márka visszatért

A legendás Thomson márka visszatért

A legendás Thomson márka visszatért – az európai piacra szánt televíziók Magyarországon készülnekA Thomson név sokaknak ismerősen cseng, hiszen a...

Share This
rededitions
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Adatvédelmi tájékoztató