A Miele új arca

2022. november 09.

Az elmúlt két évben a Miele jelentős átalakuláson ment keresztül, mind nemzetközi szinten, mind a hazai szervezet vonatkozásában. Változások tanúi lehettünk számos területen a szervezeti háttértől a piaci jelenléten keresztül a kommunikációig. A Miele hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatóját, Spengler Nikolettet a megújulási folyamatról, a strukturális változásokról és a termékkínálat alakulásáról kérdeztük.

Miele
Az elmúlt néhány évben a Miele hazai vezetése megújult. Ez a szervezeti általalakulás új látásmódot is jelent? Miben más most a Miele, mint korábban?

A Miele egy 123 éves múlttal rendelkező családi vállalkozás, a cég hattagú igazgatótanácsába két vezetőt ma is a család delegál. Tehát egyrészről a hagyományoknak nagy szerepe van. A vállalat azonban felismerte, hogy a változó gazdasági és piaci környezetben a hatékonyság fokozásához modernizációra van szükség. Személyes véleményem, hogy egy ilyen döntést eredményező látásmód rendkívül professzionális és nagyon tiszteletreméltó egy ilyen nagy múltú és egyébként sikeres cég részéről. Ám ez is azért indulhatott el, mert a változtatásra való nyitottság is mindig része volt a Miele fejlődésének. Jó példa erre, hogy a cég indulásakor vajköpülőket készített, de kiaknázták, hogy a technológia a mosógépgyártásban is felhasználható. Az elmúlt években elindított modernizáció számos területet érint. Ilyen a teljesítményorientált megközelítés, a mátrix struktúra vagy éppen a digitalizáció. Idetartozik az a hozzáállás is, hogy a cég igyekszik teret adni az innovatív belső kezdeményezéseknek, függetlenül attól, hogy az operáció mely szintjéről származik.

De említhetem akár az új piaci lehetőségek és területek felkutatására és felkarolására létrehozott szervezeti egységet is. A változások még a pandémia előtt elkezdődtek, ami helyzeti előnyt jelentett a vállalat számára, és segíti, hogy a Miele a piaci trendek előtt járhasson. A Miele egy, a vásárlót középpontba helyező vállalat és „Immer Besser” mottójának megfelelően mindig arra törekszik, hogy még jobbat, még többet nyújtson a vásárlói számára. Úgy vélem, ezek a változások hozzásegítenek minket ahhoz, hogy még jobban megfeleljünk ezeknek a célkitűzéseknek. 

Mindez a központi szervezet mellett a leányvállalatok szintjén is megjelenik. Az elmúlt két évben a hazai szervezet is átalakult. Egy hatékony, modern szemléletmóddal rendelkező, a piaci változásokra gyorsan reagáló menedzsment állt fel itthon. A kollégák nagy része szintén új, és számukra nem ismeretlen a multinacionális vállalati környezet és az ebben történő hatékony működés. Új vállalatirányítási rendszert vezettünk be, és azon dolgozunk, hogy egy precíz vállalati folyamatok mentén működő céget alkossunk meg, amely lehetővé teszi szolgáltatásaink fejlesztését és növekedési céljaink megvalósítását. Az átalakulás hatása már érezhető, igazán büszke vagyok arra, amit az elmúlt két évben elértünk.

Tavaly év végén nyitották új budapesti bemutatótermüket, hamarosan pedig Debrecenben is nyílik hasonló. A tapasztalatok alapján milyen előnyöket jelent a közvetlen értékesítés a márka számára?

A Miele Experience Center már nevében is hordozza, hogy saját értékesítési csatornáinkon belül a vásárlás mellett egy valódi élményt is szeretnénk biztosítani vásárlóinknak. A kiváló minőségű kiszolgálás mellett kollégáink rendkívül nagy fokú termékismerettel rendelkeznek. Nemcsak a háztartási gépek kiválasztásában segítenek, de amikor például egy konyha megtervezésére kerül sor, a praktikumot és dizájnt szem előtt tartva tudnak tanácsokat adni a vásárlóknak. Ilyen mélységű szolgáltatáshoz más csatornák nem feltétlenül rendelkeznek megfelelő kapacitással. Előbbieken kívül élményeket is kínálunk személyre szabott főzőbemutatókkal, workshopokkal, ahol az érdeklődők a gyakorlatban is kipróbálhatják készülékeinket, kimoshatják, megszáríthatják és kivasalhatják saját ruháikat. Ezek az élmények azok, amiktől az emberek vásárlókból a márka elkötelezett rajongóivá válhatnak és válnak. Ugyanakkor ily módon a minőség, a megbízhatóság, a részletekre való odafigyelés, amik egyben márkánk alapját is jelentik, a vásárlóinkkal folytatott kapcsolattartásban is jelen vannak. Egy prémiummárka esetében pedig fontos, hogy jól látható, kézzelfogható legyen az a plusz, amitől valóban prémium egy márka.

Milyen hatással van a közvetlen értékesítés a hagyományos csatornákon keresztül történő kereskedelemre?

A közvetlen értékesítés véleményem szerint nem teremt versenyhelyzetet más csatornákkal. A Miele hazai központjában 16 éve működik az első bemutatótermünk, ahol a termékek megvásárlására is lehetőség van, és ez soha nem okozott gondot partnereinknek, sőt előnyt jelentett számukra. Kölcsönösen tiszteletben tartjuk a határokat, hiszen együtt szeretnénk növekedni. Tudjuk, hogy a vásárlók mást keresnek a különböző csatornákban. 

Az elektronikai kereskedőknél a funkcionalitás dominál, míg a konyhastúdiókban a dizájnnak van nagyon hangsúlyos szerepe a vásárlói döntésben.

Spengler Nikolett, a Miele hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatója

Az elektronikai kereskedőknél a funkcionalitás dominál, míg a konyhastúdiókban a dizájnnak van nagyon hangsúlyos szerepe a vásárlói döntésben. Széles termékportfóliónk révén pedig az igényeknek megfelelően vagyunk képesek szegmentálni a kínálatunkat, és csatornaspecifikus választékot kialakítani. A korábban említett modernizációnak, strukturális átalakulásnak e tekintetben is van jelentősége. Az elmúlt két év változásai során a magyar piac egy hét országot magában foglaló regionális szervezeti egység részévé vált. Ezáltal a Miele termékválasztéka jobban hozzáférhetővé vált olyan kisebb piacok számára is, mint a magyar.

Természetesen a termékpaletta is változott, változik. Szeptemberben, a berlini IFA-n mutatták be új belépő beépíthető sütőiket. Mi a célja ennek a kategóriának a Miele-választékon belül?

Ahogyan már említettem, a piaci növekedés a Miele terveinek fontos eleme, a kategóriabővítés pedig ehhez az egyik eszköz lehet, amiben mi nagy potenciált látunk. A belépő kategóriás sütőkkel célunk, hogy kimagasló funkciókat az alacsonyabb árfekvésű kategóriában is elérhetővé tegyük vásárlóinknak, így biztosítva számukra a Miele-élményt.

Mit jelent a gyakorlatban a magas sztenderd? Mik a legfőbb pillérei ennek? Anyaghasználat, tartóssági követelmények, környezetterhelés egész életcikluson keresztül, beszállítói elvárások?

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a fenntarthatóságot alapvetővé tegyük termékeink és szolgáltatásaink életciklusának minden szakaszában – valamint minden értékláncunkban és az ügyfeleink otthonában. A hosszú távon megbízható háztartási gépek előállítása alappillére cégünknek. Mi más szolgálhatná jobban a fenntarthatóságot, mint egy szárítógép, mosogatógép vagy sütő, ami sok éven át jól működik. A jelenlegi helyzetben mérnökeink olyan megoldásokon dolgoznak, amelyekkel háztartási gépeink energiafogyasztása csökkenthető. Minden kategóriában folyamatosan újításokat vezettünk be. Textilápolásban például a márciusban, az Európai Unió által szigorított energiatanúsítványi rendszer szerint mosógépeink a legmagasabb, „A” energia besorolást kapták. A hűtők esetében pedig egy korszerűbb szigetelést alkalmazunk, így biztosítva, hogy a gépek energiafelhasználása az évek előrehaladtával is alacsony szinten maradjon. De számos olyan projektben is részt veszünk nemzetközi szinten, ahol a cél például a teljesen fenntartható otthonok megalkotása.

Az innovációk, az egyedi megoldások szintén a márka DNS-éhez tartoznak. Aktuálisan ilyen például a HydroClean öntisztító rendszer. Pontosan mi is ez a fejlesztés, illetve a magyar piacon mikor találkozhatunk majd vele?

A gőzpároló funkcióval rendelkező sütőkben az anyaghasználat miatt nem elérhető a leghatékonyabb és a felhasználó számára legkényelmesebb öntisztító megoldás, a pirolízis. Ezért a vásárlóknak választaniuk kell a gőzsütés és a pirolízis, vagyis a funkcionalitás és a kényelem között. Erre a problémára ad választ a jelenleg csak a Miele-termékeknél megtalálható innovatív technológia, a HydroClean funkció.

A fejlesztés egy, a gőzsütők esetében használható, új öntisztító rendszer, amely víz és speciális tisztítószer segítségével automatikusan tisztítja meg a sütő belső terét. Így a felhasználóknak nem kell lemondani a komfortról, miközben a gőzsütő előnyeit is élvezhetik. A HydroClean rendszer energiafogyasztás tekintetében is előnyős. A funkció a legintenzívebb fokozaton kevesebb mint 2 kWh-t fogyaszt, a pirolízis pedig a legnagyobb teljesítmény esetén 6,9 Kwh energiát használ. Amikor azt mondjuk, hogy a Miele egy a vásárlót középpontba helyező márka, akkor éppen az ilyen típusú fejlesztésekre gondolunk, amelyek valódi igényekre adnak valódi választ. Novemberben teljesen megújítjuk a hazai gőzsütőkínálatunkat az új HydroClean funkciónak köszönhetően. Széles portfóliónkkal gyakorlatilag minden igényt ki tudunk szolgálni méret, dizájn és funkcionalitás terén.

Milyen egyéb újdonságok várhatók a márka hazai kínálatban, illetve mikor jelennek meg ezek a választékban?

Sok újdonsággal rukkolunk elő az év hátralévő részében is. A főzőlapok terén a DiamondFinish elnevezésű termékünket emelném ki. Itt a kerámiafelület kétszer olyan kemény, mint a piacon kapható hasonló termékek felülete, ezáltal 95%-kal csökkenti a karcolódás esélyét, illetve sokkal tovább marad fényes a felület. Az új modell továbbra is kínálja a SilentMove funkciót, amely az edények és serpenyők különösen csendes mozgását ígéri a kerámiafelületen.

Partnereink visszajelzése alapján egyre nagyobb igényt látunk a lábazat nélküli, illetve minimális hézagokkal megtervezett konyhákra. A FrontLift szériás mosogatógépek frontpanelje csúszó alkatrészt tartalmaz, így minden ajtónyitás közben az ajtóra felszerelt bútorelem felcsúszik, ezáltal a gép alatt és fölött is elegendő lesz csupán egy minimális hézag, így a beépített bútor látványa nem törik meg. Ez az új technológia lehetővé teszi azt is, hogy a mosogatógépet a bútorban szemmagasságba helyezzük el. A jövő évben pedig az IFA-n bemutatott további újdonságok is érkeznek, többek között a korábban említett belépő kategóriás sütőink is.

  További rovatainkból:

Share This