Az automata kávégépek dicsérete – Termékválogatás automata kávéfőzőkből

2021. június 05.
automata kávéfőző

Van egy kulcsszó a háztartásigép-piacon, ami minden készüléknek az árát kicsit felszorozza, ez pedig az „automata”, a kávégépek esetében különösen így van ez. Hiszen amíg egy pár ezer forintos kotyogós készülékkel is lehet – és nem is feltétlenül rossz – kávét készíteni, addig egy jobb automata kávéfőző ára egy középkategóriás, használt autóéval versenyzik.

Tegyük hozzá, hogy bár nem szoktunk gondolkodni rajta, de az autót sem véletlenül hívják autónak, ez azért van így, mert önmagától működik az indítás után, jóllehet a legtöbb esetben gáz, kuplung és fék azért még kell hozzá. Mindenesetre egy (autó)mata kávéfőző is azért birtokolja az „a” betűs jelzőt, mert mindent megcsinál önmagától. Esetében azonban nem az egyik helyről a másikba való eljuttatásról van szó, hanem arról, hogy a kávébabból pillanatok alatt isteni ébresztő italt készít számunkra, amit elfogyaszthatunk reggel hét órakor, vagy kedvünk szerint, akár este hétkor is. Ugyanakkor az automata jelző a piaci kínálatot elnézve kissé mégis becsapós, mivel olyan modellek is vannak a porondon, amelyek ugyan gombnyomásra működnek, de a kávédaráláson és lefőzésen kívül nem sokra valók, vagyis hiányzik a jogosan elvárt minőség a történetből. Ez azért fontos, mert változóban van a piac, amíg 5-10 évvel korábban egy automata kávéfőző ára magas volt, addig az hozta is az elvárásokat, ma pedig ez nem feltétlenül van így. Elérhetőek meglepően olcsó gépek is „automata” címke alatt, csak éppen a minőségi kávéfőzést még hírből is elkerülik. Mintha egy gépkocsiból hiányoznának a sebességek.

Brazília a nyerő

Legalábbis ami a kávétermesztést illeti, hiszen 150 éve ők uralják a világpiacot. Az országban a tavalyi adatok tükrében  220 000 kávéfarm volt található, ahol 48  200 000 db 60 kg-os zsák kávét termeltek, ezek meghatározó többsége az arabica és robusta volt. A legfontosabb termelőhelyek São Paulo, Parana és Minas Gerais.

Kategóriák a piacon

Némi túlzással a piac pár évvel ezelőtt úgy festett, hogy nem lehetett belépő- közép- és felső kategóriáról beszélni. Pontosabban lehetett, de csak az extra szolgáltatásokat és megjelenést illetően, ami ugyanúgy igaz volt a TFT-kijelzőre, mint a forgalmazó által kínált ingyenes beszerelésre és szervizelésre. Ami gyakorlatilag minden szereplő esetében igaz volt, hogy az alapelvárásokat mindenki hozta, ez körülbelül abban merült ki, hogy kávébabból egy gombnyomással tudok kávét főzni a készülékkel, mindezt úgy, hogy azt a bizonyos italt az ízlésemnek megfelelően készíthetem el. Vagyis már a belépőmodelleknél programozható a kávé erőssége és hosszúsága, a legtöbb esetben pedig már az egygombos kapucsínó is része volt a repertoárnak. A mostani automata kávéfőző kínálatban azonban vannak olyan készülékek is, amelyek azonkívül, hogy ledarálják a kávébabot és kávét főznek, semmit nem tudnak. Vagyis nem állítható az őrlési finomság, a hőmérséklet, a kávé hosszúsága, nincsen választási lehetőség a kávéfajták között, de még olyan alapvető funkciók is hiányoznak, mint az automata vizkőtelenítés vagy a karbantartásra való figyelmeztetés. Kérdés, hogy ezek a modellek mennyire lesznek csábítóak a fogyasztóknak, illetőleg befolyásolhatja-e a pár szereplős masszív piac működését. Valószínűleg nem.

Bosch TIS30521RW

A  OneTouch funkció minden kávéspecialitást egy gombnyomással készít el, legyen szó eszpresszó, kapucsínó vagy latte macchiato főzéséről. A tejhab bármelyik kávékülönlegességre szintén egy gombnyomással varázsolható oda, így a Bosch modelljével valóban egyszerű a kávéfőzés. A kerámia őrlőpengék képesek kinyerni a maximális aromát mindenfajta kávébabból, hogy végül a mindenből a legjava kerüljön a csészénkbe.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ LED-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 250 g

♦ Nyomás: 15 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 1,4 liter

 

automata kávéfőző

De’Longhi ESAM 3000 Magnifica

Az automata kávéfőző az őrlési finomság szabályozása mellett lehetőséget kínál hosszú és rövid kávé főzésére is, ahol még a víz keménysége is beállítható, vagyis maximálisan testre szabható a reggeli ébresztőnk. A kapucsínórendszer összekeveri a gőzt, a levegőt és a tejet a tökéletes tejhab elérése érdekében, így az ínyencek is remek partnerre találnak a modellben. A kávéfőző karbantartása és tisztítása is rendkívül egyszerű, mivel a legtöbb alkatrész mosogatógépben is mosható.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ Nincs kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 200 g

♦ Nyomás: 15 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 1,8 liter

 

automata kávéfőző

De’Longhi MAESTOSA EPAM960.75.GLM

A dupla tejadagolónak köszönhetően egyszerre két tejes ital is elkészíthető a kávéfőzővel, és persze tökéletes minőségben, ahogy a gyártótól ezt már megszokhattunk. A nagy teljesítményű modell tejhabosítójával sima és selymes tejhab egyaránt készíthető, a kapucsínó mellett pedig lehetőség van különböző extra kávés italok alkotására is. A kávéfőzést a nagy méretű digitális érintőkijelző segíti, amelyen minden finomság egy érintésre aktiválható.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ TFT-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 2x 290 g

♦ Nyomás: 19 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 2,1 liter

 

automata kávéfőző

Gaggia BABILA

A kávédarálás szabályozhatóságának köszönhetően különféle erősségű kávék főzhetők le a Gaggia készülékével, amelyeknek a hőmérséklete is szabályozható. A retró dizájn modern tudással és sokoldalúsággal párosul, amelynek jegyében nemcsak szemes kávébabból, de őrleményből is készülhetnek a reggeli italok. Az automata tejhabosító rendszer egy gombnyomásra készíti el tejhabos italkülönlegességet is, amelynek tulajdonságai szintén személyre szabhatók.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ LED-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 300 g

♦ Nyomás: 15 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 1,5 liter

 

automata kávéfőző

Jura E6

A letisztult E6-os készülék tökéletes választás bármely háztartás számára, a 8 fokozatban is állítható kávéerősség és a szabályozható főzési hőmérséklet kiszolgálja a kávékedvelők minden igényét. A készülék frontoldalán beépített TFT-kijelző található, így a kezelése gyerekjáték. Beépített tejadagoló rendszerének köszönhetően egy gombnyomásra elkészíthetjük vele a legdivatosabb tejes vagy tejhabos kávékülönlegességeket is.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ TFT-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 280 g

♦ Nyomás: 15 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 1,9 liter

 

automata kávéfőző

Krups EA8105

Az egyéni beállítási lehetőségek mellett számos kávékülönlegességet kínál a Krups elegáns, ugyanakkor modern megjelenésű kávégépe, amely kiválót nyújt a középkategóriában. Akár eszpresszóról, akár hosszú kávéról, akár valamilyen tejes kávékülönlegességről van szó, a készülék pillanatok alatt elkészíti azt. A hosszú élettartamról és a megbízható működésről az automata vízkőtelenítő és tisztító programok gondoskodnak.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ LED-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 260 g

♦ Nyomás: 15 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 1,6 liter

 

automata kávéfőző

Melitta Barista T Smart

A gyártó mindig is híres volt arról, hogy kiváló eleganciával alkotja meg kávégépeit, amit jelen modell is igazol. A letisztult formavilág és a LED-alapú kezelőfelület kettőse egy igazán impozáns készüléket eredményezett. A külcsín mellett a tudás sem marad el, ennek jegyében az automata kávéfőző már letölthető mobilapplikáción keresztül is vezérelhető, és 21-féle kávékülönlegesség elkészítését teszi lehetővé kiváló minőségben.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ LED-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 270 g

♦ Nyomás: 15 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 1,8 liter

 

automata kávéfőző

Miele CM 6

A Miele nemcsak számos beállítási lehetőséget kínál annak érdekében, hogy mindenki az ízlésének megfelelő kávét készíthessen, de ezek négy profilban el is menthetők, így a kedvenc beállításokat tartalmazó italok már egy gombnyomással lefőzhetők. Bár a készülék méretében kicsi, tudásában nagy, példának okáért a bekapcsolás kezdete és vége is programozható, a tisztító funkciók azonban szerencsére automatikusan indulnak.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ LED-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 300 g

♦ Nyomás: NA

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 1,8 liter

 

automata kávéfőző

Nivona NICR-777 Cafe Romatica

A márka nem titkoltan a középkategóriában indítja a kávégépeit, ebben a szegmensben azonban igyekszik a legjobbat kihozni a modellekből. Jelen Nivona automata kávéfőző is egygombos kapucsínórendszerrel működik, vagyis egy érintéssel indítható a habos, olasz kávékülönlegesség lefőzése. A fejlesztések során olyan finomságokra is figyeltek, mint a halk őrlés, vagy éppen az Eco módban történő használat.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ LED-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: NA

♦ Nyomás: 15 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 2 liter

 

automata kávéfőző

Philips EP2235/40 Series 2200

Akár eszpresszóról, akár hosszú kávéról, akár valamilyen tejes kávékülönlegességről van szó, a Philips automata kávéfőző pillanatok alatt és kiváló minőségben készíti el azt. Az őrlőbetétek 100%-ban kerámiából készültek, aminek köszönhetően minimum 20 000 csésze friss kávé készíthető el vele. A hőfok mellett az aroma erőssége és a kávé hosszúsága is szabályozható, az őrlési finomság pedig 12 fokozatban programozható be.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ LED-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás:275 g

♦ Nyomás: 15 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 1,8 liter

 

automata kávéfőző

Sencor SES 9200CH

Egy érintéssel készíthető ízletes latte és krémes kapucsínó a Sencor elegáns formatervezésű kávéfőzőjével, amely öt különböző fokozatú őrlővel lett felszerelve, így az őrlemény finomsága teljesen testre szabható. A Thermoblock fűtőrendszer szabályozza az optimális vízhőmérsékletet, hogy az eszpresszó is mindig autentikus 90 °C hőmérsékleten főjön le. A hosszú élettartamról a vízkő-eltávolító és automatikus öntisztító funkció gondoskodik.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ LED-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 150 g

♦ Nyomás: 19 bar

♦ Kapucsínórendszer van

♦ Víztartály: 1,1 liter

 

automata kávéfőző

Tchibo Esperto Caffe (366580)

A kávépiacon a Tchibót senkinek sem kell bemutatni, ami a kávébabot és őrleményeket illeti, a készülékekkel kapcsolatban azonban már korántsem ez a helyzet, főleg, ha automata gépekről beszélünk. Az eszpresszó, caffe crema és americano kávéfélék lefőzésére alkalmas modell a belépő kategóriában startol, így például nélkülözi a kapucsínó készítésének lehetőségét, amivel nem sok társa van még így. Röviden, nélkülözi az extrákat, a minimalista dizájn azonban kétségkívül jól sikerült.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦ LED-kijelző

♦ Babtartály-kapacitás: 160 g

♦ Nyomás: 19 bar

♦ Kapucsínórendszer nincs

♦ Víztartály: 1,1 liter

 

automata kávéfőző

További termékválogatások:

Share This