Szárítógép – a feltörekvő kategória

2021. augusztus 16.

A szárítógép sokáig nem tartozott a legkelendőbb háztartási készülékek közé. Noha manapság sem ez az első készülék, amit egy háztartás beszerez, azért egyre több otthonban megtalálható már a szárítógép is. Ebben pedig az elérhetőbb árszínvonal mellett az is szerepet játszik, hogy jelentősen változott a termékcsoport megítélése.

Korábban a szárítógéppel szemben számos érvet sorakoztattak fel azok, akik ódzkodtak a vásárlástól. A leggyakoribb indokok között szerepelt, hogy a készülék tönkreteszi a ruhákat, különösen a kényes holmikat, rengeteg energiát fogyaszt, nehéz a szárítógépnek helyet találni, és persze hogy minek ilyen eszközre költeni, ha a ruhák maguktól is megszáradnak, ráadásul ingyen. A technológia fejlődése azonban egészen elfogadható válaszokat adott ezekre a kifogásokra.

 

Hasznosabban

A hasznosság kérdését nem is elsősorban a készülékek fejlődése helyezte más megvilágításba, hanem a lakások szigetelésének korszerűsítése. Az elmúlt években számos otthon, lakás, ház szigetelését újították fel, ami jelentős megtakarításokat eredményezett a fűtésszámla tekintetében. Viszont ilyenkor már nemcsak a meleg távozik nehezebben, hanem a nedvesség is. Nyáron ez nem is gond, amikor az ablakok gyakran vannak nyitva, viszont a rossz idő beköszöntével a ruhaszáradás során elpárolgó nedvesség már okozhat problémát, penészedő falakat. A kondenzációs szárítógép ilyen tekintetben viszont rendkívül hasznos, hiszen a ruhák száradása során távozó nedvességet nem engedi a levegőbe, hanem egy víztartályba vezeti. Így pedig a penészedés problémájának kialakulását jelentősen csökkenti.

Kíméletesebben

A fejlettebb modellek a gyűrődés és ruhamegóvás tekintetében is előrelépést jelentettek. A kétirányú dobmozgás révén a szárítógép a ruhákat dobálás helyett inkább ringatja, ami csökkenti a gyűrődések kialakulását és kíméli az anyagokat. Utóbbi vonatkozásában azonban még nagyobb biztonságot jelent a hőszivattyús technológia. Az ilyen modelleknél a szárítás lényegesen alacsonyabb hőfokon történik, míg a kondenzációs gépek 70-80 °C-ra, a hőszivattyús típusok a levegőt csak 50-55 °C-ra fűtik fel. A kisebb hőmérséklet pedig jobban óvja a ruhákat. Persze a szárításnál azért így is be kell tartani a szabályokat, és a ruhákat csak az azokon feltüntetett címkének megfelelően lehet biztonságosan szárítani.

Energiahatékonyabban

A kondenzációs és a légkivezetéses szárítók valóban sok energiát fogyasztottak. Mára viszont utóbbi technológia gyakorlatilag teljesen eltűnt a kínálatból, előbbi pedig nagyságrendileg a választéknak csak mindössze 20 százalékát teszi ki. Helyüket a hőszivattyús modellek vették át, amelyek lényegesen kevesebb energiát használnak, mint elődjeik. A szárításhoz szükséges energia az adott készülék hatékonyságának függvényében akár harmada is lehet annak, mint amit egy kondenzációs készülék használ.

Elhelyezhetőbben

A helyigény dilemmája természetesen nem szűnt meg az újabb készülékek esetében sem. Azonban sokat segítenek e tekintetben az összeépítő keretek, amelyek révén a szárítógép a mosógép fölött is elhelyezhető. Továbbá szintén kedvező trend az is, hogy egyre nagyobb a választék a keskeny szárítógépekből is.

AEG T8DBG48S

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A++ energiaosztály

8 kg  kapacitás

B kondenzációhatékonysági osztály

154 perc ciklusidő

66 dB zajszint (centrifuga)

 

A készüléket AbsoluteCare® rendszerrel látták, el, amely a kíméletes szárítás érdekében a különböző anyagokhoz igazítja a dob mozgását és a hőmérsékletet. Valamint rendelkezik alacsony hőmérsékleten történő szárítást lehetővé tévő SensiDry, illetve a töltet nedvességéhez igazodó programot biztosító ProSense® megoldásokkal is. A hőszivattyús szárítógép 10 programot kínál, LCD-kijelzőt is kapott, belső világítás azonban nincs ebben az AEG modellben.

Beko DF-7439 SX

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A++ energiaosztály

7 kg  kapacitás

B kondenzációhatékonysági osztály

179 perc ciklusidő

65 dB zajszint (centrifuga)

A Beko szárítógépében 15 program közül választhat a felhasználó, a hatékony és megbízható szárításról pedig az érzékelőkre épülő OptiSense® technológia gondoskodik. A készülék digitális kijelzővel, gyerekzárral, valamint LED-dobvilágítással is rendelkezik, illetve funkció között a késleltetett indítás is szerepel. A fordított dobmozgásra is képes modell továbbá kijelzi, ha megtelt a víztartály vagy szennyezett a szűrő, illetve a kondenzátor.

Bosch WTR87TW0BY

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A+++ energiaosztály

8 kg  kapacitás

A kondenzációhatékonysági osztály

159 perc ciklusidő

64 dB zajszint (centrifuga)

Ez a Bosch hőszivattyús szárítógép nagyobb stabilitást biztosító és a rezgést optimálisan csökkentő AntiVibration oldalfalakkal rendelkezik. A továbbfejlesztett szigetelésnek köszönhetően pedig zajszintje is alacsonyabb. A nagy méretű LCD-kijelzővel és érintésvezérléssel ellátott készülék hangjelzéssel is jelzi a program végét és mutatja a ciklusból hátralévő időt. Tájékoztat, ha a tartályt üríteni kell, illetve ha a szűrő tisztításra szorul, ami egyébként az EasyClean megoldásnak hála egyszerűen elvégezhető.

Candy RO H8A2TCEX-S

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A++ energiaosztály

8 kg  kapacitás

B kondenzációhatékonysági osztály

225 perc ciklusidő

67 dB zajszint (centrifuga)

A magyar nyelvű szöveges kijelzővel rendelkező modell horizontálisan elhelyezett érintésvezérlővel irányítható. A wifi- és Bluetooth-csatlakozási lehetőséggel ellátott készülék ugyanakkor mobiltelefonról is vezérelhető a márka Simply-Fi alkalmazásának köszönhetően. Ebben a Candy típusban a víztartály az ajtóban került elhelyezésre, így az egyszerűen űríthető. A szárítás pedig a páratartalmat mérő szenzorok segítségével történik, amihez 16 program áll rendelkezésre.

Electrolux EW8H357S

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A++ energiaosztály

7 kg  kapacitás

B kondenzációhatékonysági osztály

134 perc ciklusidő

66 dB zajszint (centrifuga

Az érintőkijelzős hőszivattyús szárítógép a SensiCare rendszer speciális érzékelői segítségével megállapítja a töltet nedvességtartalmát, és ennek megfelelően állítja be a szükséges szárítási időt. A DelicateCare rendszer pedig a töltetnek megfelelően állítja be a hőmérsékletet és a dob mozgását. A készülék 12 programot és 3 szárítási szintet kínál. A megfordítható ajtónyitást is lehetővé tévő Electrolux modellbe LED belső világítás is került.

Gorenje DA83IL/I

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A+++ energiaosztály

8 kg  kapacitás

A kondenzációhatékonysági osztály

175 perc ciklusidő

65 dB zajszint (centrifuga)

A 14 szárítóprogramot kínáló modellt a hatékony és kímélő szárítás érdekében nedvességérzékelő szenzorokkal szerelték fel, illetve a készülék képes a kétirányú dobmozgásra is. A Gorenje szárítógépe LED-kijelzőt kapott és belső világítással is rendelkezik. Az AutoDrain megoldásnak köszönhetően pedig lehetőség van a kondenzvíz közvetlen elvezetésére is. Ebben a típusban továbbá IonTech negatív ionos szagtalanítási megoldás is található.

LG RC80V9AV3Q

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A+++ energiaosztály

8 kg  kapacitás

A kondenzációhatékonysági osztály

196 perc ciklusidő

62 dB zajszint (centrifuga)

A LED-érintőkijelzővel rendelkező LG modell nedvességérzékelő szenzorok segítségével automatikusan beállítja az optimális szárítási időt. Sőt a dupla szűrővel felszerelt készülékben a kondenzátortisztítás is automatikusan történik. Ez a hőszivattyús szárítógép 14 programot és 11 opciót kínál a felhasználó számára. A wifikapcsolódási lehetőségnek köszönhetően pedig akár távolról is vezérelhető, valamint további programok letöltése is lehetséges, illetve a készülék öndiagnosztikára is képes. Ebben a típusban az ajtónyitás megfordítására is lehetőség van.

Miele TWB 140 WP

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A++ energiaosztály

7 kg  kapacitás

A kondenzációhatékonysági osztály

155 perc ciklusidő

66 dB zajszint (centrifuga)

A 7 programot kínáló készülékben EcoDry technológia gondoskodik a hatékony működésről, az egyszerű vezérlést pedig a DirectSensor érintővezérlő felület biztosítja. A Perfect Dry rendszer elismeri a víz mésztartalmát, és hozzáigazítja a szárítási folyamatot. A modellben Fragrance Dos megoldás is található, amely pedig az illatos ruhákért felel. A szárítógép rendelkezik AddLoad opcióval is, amely lehetővé teszi, hogy a program indítása után is utántölthető, illetve kivehetőek legyenek a ruhák.

Navon TD8AA

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A++ energiaosztály

8 kg  kapacitás

B kondenzációhatékonysági osztály

174 perc ciklusidő

65 dB zajszint (centrifuga)

A nagy méretű LCD-kijelzővel rendelkező hőszivattyús szárítógép összesen 15 programot kínál a különféle ruhák számára, melyek mindegyike késleltetve is indítható. A beállításokat a magyar nyelvű kijelző teszi kényelmessé. A Navon fehér készüléke kényelmes bepakolást biztosít, köszönhetően a 47 centiméter átmérőjű ajtónak, aminek a nyitási iránya viszont nem változtatható.

szárítógép

Samsung DV70TA200TE/LE

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A+++ energiaosztály

7 kg  kapacitás

B kondenzációhatékonysági osztály

180 perc ciklusidő

65 dB zajszint (centrifuga)

Ebben a modellben optimális szárítás funkció található, amely 3 szenzor segítségével éri el a tökéletes eredményt. Ellenőrzi a nedvességet, és ez alapján beállítja a szárítási időt, hogy gyorsan és a lehető legkevesebb energiafelhasználással szárítson. Megvédi a ruhákat a hőkárosodástól és figyelmeztet, ha a hőcserélő tisztításra szorul. A hőszivattyús szárítógép 13 programot és 3 szárítási szintet biztosít. A készülékben belső dobvilágítás nincs, de az ajtónyitás megfordítható.

szárítógép

Sharp KD-HHH9S8GW3EE

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A+++ energiaosztály

9 kg  kapacitás

B kondenzációhatékonysági osztály

205 perc ciklusidő

65 dB zajszint (centrifuga)

A hőszivattyús szárítógép 8 szenzor segítségével méri a nedvességtartalmat, és ennek megfelelően állítja be a működési paramétereket. A kíméletes szárításról kétirányú dobmozgás is gondoskodik a modellben, amely fehér érintőpaneles kijelzővel rendelkezik. A nagy méretű, 47 centiméter átmérőjű ajtóval ellátott készülékben 15 program közül választhat a felhasználó, akinek késleltetett indítás funkció is a rendelkezésre áll. A modellt dobvilágítással is felszerelték.

szárítógép

Whirlpool FTM 1172 B

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A++ energiaosztály

7 kg  kapacitás

B kondenzációhatékonysági osztály

150 perc ciklusidő

65 dB zajszint (centrifuga)

A 6. Érzék szenzorfunkcióval ellátott hőszivattyús szárítógép elektronikus vezérlésű, kezelése pedig forgató- és nyomógombok segítségével történik. A modell digitális/piktogramos LCD-kijelzővel rendelkezik, és 15 programot kínál, amelyek késleltetve is indíthatók. A 34 centiméteres betöltőajtóval rendelkező típus kondenzvíztartálya 5 liter. A készülékbe FreshCare+ funkció is került, amely utólagos dobmozgatás révén a ruha gyűrődésének csökkentésére szolgál.

szárítógép

További termékválogatások:

Share This