ELSŐ KÉZBŐL – szárítógép trendek

2021. augusztus 23.

Rovatunkban első kézből származó információk segítségével igyekszünk feltérképezni egy-egy termékkör vonatkozásában a várható trendeket, a piac alakulásának lehetőségeit. Ennek érdekében a vásárlókkal közvetlen kapcsolatban álló kereskedőket kérdezünk meg az adott termékcsoportot érintő tapasztalataikról. A szárítógépek kapcsán a hatvani Best Byte Home üzlet ügyvezetőjét, Reviczki Istvánt kérdeztük.

első_kézből__hűtő_Borsi_András
Szárítógép még közel sincs minden háztartásban. Az önök tapasztalatai szerint mi motiválja a vevőket leginkább egy szárítógép megvásárlásában? Illetve az év melyik részében fogy a legtöbb készülék ebben a kategóriában üzleteikben? Ma már minden háztartásra jellem

Ma már minden háztartásra jellemző a kis mennyiségű, de napi szintű mosás. Emiatt a ruhaszárítás mind a helyigénye, mind a száradási idő miatt egyre nehézkesebb. Emellett egyre több szárítógép van a háztartásokban, így sok vevő az ismerősök, családtagok tapasztalatait felhasználva vásárol. Az is érdekes jelenség, hogy míg néhány éve vásárlói életkort tekintve inkább a fiatalabbak és a középkorosztály vásárolta ezeket a termékeket, ma már bátran vásárol az idősebb generáció is! A szárítógépek szezonja nálunk általában szeptemberben kezdődik, és a következő évben a jó idő beköszöntéig tart. December végéig tapasztalható a forgalomban erőteljes felfutás, utána viszont a nyár elejéig fokozatosan csökken a szárítógépek iránti kereslet. A meleg hónapokban kiegyenlített, de nem számottevő a vásárlások száma

A termék kiválasztásánál mire fordítanak figyelmet a vásárlók? Melyek az aktuális trendek? 

Az eladott termékek kiválasztásánál fontos szempont az energiahatékonyság, ezért nálunk szinte kizárólag hőszivattyús gépeket vásároltak. Másodlagos szempont a ruhatöltet nagysága, valamint a zajszint mértéke. Időnként felmerül a kondenzvíz közvetlenül a lefolyóba vezetésének a lehetősége is mint választási szempont.

Ugyanolyan szárítót keresnek az emberek, mint amilyen a mosógépük is? Megjelenik ez a szempont a vásárlásnál?

Vannak vásárlók, akiknél fontos a márka, de ez nagyon ritkán kizárólagos érv. Természetesen a hölgyek többségénél a dizájn is fontos tényező, de azt hiszem, ez teljesen rendben van így. Az energiafogyasztás viszont általában az elsődleges szempontok közé tartozik nemtől-kortól függetlenül. Örvendetes az a tény, hogy sokan nem a pénztárcabarát volta miatt, hanem a környezettudatosság miatt választják az alacsonyabb fogyasztású gépeket.

“…nálunk szinte kizárólag hőszivattyús gépeket vásároltak.”

Reviczki István, ügyvezető, Best Byte Home Hatvan

Mennyire nyitottak a vevők egyéb jellemzők mérlegelésére?

Úgy vettük észre, hogy a zajszint viszonylag fontos kérdés, bár a gyártók nagyjából hasonló zajszinttel hozzák forgalomba termékeiket, ritka az extrém csendes gép. (Ezen talán még lenne mit javítani.) Sokan vásárolnak a szárítógép és mosógép egymásra helyezését megkön – nyítő összeépítő keretet! Ebből látszik, hogy többen így próbálják orvosolni az esetleges helyhiányt. Egy időben pedig keresettek voltak nálunk az öntisztító kondenzátorral szerelt gépek is.

Share This