A félautomata kávéfőzőben a víz áramlását és nyomását a gép pumpája adja, de a felhasználó indítja és állítja le a főzést. A beállításokra, készüléktől függően, számos lehetőség van: a felhasználó beállíthatja az őrlés finomságát, a tömörítés erősségét és a lefőzési időt, hogy személyre szabott, magas minőségű espresso szülessen.
A félautomata kategória így köztes utat kínál a teljesen manuális karos gépek és a teljesen automata, kapszulás vagy szuperautomata rendszerek között. Ami az árképzést illeti meglehetősen nagy különbség van a belépő kategóriás és a professzionális modellek között. Egészében véve azonban ez a termékkategória alacsonyabb árfekvésű, mint a teljesen automata gépeké, amivel részben a népszerűségük is magyarázható. Mindenesetre ezekkel a készülékekkel is kiváló minőségű kávé főzhető le. Az elmúlt években ez a kategória lépésről lépésre profizálódott, ami lehetővé teszi, hogy mindenkiből otthoni barista váljon.
Mitől lesz finom a kávé
Hogy mitől lesz finom a kávé az az emberi történelem legnehezebb kérdései közé tartozik. Mindenesetre a jó minőségű kávébab, illetőleg örlemény mellett víz és víznyomás is kell hozzá. A kategóriában is megjelent a PID hőmérséklet-szabályozás, azaz a digitális vezérlés, amely tizedfokos pontossággal tartja a főzővíz hőmérsékletét. Ez különösen fontos az ízprofil stabilizálása végett. A komolyabb modellek kettős kazánnal vagy hőcserélős megoldásokkal rendelkeznek. Ezek lehetővé teszik, hogy egyszerre lehessen kifőzni és gőzt adni tejhez anélkül, hogy a gép hőmérséklete „visszaesne”. Nyomás- és áramlásprofilozás szintén fontos lehet a profi kategóriában. Bizonyos modellek lehetővé teszik, hogy a felhasználó a főzés alatt szabályozza a beömlőnyomást vagy az áramlást, ezzel komplexebb ízvilág és intenzívebb extrakciót érhető el. A fejlettebb gőzölési rendszerek és az Auto-Milk, azaz automata tejhabosítás szintén hozzájárul a minőségi kávéfőzéshez.
Kávé távolról is
Globálisan a teljes kávégéppiac a tavalyi évben 6,91 milliárd dollárban realizálódott, ami lassú növekedést jelent az elmúlt évekhez képest, az elemzőcégek pedig a következő évekre is hasonlót prognosztizálnak. A fejlesztések szintén folyamatosak, ami a professzionális főzés mellett egyebekben is realizálódik, elég ha csak a digitális kijelzőkre gondolunk, ami a kotyogós készülékeket leszámítva gyakorlatilag minden kategóriában megjelent. De ilyenek a Wi-Fi/Bluetooth és „Auto-Dial-In” funkciók megjelenése is, ami akár meglepő is lehet a termékkategória esetében. Jóllehet bizonyos esetekben éppen hasznos is lehet, például miközben parkolunk be a kocsival indíthatjuk a kávéfőzést, vagy reggel az ágyból kikelve, hogy zuhanyzás után készen várjon minket a kedvenc feketénk vagy éppen tejhabos kávékülönlegességünk.
Amikor a kávéfőző megfigyel
Az utóbbi évben megjelentek az AI-vezérelt kávéfőzők is, amelyek tanulnak a felhasználó ízléséből. Szenzorok és gépi tanulás segítségével elemzik, hogy milyen hőmérsékleten, nyomáson és őrlési finomsággal főzünk kávét, majd automatikusan finomítják a beállításokat. Néhány modell pedig már képes hangvezérlésre és okosotthon-integrációra is.