Optimális szélességben – Termékválogatás 70+ cm felülfagyasztós hűtőkből

2021. június 15.
felülfagyasztós

A háztartási nagygépek esetében a leggyakoribb szélesség a 60 cm. Legyen szó mosógépről, felülfagyasztós hűtőről, mosogatógépről, vagy éppen sütőről,  standard szélességnek a 60 cm tekintik, akkor is ha számtalan  ettől eltérő méretű modell is létezik minden termékkörben. De miért pont 60 cm az etalon? És mi ennek a szerepe?

Miért pont 60 cm lett a standrad szélesség? Miért nem 50 vagy 70 cm széles a legtöbb háztartási gép? Ez egyszerűen csak szokás vagy más okai is vannak annak, hogy 60 cm a tipikus méret? A válasz két részből áll. Az egyik a szabványosítás szükségességére vezethető vissza. Az emberi kommunikációban is fontos szerepe van az egységesen használt elnevezéseknek. Gondoljunk csak bele, mennyi félreértés származhat abból, ha nem ugyanazt értjük egy-egy fogalom, megnevezés alatt. Például mekkora mennyiséget jelent pontosan a receptekben gyakran használt egy csipetnyi só kifejezés? A gyártásban, kereskedelemben még alapvetőbb az átláthatóságot, átjárhatóságot biztosító egységesítés. A tömegtermelés pedig ezt még szükségesebbé teszi. Nem véletlen, hogy az első szabványokat már a 19. században megalkották.

Az tehát nyilvánvaló, hogy kell egy méret háztartási gépeknél is, amit alapnak tekinthetünk. De ez még azt nem magyarázza, hogy miért pont a 60 cm-re esett a választás. A válasz a technológia történetben keresendő és egyszerűen csak ez volt a célnak leginkább megfelelő és ezért a leggyakrabban gyártott méret? Valószínűleg ennek is köze lehet a dologhoz, de az igazi válasz az ergonómiában rejlik.

Cél az ergonómia

Az ergonómia ismert és használt kifejezés, de definiálni nem biztos, hogy kapásból tudjuk. Az ergonómia az ember és az eszközök kapcsolatát vizsgáló tudomány, melynek célja a környezet emberi léptékarányossággal történő harmonizálása, ezáltal a használhatóság, kezelhetőség fokozása. A görög eredetű szó pedig arra utal, hogy ez egy igen régi törekvés az embernél. Az emberhez viszonyítás már az ókorban is létezett, sőt a köznyelvben a mai napig is használjuk, csak éppen nem tudatosul bennünk. Az arasznyi, öklömnyi, karnyújtásnyi kifejezések ugyanis éppen erre vezethetők vissza. A mértékegységek és méretek alapjai ezért az emberi végtagok méretei és arányai voltak. Sőt a használati tárgyak tervezése során a kényelem, a funkcionalitás és a biztonság optimalizálása érdekében ma is az emberi test arányaiból érdemes kiindulni.

A háztartási gépek méretei is erre épülnek. A készülékek szélessége a tricepsztől-tricepszig mért átlagos vállszélességet veszik alapul, ami 50-55 cm. A kényelmes mozgás érdekében ehhez jön még némi ráhagyás és így alakul ki az ergonomikus 60 cm szélesség. A helyigény azonban felülírhatja ezeket az elméleti optimumokat és éppen ezért léteznek keskenyebb és szélesebb készülékek is. Mi most a szélesebb modellekre voltunk kíváncsiak és összeállításunkban a 70 cm-nél szélesebb felülfagyasztós hűtőket vettük szemügyre.

Plusz 10 cm

A szélesebb készülékek nagyobb kapacitást kínálnak. A szélesebb modellek, jellemzően mélyebbek is, ennek köszönhetően jelentős a térfogat növekedés. Márkától, kiviteltől, magasságtól függően változó a mérték, de egy felülfagyasztós 170 cm körül készülék esetében a hűtőtér kapacitása akár 40-50 százalékkal is nőhet a plusz 10 cm szélesség révén.

HOTPOINT ENTM 182A0 VW 1

A készülék az élelmiszerek tárolásához öt polcot és négy ajtórekeszt kínál, valamint palacktartó is helyet kapott a modellben. A hűtőtér leolvasztása automatikusan történik ennél a felülfagyasztós modellnél, viszont a fagyasztó esetében ezt már manuálisan kell megtennie a felhasználónak. A Hotpoint hűtőjét analóg hőmérséklet-szabályozóval szerelték fel, a készüléket antibakteriális bevonattal is ellátták, a fagyasztó visszamelegedési ideje pedig 20 óra.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  F energiaosztály

♦  332 liter nettó hűtőtér

♦  83 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  180 x 70 x 69 cm

♦  45 dBA zajszint

♦  4 Kg / 24 óra fagyasztási kapacitás

 

HOTPOINT ENXTM 18322 X F

Az inox kivitelben készülő Hotpoint modell esetében a leolvasztás miatt nem kell aggódni sem a hűtő sem a fagyasztó vonatkozásában, mivel az a NoFrost rendszernek köszönhetően teljesen automatikusan történik. A hosszabb frissesség megőrzés érdekében egy Food Care Zone rész is kialakításra került a készülékben, ami a 0 °C fok körüli hőmérséklet révén ideális a húsok és halak tárolásához. A hűtő figyelmeztet a nyitva hagyott ajtóra, a fagyasztó visszamelegedési ideje pedig 9 óra.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  F energiaosztály

♦  317 liter nettó hűtőtér

♦  106 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  180 x 70 x 72,5 cm

♦  41 dBA zajszint

♦  2 Kg / 24 óra fagyasztási kapacitás

 

INDESIT TAA 5 1

A modell fagyasztója 2 polcot kínál a tároláshoz, leolvasztása a statikus hűtési rendszer révén manuálisan történik, visszamelegedése ideje pedig 22 óra. A hűtő részben a Low Frost kialakítás miatt nem kell törődni a leolvasztással az élelmiszerek elhelyezéséhez pedig öt üvegpolc, négy ajtórekesz és két további tárolórekesz is rendelkezésre áll az Indesit fehér színű felülfagyasztós modelljében.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  F energiaosztály

♦  333 liter nettó hűtőtér

♦  83 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  180 x 70 x 68,5 cm

♦  44 dBA zajszint

♦  4,5 Kg / 24 óra fagyasztási kapacitás

 

LG GTB574SEHZD 

Az LG bézs színű modelljében az egyenletes belső hőmérsékletről DoorCooling+™ és ±0,5 ℃ alatti hőmérséklet-ingadozást biztosító LINEAR Cooling™ technológia gondoskodik. Az inverteres kompresszorral készülő NoFrost rendszerű hűtő vezérlését pedig érintőkijelzős LED panel tesz egyszerűvé. A LED világítással ellátott modellben 0 °C körüli hőmérsékletet kínáló tároló rész is helyet kapott, a fagyasztóba pedig mozgatható jégkészítő került, amely könnyen kivehető vagy áthelyezhető, ha nagyobb helyre van szükség.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  E energiaosztály

♦  321 liter nettó hűtőtér

♦  117 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  178 x 70 x 73 cm

♦  39 dBA zajszint

♦  NA fagyasztási kapacitás

 

LG GTF916PZPYD

A wifi kapcsolatra képes felülfagyasztós modellben elérhető az LG Smart Diagnosis™ funkció, amely révén a hűtőhöz helyezett okostelefon kapcsolatot teremt az ügyfélszolgálat egy számítógépével, és másodpercek alatt felállítja a diagnózist, és azonnali megoldást kínál. A Total NoFrost rendszerű hűtőben Friss 0-s zóna, 2 FRESH Balancer fiók, mozgatható jégkészítő, valamint keskeny vízadagoló is helyet kapott. A DoorCooling+™ technológiát alkalmazó, inverteres kompresszorral felszerelt készülék vezérlése pedig külső LED kijelző segítségével történik.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  E energiaosztály

♦  418 liter nettó hűtőtér

♦  174 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  184 x 86 x 73 cm

♦ 38 dBA zajszint

♦  NA fagyasztási kapacitás

 

LG GTF744BLPZD

A felülfagyasztós készülékben FRESH Balancer fiók és Friss 0-s zóna, keskeny vízadagoló, fagyasztójában pedig mozgatható jégkészítő is található A NoFrost rendszerű hűtőben LINEARCooling™ és DoorCooling+™ technológiák gondoskodnak az optimális hűtésről, a vezérlést pedig külső LED érintőkijelző teszi egyszerűvé. Az LG LED világítással ellátott modellje wifi kapcsolatra is képes, így a Smart ThinQ™ applikáció segítségével okostelefonon keresztülvezérelhető és diagnosztizálható a hűtőszekrény.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  E energiaosztály

♦  379 liter nettó hűtőtér

♦  130 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  180 x 78 x 73 cm

♦  43 dBA zajszint

♦  NA fagyasztási kapacitás

 

MIDEA HD-606WEN ST

A Midea hűtője NoFrost technológiát alkalmaz, így a leolvasztással nem kell törödnie a felhasználónak. Az optimális élelmiszertároláshoz Chiller Box, Cooling Box és két Fresh Box is rendelkezésre áll a felülfagyasztós készülékben, a fagyasztórészbe pedig twist ice jégkészítő megoldás került. A modell külső digitális kijelzőt, valamint vízadagolót is kapott, a belső világításról pedig LED gondoskodik.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  A3 energiaosztály

♦  362 liter nettó hűtőtér

♦  101 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  188 x 700 x 67 cm

♦  43 dBA zajszint

♦  5 Kg / 24 óra fagyasztási kapacitás

(Az adatok a korábbi energiacímke szerint értendők.)

 

SAMSUNG RT43K6335SL/EO

A Samsung hűtőjében a Twin Cooling Plus™ rendszer külön-külön hűti le a hűtőszekrény részeit, valamint kedvező környezetet teremt az élelmiszerek frissességének megőrzéséhez a hűtőszekrényben a 70%-os páratartalommal. A külső kijelzővel rendelkező NoFrost technológiájú modellben 5 beállítási mód ér hető el, amely révén a fagyasztó könnyedén hűtőszekrénnyé alakítható. A LED világítású készülékben Fresh Room Frissen tartó rekesz valamint elcsavarható jégkészítő is található.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  F energiaosztály

♦  330 liter nettó hűtőtér

♦  113 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  178,5 x 70 x 77,6 cm

♦  40 dBA zajszint

♦  5 Kg / 24 óra fagyasztási kapacitás

 

SAMSUNG RT58K7105SL/EO

A NoFrost rendszerű felülfagyasztós készülékben Twin Cooling Plus™ és digitális inverter technológia gondoskodik az optimális hűtésről.  A külső digitális kijelzővel felszerelt Samsung hűtő 5 beállítási módot is kínál, amely révén a fagyasztó akár hűtővé is alakítható. A LED világítással rendelkező modellben Power Cool gyorshűtés és Power Freeze gyorsfagyasztás opció is elérhető, illetve készüléket vízadagolóval is ellátták.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  F energiaosztály

♦  424 liter nettó hűtőtér

♦  161 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  178,7 x 83,6 x 78,8 cm

♦  40 dBA zajszint

♦  7 Kg / 24 óra fagyasztási kapacitás

 

SAMSUNG RT50K6335SL/EO

Ebben a Samsung NoFrost hűtőben is megtalálható az optimális hűtést biztosító Twin Cooling Plus™ és a digitális inverter technológia. A modell továbbá rendelkezik a rendkívül rugalmas tárolást lehetővé tévő 5 beállítási móddal is, amely a külső digitális kijelző és a kezelőpanel révén egyszerűen aktiválható. A készülékben Fresh Room Frissen tartó rekesz Easy Slide Shelf  könnyen kihúzható polc, illetve elcsavarható jégkészítő is helyet kapott.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  F energiaosztály

♦  378 liter nettó hűtőtér

♦  127 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  178,5 x 79 x 77 cm

♦  40 dBA zajszint

♦  5,6 Kg / 24 óra fagyasztási kapacitás

 

SHARP SJXG740GSL

A Sharp modelljében Plasmacluster Ion System szabadalmaztatott rendszer segít eltávolítani a szagokat, allergéneket, baktériumokat és a vírusok 99% -át a levegőből, hogy az ételek hosszabb ideig maradjnak frissen. A J-Tech inverter kompresszor pedig 36 fokozatú hűtéssel csökkenti az energiafogyasztást, a zajt és a rezgést. A NoFrost rendszerű felüllfagyasztós hűtőben elérhető az expressz fagyasztás funkció is, az áttekinthetőséget pedig LED világítás biztosítja.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  A++ energiaosztály

♦  442 liter nettó hűtőtér

♦  158 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  187 x 86,5 x 74 cm

♦  38 dBA zajszint

♦  NA fagyasztási kapacitás

 (Az adatok a korábbi energiacímke szerint értendők.)

WHIRLPOOL TTNF 8211 OX 

A Whirlpool felülfagyasztós modellje  érintőszenzoros külső digitális kijelzővel valamint elektronikus hőmérséklet beállítási lehetőséggel rendelkezik. Az automatikus hőmérséklet szabályozást biztosító 6. Érzék funkció mellett gyorsfagyasztás opció, illetve a nyitott ajtóra figyelmeztető rendszer is helyet kapott ebben a készülékben. A LED-égős világítással ellátott hűtőben, Active 0° halak és húsok tárolásához ideális 0° rekesz is található, a jégkockák készítését pedig a  Twist Ice jégkocka készítő teszi egyszerűvé.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

♦  F energiaosztály

♦  317 liter nettó hűtőtér

♦  106 liter nettó fagyasztótér

♦  Magasság / szélesség / mélység:  184 x 75 x 73 cm

♦  43 dBA zajszint

♦  5 Kg / 24 óra fagyasztási kapacitás

 

További termékválogatások:

Megduplázva

Megduplázva

A forrólevegős sütő népszerűségére a hagyományos sütő szegmens azzal válaszolt, hogy utóbbi gépekben is megjelent az airfryer funkció, a tartozékok...

Ilyen is, olyan is

Ilyen is, olyan is

A forrólevegős sütő az egyik legdinamikusabban fejlődő termékkör, a készülékek iránti kereslet szinte folyamatosan növekszik, annak ellenére is,...

[ad
Share This