Mennyi az annyi szárítógépben?

2021. augusztus 18.
hőszivattyús szárítógép

A piaci verseny gyakorlatilag arról szól, hogy a vásárló melyik cég termékét választja, illetve hogy hol veszi meg azt. De nem csak a kereskedők és a termékek konkurálnak egymással. A fogyasztásban a rendelkezésre álló jövedelem elköltésének alternatívái is szerepet játszanak, azazhogy egy adott termék árából mi mást lehetne venni. A jelentős vásárlóerővel rendelkező piacokon ennek persze kisebb a jelentősége. A magyar viszont nem ilyen, így aztán adott termékkör keresletét érdemben képes befolyásolni, hogy mi egyébre fordíthatná adott termék árát a vásárló.

Gyakran előfordul, hogy az emberek két közel azonos kiadást mérlegre tesznek, és arról döntenek, hogy moziba menjenek, vagy inkább étterembe. Nyaralni menjen a család, vagy új kanapét vegyenek, az autót cseréljék le, vagy a lakást újítsák fel. A jelentősen eltérő összegek esetén azonban nem jellemző ez az összevetés, és arra csak nagyon kevesen gondolnak, hogy hány gombóc fagyiból jön ki egy autó. Mi viszont most valami hasonlóra vállalkoztunk, ha nem is ennyire sarkítva. Azt néztük meg, hogy miről kell lemondani egy szárítógép miatt, illetve fordítva, mi az, ami miatt le kell mondani egy szárítógépről. És ha már ebbe belefogtunk, akkor arra is kíváncsiak voltunk, hogy egy fejlettebb készülék választásából eredő árkülönbség mit jelent ebben a vonatkozásban.

szárítógép

A példához egy négytagú családot választottunk, két kiskorú gyermekkel és egy ilyen háztartás igényeinek megfelelő kondenzációs szárítógépet, amiből jelenleg a piacon 90-100 ezer forintos árkategóriában már választékot találunk. Fejlettebb modellnek pedig egy hőszivattyús készülékre gondoltunk, ami nagyjából 30 ezer forinttal növeli meg az árat. (Pontos számokkal persze lehetetlen kalkulálni, így az összeállításban közelítő értékek szerepelnek.)

szárítógép

Étterem

Nagyobb város, kisvendéglő. Háromfogásos étkezés üdítővel/sörrel. Becsléseink szerint egy ilyen programra 22-25 ezer forintot kell szánni.Így négy ilyen alkalom költségei vetekednek egy szárítógéppel. A hatékonyabb készülékért pedig egy ilyen lakomáról kell lemondani.

szárítógép

Egynapos kirándulás – állatkerti látogatás

A belépő mellett némi frissítővel, illetve az állatok etetéséhez szükséges „állatkerti csemegével” számoltunk. Ez 10-12 ezer forintjába kerülhet egy családnak, ezért 9-10 ilyen alkalom költsége teheti ki egy szárítógép árát. A fejlettebb modellért pedig 3 további kiruccanásról kell lemondani.

szárítógép

Nyaralás

Horvátország – 1 hét. Egy ilyen nyaralásnál a költségeket alapjaiban határozzák meg az igények és elvárások. Mi egy átlagos szállodával, autóval történő utazással és az étkezéssel kalkuláltunk, amit 500 ezer forintból meg lehet oldani. Ennek tükrében két nappal kell lerövidíteni a nyaralást, hogy egy szárító is beleférjen, illetve egy további napot kell beáldozni az innovatívabb modellért.

szárítógép

Balatoni hétvége

Itt megint csak nehéz a költségeket egzakt módon meghatározni. 100-120 kilométeres távolságból autóval történő utazás és apartmanban megszállás esetén az étkezésekkel együtt nagyjából 100 ezer forintból egy család ki tud hozni egy 2 éjszakás programot.

szárítógép

Szezonális gyümölcs

Személyenként a napi ajánlott 30 dkg szezonális gyümölcs elfogyasztására egy családnak 1500-2000 forintot kell fordítania manapság. Így hozzávetőleg 2 hónapig kellene lemondani a gyümölcsökről egy szárítógép érdekében, és körülbelül még egy fél hónapig kellene nélkülözni a vitaminbevitel ilyen formáját egy fejlettebb gép választása esetén.

szárítógép

Mozi

Egy négytagú családnak a mozizás mostanság olyan 7000 forintba kerül, de ha már egy kis nassolnivalót is vesznek, és a diákigazolvány is otthon marad, akkor a családi program már ennek a dupláját is kóstálhatja. Így aztán legalább 15 mozizásról kell lemondani egy szárítógépért, és még négy alkalomról, ha egy fejlettebb készüléket választ a család.

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció egyre több beépíthető sütőben is található már. Nem véletlen, hiszen a forró levegővel, olaj nélkül, vagy minimális mennyiségű...

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Az energiaárak változása szinte biztosan hatással lesz a háztartási gépek piacára. A várhatóan csökkenő vásárlóerő következményeként feltehetően a...

Share This