Porszívó állattartóknak: marketing vagy technológia?

2021. május 10.

Aki állatot tart a lakásban, az biztosan szembesült már a takarítás extra kihívásaival, így aztán erősen nyitott az olyan csodákra, amelyekkel például a kifejezetten állattartóknak szánt porszívók kecsegtetnek. A kérdés az, hogy tényleg többet tudnak-e az ilyen termékek, vagy a porszívó állattartóknak csak egy jól célzott marketingüzenet? Mondjuk is a választ.

A kérdést onnan érdemes megközelíteni, hogy mennyiben térnek el az állattartók igényei a mezei halandók takarítóeszközökkel szemben támasztott elvárásaitól. Meglepő fordulat jön: ez a különbség a szőr eltávolításának igénye, ami az állatokkal nem rendelkező háztartásokban nem jellemző. Vagyis ezt hihetnénk, a valóságban azonban a hosszú haj legalább akkora nyűg lehet, sőt bizonyos esetekben még nagyobb is. Így aztán az, hogy nem létezik dedikáltan kopaszoknak vagy hosszú hajúaknak fejlesztett porszívó, már sejtet valamit az állattartóknak készülő modellekről is.

Maradjunk a szőrnél!

A szőr felszedése ténylegesen komoly kihívást jelent a porszívó számára, különösen szőnyegen, kárpiton vagy az állatok fekhelyén, ugyanis az a fránya szőrszál hajlamos beleragadni az anyag szövetszálai közé. Itt azt hihetnénk, hogy a megoldás kulcsa a szívóerő lesz, és az a porszívó képes megoldani a feladatot, amelynek borítása alatt egy ipari hurrikán tombol. De nem így van.

Már csak azért sem, mert a motorerő meglehetősen korlátozott. A porzsákos és a porzsák nélküli porszívók esetében az Európai Unió piacain értékesített készülékek motorteljesítménye maximum 900 watt lehet. A kézi porszívóknál ez a szabályozás nem érvényes, csakhogy ezen modellek zöme vezeték nélküli, így aztán itt az akkumulátorkapacitás szab határokat a teljesítménynek. Mert hát ugye mire jó a parkettát felszívó porszívó, ha kétpercenként tölteni kell egy-két órát? A vezetékes kézi porszívók lehetnek erősebbek, csakhogy itt meg a kivitel és a funkcionalitás keveredik némi önellentmondásba, kb., mint a vegán sült hús. A takarítógép és a száraz-nedves porszívók, amelyeket szintén nem köt a teljesítménykorlátozás, már lehetnek erősebbek. Azonban a szívóképesség nemcsak a motorteljesítményen múlik, hanem a légszállítás hatékonyságán. Aki nem hiszi, fúrjon egy lukat a gégecsőre, és nézze meg, vajon csökken-e a szívóhatás. Most, hogy tisztában vagyunk a szívóerő alakulásával, el is felejthetjük.

KAPCSOLODÓ:

Termékválogatás vezeték nélküli kézi porszívókból

Mosógép trendek

Ha nem a szívóerő, akkor mi?

A normál és az állattartóknak készülő porszívók közötti különbség nem az eltérő szívóerőből származik. Ettől még lehet a két kategória között eltérés, de az „állattartóknak” jelző nem azt jelenti, hogy adott készülékben megnövelték a szívóteljesítményt. A szőrfelszedés képessége ugyanis legnagyobb mértékben a tisztítófejen múlik. Ennek hatékonyságát pedig két tényező befolyásolja. Az egyik, hogy a kefe sörtéje megfelelő legyen, a másik pedig, hogy a tisztítófejben legyen forgókefe, vagy más néven turbókefe.Ezekben a fejekben a kefe folyamatosan forog, amit vagy a porszívó által generált légáram, vagy egy külön ezt a célt szolgáló motor valósít meg. Utóbbi jobb megoldásnak tűnik, de egyértelműen azért nem lehet kijelenteni, hogy ez a hatékonyabb. Az állattartóknak szánt készülékek zömében található megfelelő sörtékkel ellátott forgókefe. Ez pedig valóban hatékonyabban képes felszedni az állatszőrt, mint egy sima szívófej.

Szóval a dolog mögött van azért technológia. A csavar azonban az, hogy egy fejlett porszívóban éppúgy meglehet ez a tartozék. Vagyis az állattartóknak szóló modellek a valóságban főként csak dizájnban különböznek egy hatékony, fejlett készüléktől. Ez nem azt jelenti, hogy pukk mindegy, milyen porszívót választunk, és tizenpárezer forintért überszuper porszívóra lehet szert tenni. Pusztán arról van szó, hogy az „állattartóknak” funkció mögött pontosan olyan technológia rejlik, mint egy nagy hatékonyságú készülékben. A teljes igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a szőrhullatás mellett kellemetlen szagok is társulhatnak az állattartáshoz. Fogalmazzunk úgy, hogy kevesen említik a kedvenc illatélményeik között azt, amikor egy megázott kutyával kell együtt lenni a lakásban. Bár ez nem igazán porszívózás kérdése, a vízszűrést alkalmazó készülékek orvosolhatják ezt a problémát, mivel a víz képes megkötni a szagokat is. Azonban ez sem az állattartó kivitelből ered, mert egy porszívó nem attól lesz vízszűrős, hogy állattartóknak készül.

Szóval akkor…

Hogy megválaszoljuk a címben feltett kérdést: nincs olyan technológia, ami kifejezetten az állattartók számára készül. Azonban vannak olyan technikai megoldások, amelyek hasznosak az állattartók számára. Ezek a funkciók, termékjellemzők viszont megtalálhatóak lehetnek olyan modellekben is, amelyek nem rendelkeznek az „állattartóknak” jelzővel.

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Share This