Talpra, vasaló!

2021. augusztus 06.
VASALÓTALP

Egy vasaló hatékonyságában, tartósságában, egyszerű használhatóságában meghatározó szerep jut a vasalótalp anyagának. A különböző vasalótalpak közötti választás azonban korántsem egyértelmű. Minden márka az adott anyag előnyeit emeli ki, így aztán úgy tűnhet, hogy nincs is különbség az egyes anyagok között. Pedig van. Összeszedtük, hogy mik ezek.

Alumínium

Vasalótalp esetében ez a legrégebb óta használt anyag, egyben a legegyszerűbb és a legolcsóbb is. Fontos jellemzője, hogy könnyű és puha, ezért az ilyen talppal készült modellek súlya általában kisebb, viszont könnyebben megsérülnek. Akár már egy gomb, vagy egy cipzár is megsértheti a felületet, amitől a készülék nehezebben használhatóvá válik, rosszabbul siklik, vagy akár a vasalt anyagban is kárt tehet. Az alumíniumnak megvan az a tulajdonsága is, hogy a hővezető képessége nagy. Ezért az ilyen vasalók gyorsabban melegszenek fel, és gyorsabban is hűlnek le.

Rozsdamentes acél

Hővezető tulajdonsága elmarad az alumíniumétól, így sokáig tartja a hőt és lassabban melegszik fel. Ez az anyag meglehetősen erős is, így nem kell tartani a sérülésektől. Nem rozsdásodik, ezért különösebb karbantartást nem igényel, és könnyen tisztítható is, valamint a legtöbb felületen könnyen csúszik. Ugyanakkor viszont ez a fém meglehetősen nehéz, ezért az ilyen vasalótalppal rendelkező modellek általában nagyobb súlyúak. Önmagában a rozsdamentes acél vasalótalp nem növeli meg jelentősen a készülék árát.

Kerámia

Ez manapság a leggyakoribb vasalótalpanyag. Nagyon gyorsan melegszik fel, és sokáig képes megtartani a hőt. Jól siklik minden felületen, ezért egyszerű a mozgatása. Könnyen tisztítható akár vízzel is, de komolyabb szennyezettség esetén már speciális tisztítószerre lehet szükség. Hátránya, hogy hajlamos a törésre, ezért óvatosan kell tárolni, mert egy keményebb felülethez ütve a talp sérülhet, vagy el is törhet. A kerámiatalp általában már érezhető különbséget jelent az árban is.

Teflon

Legnagyobb előnye, hogy kíméletesen bánik a kényes anyagokkal is, nem égeti meg azokat, és egyéb sérüléseket sem okoz. Viszont meglehetősen sérülékeny. Emiatt pedig elég nagy a kockázata annak, hogy a ruhák tartozékai károsítják a talpat, ami ezáltal lényegesen rosszabb teljesítményre lesz csak képes.

Titán

Gyakorlatilag mindennek ellenáll, nem karcolódik, nem sérül meg és nem rozsdásodik. Kiválóan siklik tulajdonképpen minden anyagon, ezért könnyen manőverezhető a szöveteken, használata rendkívül könnyű. Hővezető képessége azonban nem túl jó, ezért lassan melegszik fel. A titán vasalótalp ráadásul meglehetősen drága, és így elég ritka is.

Speciális bevonatok

Mind az alumínium, mind a kerámia, mind az acél esetében léteznek speciális ötvözetek is, amelyek képesek az eredeti anyag előnyeit megtartva fokozni a vasalótalp ellenálló képességét, tartósságát. Valamint ezek a bevonatok javítják a siklást, ezzel növelik a hatékonyságot és könnyebbé teszik a vasaló használatát. Az egyes bevonatokat nagyon nehéz egymással összevetni. Általánosságban azonban kijelenthető, hogy azok a modellek előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek talpa ilyen speciális ötvözetekből készül.

Az anyag nem minden

A vasalótalp anyaga fontos, de a készülék hatékonyságában a talp kialakításának is szerepe van. A gőzöléshez szükséges befúvónyílások száma, elhelyezéskedése, valamint a talp formája, illetve a kialakított bemélyedések is képesek befolyásolni a készülék használhatóságát. Ezért érdemes erre is figyelmet fordítani. Sajnos azonban ez nem egységes, mivel a legtöbb gyártó eltérő tervezési elvek menték fejleszt. Alapvető fizikai tételek alapján viszont valószínű, hogy az a modell kevésbé hatékony, amelyiknek a talpán kevés befúvónyílás van, nincsenek egyáltalán bemélyedések, illetve a talp formája nem elég hegyes.

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

Itt a roller, hol a biztosítás?

Itt a roller, hol a biztosítás?

Idén május 9-én került kihirdetésre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (KGFB) szóló 2009. évi LXII. törvény módosítása, amely az...

Kapufa

Kapufa

A nagy érdeklődésre számot tartó sportesemények a műszaki kereskedelemben, elsősorban a televíziók kapcsán, mindig is kiemelt szezont jelentenek,...

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Share This