ELSŐ KÉZBŐL – mosógép trendek

2021. március 29.

A vásárlói igények feltérképezése az egyik legfontosabb szempont a kereskedelemben. A várható trendek megismerésében és a piac alakulásának előrejelzésében pedig kulcsszerepet játszhatnak az első kézből származó információk. A mosógép trendek kapcsán a Premier Műszaki szaküzlet értékesítőjét, Rizsányi Attilát kértük meg, hogy ossza meg velünk tapasztalatait, véleményét.

Milyen trendek lehetnek jellemzők a mosógépek esetében 2021-ben?

Az új energiacímke takarékosságra ösztönző hatása már most érezhető. A változások a középkategóriát fogják érinteni. Ugyanis aki eddig is a legjobb vagy a leggyengébb (a legolcsóbb) készülékeket preferálta, az továbbra sem fog módosítani a szokásain. Viszont aki mostanáig az erős középkategóriát célozta meg, az hajlandó lesz jobb fogyasztási tulajdonságokkal rendelkező gépeket vásárolni. Az ingatlanárak növekedése miatt a kisebb lakásokra nagyobb a kereslet, így az életterek csökkennek. Ezért egyre bővülő igény van a kis méretű, de extra kapacitású mosógépekre. Végre a szárítógépek gyártása is ebbe az irányba tart. Egyre népszerűbbek a keskeny (jelenleg 50 cm mély) szárítógépek. Ez azért lényeges előrelépés, mert a szárítógépek keskeny mosógépek fölé helyezése ezáltal megoldódott. Ezután még több keskeny mosógép + szárítógép szett értékesítése várható. A mosó-szárító gépek közül is a kevésbé mély verziók a népszerűbbek. Aktuális trend hogy, a jelenlegi vásárlói szokások érezhetően a beépíthető mosó-szárító gépek felé tolódnak. Általánosságban megfigyelhető, hogy a fürdőszobák is egyre kisebbek, a konyhák pedig legtöbbször a nappalikkal egy légtérben vannak. Napjainkban egy amerikai konyha a lakás legértékesebb dísze. A konyhaszekrénybe egyre több gépet integrálunk – egyre gyakoribb a mosógépek, mosó-szárító gépek beépítése is. A szabadon álló keskeny ezüst, inox vagy fekete gépekre is fokozott az igény. Viszont a kínálat gyenge. Ez pedig a beépíthető szegmens felé tolja a keresletet.

Mi a helyzet a meghibásodásokkal, az értékesítésben ez hogyan jelentkezik?

Jellegzetes típushibák mindig előfordulnak. Szerencsére a gyártók gyorsan reagálnak a szervizek visszajelzéseire, és kifuttatják a hibás szériát. Nem etikus kategorikusan elítélni a gyártót, mert a követő modelleknél mindig koncentráltabb a típushiba korrigálása. Idén új jótállási szabályok léptek életbe. Nagyon hasznosnak tartom a szerviz e-mailben történő értesítését a meghibásodott termékek javításáról. Így bővebb információnk van arról, hogy mely készüléktípusokra van több panasz. Ezáltal pontosabb képet festhetünk a vásárlóknak, pozitív irányt tudunk mutatni a gépek kiválasztásakor.

Mosógép trendek

Rizsányi Attila értékesítő, Premier Műszaki szaküzlet

“Aktuális trend hogy, a jelenlegi vásárlói szokások érezhetően a beépíthető mosó-szárító gépek felé tolódnak.”

Melyek a legkeresettebb funkciók mosógépek esetében?

Szinte minden vásárló először a gyorsprogram felől érdeklődik. Emiatt néhány gyártónál többféle rövid program is létezik. A mosás idejének felezése, harmadolása nagyon kedvelt funkció. Nem újdonság, de annak, aki 5-10 éves gép cseréjét tervezi, érdemes megemlíteni az ún. frissen tartó funkciót is. Természetesen igény van a halk gépekre is. A mosógép kiválasztásánál sokáig fontos szempont a centrifuga hatékonysága. A szárítógépek elterjedésével visszaesett az igény az extraerős centrifugafordulatú mosógépekre. De jellemzően azok is ritkán vásárolnak 1200 f/p-nél erősebb gépet, akiknek nincs otthon szárítógép. Közhiedelem, hogy egy digitális kijelző gyakori hibaforrás lehet. Mivel többnyire az alap, belépő kategóriák készülnek kijelző nélkül, így könnyen érvelhetünk a tévhit ellen. A mosás időzítése által pedig még a konyhabútorba építhető modellek is könnyen értékesíthetők.

Milyen tapasztalataik vannak a speciális, extra funkciókkal kapcsolatban?

Egyre több gőzfunkciós mosógép kerül a piacra. A vásárlók hajlandóak felárat fizetni a minőségibb mosásért. Így ez a szegmens folyamatosan bővülni fog. Az automata mosószer-adagolós termékekre a magas árkategória miatt csekély igény van. A vásárlók inkább hajlandóak kétszer megvásárolni 5 évre egy olcsóbb mosógépet, mint 10 évre egy prémiumkészüléket. Persze ez annak is köszönhető, hogy van olyan gyártó, amely a kedvező árban lévő mosógépekre is 5 év garanciát vállal. A mobilapplikációról irányítható gépeknek pedig még elenyésző az érdemi közönsége. A vásárlók gyakran szkeptikusan állnak hozzá a témához, vagy éppen az esetleges felár miatt tartanak távolságot a smart funkcióktól. A teljesen integrálható gépeknél lehet leginkább felfedni a távirányítás előnyeit. Ezeknél a gépeknél a program indítása után már nem elérhető a manuális kezelőfelület. Viszont mobilapplikáció segítségével bármikor módosítható az aktuális program, továbbá felügyelhető a készülék működése.

Share This