Hűtők és színek

2021. július 30.

A színes hűtőszekrény idehaza sokak fejében egyfajta újdonságként él. Ha nem is az utóbbi évek vívmányaként tartják számon, de mindenféleképpen az elmúlt évtizedek dizájnforradalmainak szülötteként tekintenek rá a legtöbben. Nem csoda, hiszen a 1990-es évekig a sokszínűség – a szó minden értelmében – nem létezett a hazai hűtőválaszték tekintetében. A színes hűtőszekrény viszont igen, már az 1940-es évek óta gyártanak ilyen modelleket a világban, ma pedig már a reneszánszukat élik ezek a készülékek.

A fogyasztói társadalom tömegtermelésében a hétköznapitól eltérő szín az egyediség egyfajta megtestesülése. Így aztán számottevő igény van olyan háztartási gépekre, hűtőszekrényekre, amelyek ezt képviselhetik. Csakhogy a helyzet ennél összetettebb színes hűtőszekrények vonatkozásában. A trendek változnak, a választék nem végtelen, és még kompromisszumokat is jelenthet, ha a szín az elsődleges szempont a kiválasztás során. Ráadásul nem is olyan egyszerű ilyen modelleket piacra dobni, mivel az ilyen készülékek kisebb értékesítési volumennel kecsegtetnek. Ennek ellenére a választék egyre szélesebb.

Fekete, fehér és inox

A színes hűtőszekrény – bár egyre több ilyen van – nem a legelterjedtebb. Hűtők esetében a fehér a leggyakoribb szín. Ez pedig nem véletlen. Egyik oldalról a fehér semleges szín, így tulajdonképpen bármilyen környezetben elhelyezhető anélkül, hogy elütne attól. Az első hűtők megjelenésekor azonban nem ez volt a fő szempont, amiért a gyártók a fehér színt választották. A hűtés technológiája kezdetben nem volt különösebben 

színes hűtőszekrények

hatékony, így a környezeti hatások számottevően befolyásolták a készülék működését. A fehér szín visszaveri a napsugarakat, így a készülék nem melegszik fel a napsugárzás hatására, és hatékonyabban képes üzemelni. Vagyis tulajdonképpen a fehér szín eredendően „műszaki” megoldás volt, és nem dizájnelem. A technika fejlődésével a szempont veszített jelentőségéből, de a szín megmaradt mint alapértelmezett kivitel.

Az 1980-as évek már-már túlzóan színes korszakában kezdett divatba jönni a fekete szín a hűtőknél. Igazán népszerű viszont csak az elmúlt évtizedekben lett, amikor a lakberendezési trendekben az erős kontrasztot teremtő fekete-fehér színkombinációk dominánsabbá váltak. Mára a fekete a harmadik leggyakoribb szín a hűtőszekrények esetében, és minden kivitelben, illetve számos méretben érhető el ilyen modell a piacon.

A rozsdamentes acél vagy inox hűtőszekrény a 1990-es években bukkant fel a kínálatban, bár ehhez a színhez nagyon hasonló megjelenésű, csiszolt krómozást alkalmazó készülékek már a 60-as években is léteztek. Az inox mára nagyon népszerűvé vált, és így a hűtőszekrény-kínálatban a második leggyakoribb változatként van jelen, ami azt is jelenti, hogy néhány speciális igényt kivéve nincsen olyan méret, kivitel vagy egyéb technikai jellemző, ami nem érhető el inox változatban. A rozsdamentes acél azonban nemcsak színt jelöl, hanem anyagot is. Egyes modellek viszont pusztán színűkben képviselik ezt az irányt, így az inox és az inox színű nem ugyanazt takarja. Az utóbbi években megjelentek olyan hűtőszekrények is, amelyek kombinálják az rozsdamentes anyagot és a fekete színt. Ezek azonban egyelőre csak kis számban és jellemzően a magasabb árú modellek között találhatók meg.

Amica retro hűtőszekrények

színes hűtőszekrények

Retró és vintage

Mindkét elnevezés egy-egy stílusirányzatot jelöl, aki pedig a témában jártas, az igencsak felháborodik, ha egybemossák a kettőt. A retró alatt az 1960 és 1990 közötti időszak divatját értik, de sokan csak a ’70-es ’80-as évek stílusát tekintik retrónak. A vintage pedig az 1920-as évektől 1975-ig terjedő időszakra vonatkozik. Leggyakrabban. Mert ezeken a határokon azért lehet vitatkozni. Szerencsére a hűtőszekrények esetében nem ennyire szigorú az értelmezés, és mindkét jelzőt használják az olyan modellekre, amelyek nosztalgikus hangulatot árasztanak magukból. Formavilág tekintetében ez a lekerekített élek dominanciájában és 

a vízszintesen elhelyezett fém ajtónyitóban köszön vissza elsősorban. Színek vonatkozásában viszont lényegesen szélesebb a paletta. A 60-as évek Amerikájában népszerű rózsaszín és türkiz „rágógumi-” színek mellett többek között a bézs, a sötétbarna, az olívazöld és a mustársárga is fellelhető a színes hűtőszekrény-kínálatban. Sőt a retró és vintage korszakhoz kevésbé köthető élénkpirossal is gyakran lehet találkozni. Szóval színek tekintetében meglehetősen sok lehetőség van, viszont egyéb jellemzők vonatkozásában már lényegesen korlátozottabbak a lehetőségek, ha valaki ragaszkodik a retró hűtőhöz. 

Egyajtós, felül fagyasztós és alul fagyasztós modellekkel több márka is képviselteti magát a piacon, bár ezeknél a kiviteleknél sem minden méret és kapacitás variáció érhető el. Többajtós és side by side készülék azonban szinte nem létezik retró stílusban. Valamint számos technológiáról is le kell mondani, ha a retró megjelenés a legfontosabb. Például vízadagoló, érintésvezérlés vagy TFT-kijelző ezekben a modellekben nem található. Így aztán az egyediségnek megvan az az ára, hogy az egyéb igényeket háttérbe kell szorítani. Ugyanakkor viszont ezek a készülék bár drágábbak a hasonló tudású fehér modelleknél, mégis megfizethető árszintet jelentenek.

Igazán egyedi

A hétköznapitól eltérő hűtő kapcsán a lehetőségek nem érnek véget a retró modellek színválasztékával. Több márka is dobott már piacra igazán egyedi megjelenésű készüléket. Többek között ilyen a Volkswagen ikonikus kisbuszát idéző Gorenje hűtő, a Liebherr angol telefonfülkének tűnő modellje, a Smeg Dolce & Gabbana készülékei, vagy éppen a márka brit, amerikai, illetve olasz nemzeti lobogójába „csomagolt” típusai, de az LG is próbálkozott már virágmintás borítással készülő hűtővel. Az ilyen modellek szintén kompromisszumot jelentenek, mivel többségében csak egy-egy konkrét típus esetében érhető el a speciális külső, vagyis a felszereltség minimális keretek között változtatható. Voltak már kísérletek arra is, hogy ezen túllépjenek a gyártók. A Liebherr például egyedi dizájntervezési opciót kínált több modell esetében is, a Haier pedig színskáláról történő színválasztási lehetőséget ajánlott vásárlóinak. Persze ezek a megoldások meglehetősen költségesek, de az átütő sikernek talán inkább a hosszú gyártási idő volt a legnagyobb gátja.

színes hűtőszekrények

Liebherr dizájn hűtő

színes hűtőszekrények

Smeg dizájn hűtő

Cserélhető színek

Több márka is felismerte, hogy a szín hagyományos kivitel esetében is fontos lehet a vásárlóknak. A színes hűtőszekrények gyártásának viszont meg van az a hátulütője, hogy gyakorlatilag szondázhatatlanok a vásárlói igények, és nem lehet tudni előre, hogy aktuálisan a zöld készülékből fogy majd több, vagy a kékből. Másik probléma, hogy a fogyasztó egy színes hűtőszekrény révén erőteljesen elköteleződik a saját konyhakialakítása mellett. Lehet, hogy a sárga jól mutat egy darabig, de amikor újrafestetné a helyiséget, már nem tud szabadon választani, mert tekintettel kell rá lenni, hogy milyen lesz abban a környezetben a hűtő.

A két nehézségre egyaránt megoldást jelent a cserélhető színű hűtő. A Bosch Variostyle koncepciónak a lényege, hogy a készülék borítása cserélhető, a vásárló pedig, ha kedve tartja, akár hetente új színbe öltöztetheti hűtőjét. Ezzel a megoldással a felszereltség kiválasztását illetően is van némi mozgástér. A méretek, kapacitás viszont így is adottság. A Samsung Bespoke is hasonló alapokon nyugszik, a koreai márkánál viszont nemcsak a hűtőajtó színe, de anyaga is választható, emiatt viszont itt az újratervezés már nem annyira egyszerű.

színes hűtőszekrények

Samsung Bespoke sorozat

színes hűtőszekrények

Bosch VarioStyle sorozat

A kereslet

Színes hűtőszekrények iránti kereslet az elmúlt években növekedett, legalábbis a kínálat bővülése alapján erre lehet következtetni. Az egyedi igényekre alapozni azonban piaci szempontból nem mindig a legkifizetődőbb irány, hiszen a mennyiségi értékesítésnek nem kedvez. Különösen így van ez, ha az adott területen a választék szélesedik. A színes hűtőszekrényszegmenst viszont hajthatja egy speciális tényező idehaza. A lakáskiadás még mindig népszerű befektetési forma itthon, és bár a járványidőszak ezt a területet érzékenyen érintette, a jövőben még számítani lehet újabb felfutásra. Ezeknek a lakásoknak háztartási gépekkel történő felszerelése során a költségek az elsődlegesek. Ugyanakkor az élesedő versenyben fontos a potenciális bérlők benyomása. Egy színes hűtőszekrénnyel ezen pedig igencsak nagyot lehet lendíteni, ráadásul aránylag kis többletköltséggel, és még a készülékek egyéb jellemzőinek korlátossága sem jelent gondot.

További termékválogatások:

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

[ad
Share This