Elszabadult árak

2022. január 25.

Már tavaly érzékelhető volt és várhatóan idén is folytatódni fog a háztartási gépek piacán az árak emelkedése. A folyamat várhatóan az idei második negyedévben tetőzik majd és összességében igen jelentős árnövekedést jelent majd a szegmens számára.

Beko

Ok, okozat

A piacon tapasztalható árnövekedés három különböző tényezőből tevődik össze. Az első az előállítási költségek emelkedése. A nyersanyagellátás akadozásából eredő áremelkedés és a chiphiány okozta költségnövekedés a termékek előállítási árát felfelé tolta az iparágban. Hogy a gyárak ezt csak részben vagy teljes egészében terhelték tovább a kereskedelmi cégekre az kérdéses, de az biztos, hogy a termékárak emelkedtek. Önmagában azonban ezt lehet, hogy még „benyelték” volna a cégek, de ehhez két további költségnövelő tényező is járult idehaza. Az egyik a forint árfolyam alakulása. Bár az árfolyam kockázattal mindenki számol, aki importál, a 2021-es változásokra elég nehéz lett volna pontosan tervezni. A harmadik és talán legjelentősebb tétel a logisztikai költségek megugrása. A rendkívüli mértékben beszűkült szállítmányozási kapacitás egyik oldalról az árakat felfelé tolta másik oldalról pedig jelentősen megnövelte a szállítási időket is, aminek a készletfinanszírozás tekintetében is van kedvezőtlen vetülete. Mindezt pedig a beszállítók kénytelenek voltak az áraikban is érvényesíteni.

Bár nagyságrendileg minden piaci szereplőt hasonló mértékben érintett a költségek növekedése, az egyes cégek eltérő ütemben és eltérő mértékben lépték meg az emelést. Volt, aki óvatosabban több lépcsőben és kisebb mértékben emelt és volt, aki kivárt, ameddig tudott és később már egy nagyobb áremelést volt kénytelen alkalmazni. Mindez a beszállítói árakra érvényes, a fogyasztói árak valamelyest eltérően alakulnak.

Némi csúszással

A gyártók által bejelentett emelések az elérhető készetekre általában nem vonatkoznak, így akár három-négy hónap is lehet, amíg a magasabb ár megjelenik a kiskereskedelemben. Az év elején különösen lehet számolni ilyen csúszással, amikor a karácsonyi szezon miatt több szereplőnél is fennállhat a túlkészletezés problémája. Így a tulajdonképpen már 2020 végétől látható tendencia várhatóan az idei év közepéig, május-júniusig is kitarthat majd. Ugyanakkor a fogyasztói árak feltehetően nem csak a beszállítói árak mértékével növekednek majd. Noha a kereskedők igyekeztek tompítani az árnövekedést, saját jövedelmezőségük kárára, vagy a beszállítóktól begyűjtött marketingtámogatások segítségével, a termékárak emelkedése mellett egyéb költésnövekedéssel is szembe kell nézniük, amit valószínűleg már nem fognak finanszírozni.

Piaci vélemények alapján 2022-ben nem kizárt a 20-25 százalékos, vagy akár ennél is nagyobb áremelkedés.

Jelentős mértékben

A munkabérek emelkedése, illetve a kereskedők saját szállítási és raktározási kiadásaik növekedése erősen indokolttá teszi, hogy ezeket a termékek áraiban is érvényesítsék. Az általunk megkérdezett piaci szereplők közül többen általánosságban 20 százalékos növekedést tartanak reálisnak a fogyasztói árakban, de vannak olyan vélemények is, amelyek a 25 százalékos vagy akár az annál nagyobb drágulást sem tartják kizártnak a 2021 év eleji árszinthez képest. Kérdés, hogy ezzel párhuzamosan hogyan alakul majd a kereslet idén. Egy esetleges visszaesés ugyanis nagyon komoly problémákat okozhat a piac számos szereplőjének.

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció egyre több beépíthető sütőben is található már. Nem véletlen, hiszen a forró levegővel, olaj nélkül, vagy minimális mennyiségű...

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Az energiaárak változása szinte biztosan hatással lesz a háztartási gépek piacára. A várhatóan csökkenő vásárlóerő következményeként feltehetően a...

Share This