Már megint az energiaosztály

2023. október 03.

Jövőre ismét változás várható a háztartási gépek energiafogyasztásával kapcsolatos szabályozás vonatkozásában. A módosítás a hűtőszekrényeket érinti majd, hatására pedig jelentős átalakulásra lehet számítani a termékkör kínálatát illetően.

hőszivattyús szárítógép
Energiacímke sikerek

2021-ben több háztartási gép termékkörben is megváltozott a készülékek energiacímkéje. A változtatás alapvető célja egy a fejlesztésekkel lépést tartani képes, illetve a vásárlók számára átlátható tájékoztatást nyújtó rendszer kialakítása volt. Több, mint két év távlatából kijelenthető, hogy az új címkével egyik célnak sem sikerült igazán megfelelni. A változás lényege az volt, hogy az „A pluszos” jelölések megszűntek és az új skála „A”-tól „G”-ig terjedt. Az energiaosztály besorolási követelményei pedig úgy változtak, hogy a legfelső két osztály üresen maradjon a későbbi fejlesztések számára. Vagyis az aktuális készülékek, illetve egy ideig a továbbfejlesztett modellek se legyenek képesek elérni az adott kritériumokat.

Az új címke értelmezése önmagában sem volt teljesen kézenfekvő. De még összezavaróbb, hogy az új címke nem minden termékkör esetében jelent meg, így például szárítógépeknél sem. Ez azt jelenti, hogy ebben a szegmensben a mai napig létezik az „A+++” jelölés. Vásárló legyen a talpán, aki nem áll értetlenül a tény előtt, hogy mosógépből az „A” energiaosztály számít a leghatékonyabbnak, szárítóból pedig az „A+++”. Időközben pedig jelentősen felértékelődött az energiafogyasztás szempontja a fogyasztók körében. Így a címke tájékoztató szerepe még kevésbé tekinthető hatékonynak.

A másik cél, vagyis az innovációk számára üresen maradó osztályok is meglehetősen felemás eredményt hoztak. Mosógépek esetében a fejlesztések elég gyorsan elérték a legfelső osztály számára előírt követelményeket, így az „A” osztály az új címke bevezetését követően nagyon gyorsan meg is jelent. Mára pedig a készülékek jelentősen meg is haladták az elvárt szintet, így már „A-40%” fogyasztással büszkélkedő típusok is léteznek. Ezzel szemben a hűtőknél még jelenleg is vannak olyan gyártók, amelyek nem kínálnak a legmagasabb osztályba tartozó típusokat. Ugyan olyan márka is létezik, amely túlszárnyalta az elvárásokat és ebben a szegmensben is megjelent újra az „A-%” fogalma.

Maga a címke tulajdonképpen a fogyasztók tájékoztatását célozza. Ugyanmakkor az energiaosztályba sorolás hátterében a készülékek energiafogyasztásának csökkentését szolgáló, energiahatékony tervezésre vonatkozó előírások állnak. Ez pedig nem csak azt határozza meg, hogy az egyes fogyasztási értékek milyen besorolást kapnak, hanem azt is, hogy mi az az érték, amivel egy készülék még forgalomba hozható. Jövőre éppen ez változik, vagyis az alsó korlát módosul, azaz a legkevésbé hatékony modellekre vonatkozó követelmény szigorodik.

 Termékajánló:

Promóció

Az F osztály száműzése

Az energiaosztályba sorolás alapját az úgynevezett energiahatékonysági index (EEI) jelenti minden termékkörben. Az index meghatározásának alapját jelentő mérés és számítás, minden termékkörben eltér. A bonyolult képlet számos tényezőt figyelembe vesz és igyekszik a valós használatot leginkább modellező számítást használni. Az index minden készülék esetében egyetlen szám, az egyes energiaosztályokhoz pedig meghatározott intervallumok tartoznak, vagyis az EEI alapján dől el, hogy egy készülék milyen osztályba tartozik.

Az EEI-nek van egy alsó korlátja, vagyis a szabályozás kimondja, hogy bizonyos EEI értéket nem haladhat meg a forgalomba hozott készülék. Ez hűtőszekrények esetében jelenleg 125. Hűtőknél az „F” energiaosztályba a 100 és 125 közé eső EEI értékkel rendelkező modellek tartoznak. 2024. március 1-től az alsó korlát értéke változik, 125-ről 100-ra módosul, vagyis az Európai Unióban forgalomba hozott készülékek EEi értéke nem haladhatja meg a 100-as értéket. Ez pedig azt jelenti, hogy az említett időponttól az „F” energiaosztályba tartozó készülékek nem kerülhetnek piacra. Ezzel az „F” energiaosztály ugyan nem szűnik meg, de nem lehet majd „F” besorolású modellt forgalmazni az Unióban.

Az új szabály nem új

A rendelkezés egyáltalán nem új. A 2024. március 1-től hatályos előírást a hűtőkészülékek környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények rendelete tartalmazza, amely 2019 októberében került kihirdetésre és 2021. március 1-én lépett életbe. Azaz a több mint két éve hatályos szabályozásnak része a 2024-ben életbe lépő változás. Mindennek pedig az a jelentősége, hogy a jövőre életbelépő változás kapcsán nem lesz türelmi idő az áttállásra, az előírás a fenti dátumtól azonnal kötelezővé válik. Azonban, ahogy a többi hasonló rendelkezés esetében is, a jogszabály figyelembe veszi a termékkör kereskedelmi dinamikáját, vagyis a dátum a piacravitelre vonatkozik, így a bevezetés időpontjában már forgalomba hozott, készleten lévő termékeket nem érinti.

Kínálat átrendeződés

Ugyan a változás csak jövőre lesz aktuális, viszont éppen a készletekre vonatkozó kitétel miatt érintheti akár az idei év beszerzéseit is. Számos szabályozás változás esetében megtörtént már, hogy a kereskedelem készleteket halmozott fel az érintett termékkörökből. Ez a lehetőség a mostan változás kapcsán sem kizárt. A piaci kínálatot azonban nem ez befolyásolja majd érdemben.

Jelenleg nagyságrendileg a teljes hűtőszekrény  választék egy harmada tartozik az „F” energiaosztályba, ezek a modellek pedig kiesnek majd a kínálatból. Számosságát tekintve a legtöbb „F” besorolású modell az alulfagyasztós készülékek között található. Azonban a szegmens kínálatnak ez csak a negyede. Közel ugyanennyi modell tartozik az F osztályba az egyajtós típusok között, viszont itt ez megközelítőleg a választék felét jelenti, vagyis majdnem minden második készülék ilyen. A felülfagyasztós készülékek között szintén a választék fele tartozik az „F” osztályba,  számosságát tekintve ez azonban lényegesen kevesebb. Side by side modellek esetében pedig kevesebb típust érint a dolog és arányában is csak a választék harmada tartozik az „F” osztályba. A legmarkánsabb változás ezért az egyajtós modellek esetében várható. Azon belül is az úgynevezett kabinet hűtők választékában, ahol a legnagyobb számban fordul elő jelenleg az „F” energiaosztály.

Szerencsére a vásárlókat nem zavarja össze

Ugyan a változás érinti a vásárlókat is, hiszen eltűnik majd az „F” energiaosztály, de valószínűleg ez számukra nem lesz feltűnő, mivel feltehetően az „F” osztályba tartozó modelleket nem az energiaosztály besorolásuk miatt vásárolták az emberek. Így aztán különösebb tájékoztatást vagy magyarázatot nem is igényel majd a dolog.

  További rovatainkból:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Konyhakiállítás 2024

Konyhakiállítás 2024

Videók - Konyhakiállítás 2024Március 1-3 között került megrendezésre a 14. Konyhakiállítás, Magyarország legrangosabb konyha tematikájú rendezvénye....

További termékválogatások:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

[ad
Share This