A jövő konyhája

2022. szeptember 28.
Beko

A háztartásigép-gyártók folyamatosan törekednek arra, hogy újabb és újabb megoldásokkal, innovációkkal, technológiai fejlesztésekkel jobb és hatékonyabb készülékeket alkossanak, számos előnyt kínálva a felhasználóiknak. Sőt, egy ideje már többen a fenntarthatóságot is zászlajukra tűzték, és a tervezés, a gyártás és a logisztika tekintetében szerep jut ennek a szempontnak. Az Electrolux e tekintetben az egyik élen járó márka, de most még eggyel továbblépett, és egy olyan koncepciót alkotott meg, ami már nemcsak a termékekre van hatással, hanem a felhasználóikra is. Ez az Electrolux GRO, amely segíti a szokások megváltozatását a fenntartható fogyasztói magatartás kialakításának érdekében.

Újragondolva

Az Electrolux azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra az egészséges és fenntartható étkezést preferált választássá teszi a fogyasztók körében. Ehhez azonban meg kellett kérdőjeleznie a konyháról alkotott hagyományos elképzeléseket. A vállalat innovációs részlegének tervezői ezért mindent újragondoltak az alapoktól kezdve, hogy ezzel is segítsék megváltoztatni a viselkedést és támogassák a bolygóbarát étkezési szokások elterjedést. Az Electrolux így megalkotta a GRO jövőbeli koncepciót, amely lehetővé teszi, hogy az emberek úgy élvezzék az ételeket, hogy azok fenntarthatóak legyenek az egészség és a bolygó szempontjából. A fejlett érzékelőkkel és mesterséges intelligenciával működtetett moduláris megoldások gyűjteménye, a GRO koncepció a viselkedéstudományon és az EAT–Lancet-jelentés által javasolt, bolygóbarát étrenden alapszik.

Az EAT–Lancet-jelentés az első teljes körű tudományos áttekintés arról, hogy miként áll össze egy egészséges étrend fenntartható élelmiszerrendszerből, és milyen intézkedésekkel lehet támogatni és felgyorsítani az élelmiszerrendszer átalakulását.

Az élelmiszer nemcsak az emberi egészség szempontjából a legkritikusabb tényező, de a jelenlegi élelmiszer-fogyasztási szerkezet súlyosan károsította az éghajlatot és az ökoszisztémákat is. A bolygó fenntartása érdekében ezért szükségessé vált az étkezési, főzési és vásárlási szokások átalakítása.

„Az a mód, ahogyan jelenleg élelmiszert termelünk a bolygó táplálására, tragikus módon magának a bolygónak a kárára megy. A kutatások azt mutatják, hogy az egyik fontos intézkedés, amellyel változtathatunk ezen, az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának drasztikus csökkentése azokon a helyeken, ahol jelenleg túlfogyasztják őket. Ez segíteni fog abban, hogy elegendő egészséges élelmiszert tudjunk előállítani a bolygó minden embere számára anélkül, hogy elpusztítanánk a bolygót. Az élelmiszert kulcsfontosságú megoldásként kell előtérbe helyeznie mindenkinek, aki komolyan gondolja az éghajlatváltozás kezelését és a természet helyreállítását.”

Brent Loken, a WWF globális élelmezéskutatója

Ezt szem előtt tartva alkotta meg az Electrolux a GRO koncepciót, amely a dizájn és a technológia eredményeit használva inspirálja az embereket.

Electrolux a GRO

 Az „ékszerdoboz”, a GRO konyhai rendszeren belüli tárolási megoldás, amely arra ösztönzi az embereket, hogy kevesebb, de jobb húst fogyasszanak, és fedezzenek fel új és változatos fehérjeforrásokat. A növényekre fókuszáló étrendben a húst gyakran fűszerként használják, ami textúrát kölcsönöz az ételeknek. Arra ösztönözve az állati eredetű fehérjék megbecsülését. Az ékszerdobozban ezért a hús, a hal és a tojás számára külön fiókok kerültek kialakításra.

A növényalapú étkezésben is jelen van az a globális trend, hogy új ételeket találnak ki az elkészítési technikák és ízek keverésével, az ízélmény fokozásának érdekében. A korábban a húsételek elkészítéséhez használt különleges eljárások ma már a növénybarát világnak is részei. A GRO „nordic smoker” lehetővé teszi az emberek számára, hogy otthon füstöljék meg a hozzávalókat, ami különböző ízek kombinálására inspirálja őket.

A GRO rendszer növénytárolója láthatóvá teszi a gabonaféléket és hüvelyeseket, építve azok tápanyag- és vizuális sokszínűségére. Inspirálva a felhasználót arra, hogy túllépjen a szokásos alapélelmiszereken, keverje, helyettesítse és fedezze fel az új gabonaféléket. A növénytartó optimális körülményeket biztosít a gyümölcsök és zöldségek leghatékonyabb tárolásához, és átlátszó üveg mögötti keretben, szemmagasságban tartva mutatja be azokat.

A koncepció digitális platformja segít vizualizálni a felhasználó étkezési szokásait és a bolygóra gyakorolt hatását, személyes célmeghatározást, útmutatást és a fejlődés időbeli mérését biztosítva. Például recepttippeket, helyi termékeket és fenntartható alapanyagokat is kínál a GRO a személyes ízlés, a táplálkozási igények és a hűtőszekrényben található élelmiszerek alapján.

A jövő alapja

A GRO koncepcióból származó meglátások képezik az Electrolux termékfejlesztésének alapját azzal a céllal, hogy a jövőbeni termékek még jobban támogassák a fenntarthatóbb életmódot.

„A GRO a mi elképzelésünk arról, hogy milyen lehet egy konyha. Egy olyan vízió, amely inspirálja és irányítja vállalatunk innovációit a jövőben, miközben előrevisz bennünket fenntarthatósági céljaink elérésében.”

Tove Chevalley, az Electrolux Innovation Hub vezetője

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció egyre több beépíthető sütőben is található már. Nem véletlen, hiszen a forró levegővel, olaj nélkül, vagy minimális mennyiségű...

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Az energiaárak változása szinte biztosan hatással lesz a háztartási gépek piacára. A várhatóan csökkenő vásárlóerő következményeként feltehetően a...

Share This