Tegyük tisztába!

2021. június 05.
KÁVÉFŐZŐ_KARBANTARTÁS

Felhasználóként a legtöbben nem olvasunk használati utasítást, és sokunk nem törődik a karbantartással sem. Elvárjuk, hogy készülékeinket csak bedugjuk, és a gombokat nyomogatva hiba nélkül működjenek az idők végezetéig. Ez a megközelítés azonban sokszor kellemetlenségekben és költségekben ölt testet, arról nem is beszélve, hogy egy készülék meghibásodása valahogy mindig a legrosszabbkor jön. Van, hogy lustaságból, van, hogy fukarságból nem fordítunk figyelmet a karbantartásra, tisztításra, de nagyon sokszor csak azért marad el mindez, mert nem vagyunk tisztában vele, hogy mikor mit hogyan kell csinálni, illetve hogy mit okoz, ha elmulasztjuk. Most tisztába tesszük, hogy hogyan tegyük tisztába a kávéfőzőnket.

Minden gép, ami vizet használ, egyszer szembekerül a vízkő problémájával. Lehet ez vasaló, vízforraló, mosógép, és persze a kávéfőző is. Ráadásul a meghibásodások zöme leggyakrabban a vízkövesedésre vezethetők vissza, különösen kávéfőzők esetében. Így aztán a megfelelő karbantartás rendkívül fontos, főleg, hogy nem csak a vízkő jelenthet problémát. A De’Longhi Magyarország marketingspecialistája, Melecsky Kata segített a kávéfőzők karbantartásával kapcsolatos kérdésekben eligazodni.

A legnagyobb ellenség a vízkő

Kezdjük ott, hogy mit is okoz a vízkőlerakodás a kávéfőzőben.

A vízkő lerakodhat a kazánban és a csövekben, ami dugulást eredményez. Ilyenkor a szivattyú nagyobb terhelésnek van kitéve, ez pedig akár 30 százalékkal nagyobb energiafogyasztással járhat, sőt egyes alkatrészek el is repedhetnek az extrém igénybevétel miatt. A felhasználó pedig azt tapasztalhatja, hogy a készülék lassabban melegszik, a kávé elkészítése tovább tart. Ez pedig nem csak egy szimpla kellemetlenség. A nagyon elhanyagolt készülékek sokszor már csak szervizben hozhatók helyre, illetve a karbantartás hiánya a garancia megszűnését is jelentheti.

Érdekesség: A csapvíz oldott ásványi anyagokat is tartalmaz. A vízkő a vízből kivált és lerakodott, főként sók összessége, ami szabad szemmel is látható.

Na de mit lehet tenni a vízkő ellen?

A vízkő lerakodhat a kazánban és a csövekben, ami dugulást eredményez. Ilyenkor a szivattyú nagyobb terhelésnek van kitéve, ez pedig akár 30 százalékkal nagyobb energiafogyasztással járhat, sőt egyes alkatrészek el is repedhetnek az extrém igénybevétel miatt. A felhasználó pedig azt tapasztalhatja, hogy a készülék lassabban melegszik, a kávé elkészítése tovább tart. Ez pedig nem csak egy szimpla kellemetlenség. A nagyon elhanyagolt készülékek sokszor már csak szervizben hozhatók helyre, illetve a karbantartás hiánya a garancia megszűnését is jelentheti.

Ezek nem helyettesítik a vízkőoldást, csak késleltetik.

A vízkőoldást rendszeresen el kell végezni ahhoz, hogy a készülék hosszú távon is tökéletesen működjön. Az első lépés a vízkeménység tesztelése. Erre azért lehet szükség, mert azok a készülékek, amelyek jelzik, hogy mikor van szükség vízkőtelenítésre, nem érzékelik a vízkövet, hanem az előre beállított vízkeménység alapján kalkulálják ki a karbantartás idejét. Az ilyen kávéfőzőkkel a folyamat is egyszerűbb, csak követni kell a használati utasításban leírtakat, vagy a menürendszer által adott instrukciókat.

Maga a vízkőtelenítés egyébként nagyon egyszerűen elvégezhető. A víztartályba kb. egy liter vizet és valamilyen vízkőoldót kell tölteni. Érdemes speciálisan erre a célra fejlesztett anyagot használni, mint a De’Longhi EcoDecalk növényi eredetű vízkőoldója. Viszont semmiképpen ne használjunk ecetet, háztartási vegyszert, illetve hangyasavalapú szert! Ha a tartályt feltöltöttük így, akkor el kell indítani egy kávéfőzés vagy forró víz programot, és ezt addig ismételni, míg a tartály teljes tartalmát át nem forgattuk a rendszeren. A végén pedig a tartályt el kell mosni, és készen is vagyunk. Ez nem sok időt vesz igénybe, és számos kellemetlenségtől, esetleg költségtől kímélhetjük meg magunkat.

Érdekesség:  A vízkő elfogyasztása nemcsak esztétika és ízélmény szempontjából nem előnyös, hanem a vízkövet alkotó kalcium- és magnézium túlzott bevitele megterhelheti a vesénket is.

A kávéfőző lelke

Van olyan, hogy a kávé íze nem az igazi, nem a megszokott. Illetve arra a jelenségre is akad példa, hogy a kávé csak csurdogál, nem folyik rendesen. 

Ez olyankor fordulhat elő leggyakrabban, amikor a főzőegységre a forró, nedves vízgőz rátapasztja a kávéport, vagy a zaccot, és ettől a mechanikus elemek nehezebben működnek. Ebből akár komolyabb probléma is lehet, amit csak szervizben lehet orvosolni, de akár tönkremehet a motor is. Ennek elkerülése érdekében ajánlott a főzőegységet is megtisztítani időnként, nagyjából úgy havonta, de ez persze függ az igénybevételtől is. Az elemet meleg vízzel mossuk át, de ne tegyük mosogatógépbe, és arra nagyon figyeljünk, hogy teljesen száraz legyen a főzőegység, amikor visszatesszük. Ha nedvesen tesszük a helyére, akkor éppen ellenkező hatást érünk el, hiszen sokkal jobban megtapad rajta a kávépor.

Érdekesség: A kávé ízét a pörkölés és őrlés mellett a víz mennyisége, hőfoka és a nyomás nagysága határozza meg.

Tejhabos élet

Sokan választanak éppen azért automata kávéfőzőt, mert ezekkel a készülékkel egyszerűen készíthetők tejes italok is. Ez a funkció azonban további tisztán tartási, karbantartási feladatot is jelent.

Az újabb készülékeknél viszont ez szinte automatikusan történik. A gép jelzi az ital elkészítése után, hogy indítsuk el a tisztító programot, ami csupán egy gombnyomás. Azoknál a készülékeknél, amelyek nem rendelkeznek ilyen funkcióval, érdemes a rendszert tiszta vízzel átöblíteni, mielőtt a tej beleszárad. Egyrészt higiéniai szempontból fontos ez, másrészt pedig idővel a tejmaradványok lerakodhatnak, és dugulást okozhatnak, ami azzal jár, hogy nem lehet tejhabot készíteni a géppel. Léteznek speciális tisztító folyadékok is a tejrendszer tisztán tartásához. A De’Longhi esetében ez az Eco MultiClean Milk System Cleaner. Használatához 10 ml folyadékot és 90 ml vizet kell a tejtartályba önteni, majd a forrótej-receptet elindítani, és a tartály teljes tartalmát átfolyatni a rendszeren, majd az egészet tiszta vízzel is meg kell ismételni.

KAPCSOLÓDÓ:

Magyar bajnok barista, kávézótulajdonos a kávéról, kávézásról.

Podcast_Lonkai_Márton

És még

Mire kell még ezeken kívül odafigyelni?

A zacctartály, csepptálca, főzőegység kamra tisztítására mindenképpen. Ezekre a helyekre kerülhet kávézacc, illetve kerül is. Ahol egyszerre van szerves anyag és a nedvesség, ott pedig a penész is kialakul. Ezt érdemes elkerülni, és ezeket a részeket rendszeresen megtisztítani. A darálóra sem árt figyelmet fordítani. A nagyon gyenge minőségű kávébabok közé keveredhetnek kisebb ágdarabok, egyéb szennyeződések. Ezek pedig a daráló késeit károsíthatják, de akár a motor meghibásodásához is vezethetnek. Ráadásul az igazi kávéélményhez a minőségi kávé alapvető.

Érdekesség: Léteznek olyan kézműves kávék, amelyeknél a pörköléshez karamellizált cukrot használnak. Ettől a kávészemek könnyebben összeragadnak, és eltömíthetik a darálót.

Ha rendszeresen tisztítjuk, karbantartjuk a kávéfőzőt, akkor elkerülhetünk számos meghibásodást, meghosszabbíthatjuk a készülék élettartamát, és a kávézás élményében sem kell kompromisszumokat kötnünk. Azért arra még figyeljünk oda a tisztítás során, hogy ne ejtsük el az alkatrészeket, és megfelelően tegyük azokat vissza a helyükre, mert a sérült elemek is tönkretehetik a gépet.

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció egyre több beépíthető sütőben is található már. Nem véletlen, hiszen a forró levegővel, olaj nélkül, vagy minimális mennyiségű...

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Az energiaárak változása szinte biztosan hatással lesz a háztartási gépek piacára. A várhatóan csökkenő vásárlóerő következményeként feltehetően a...

Share This