Hűtő kivitel kalauz

2021. június 01.

A hűtőszekrény kivitele önmagában elvben még nem határozza meg sem a technikai tulajdonságokat, sem a készülékben alkalmazott speciális technológiákat, megoldásokat. Ugyanakkor a gyakorlatban előfordul, hogy egy-egy funkció bizonyos kivitelben nem elérhető, mert technikailag nem megvalósítható, vagy nem észszerű. Például egy felülfagyasztós modellben soha nem lesz fagyasztófiók. A méretigények pedig tovább korlátozhatják a lehetőségeket, egy 85 cm magas hűtőben nem találunk frissen tartó rekeszeket és 0 fokos zónát, mert egyszerűen nem fér el. Ezért érdemes tisztában lenni, hogy az egyik hűtő kivitel miben térnek el a másiktól. Nézzük, milyen szabadon álló hűtőszekrény-változatok léteznek!

Egyajtós / kabinet hűtők

egyajtós hűtők

Ezekben a modellekben vagy egyáltalán nincs fagyasztórész, vagy a hűtőtéren belül kerül kialakításra, így a fagyasztó kapacitása viszonylag csekély. Az ilyen készülékekből több méret létezik, és akár nagy űrtartalmú modell is található. Bár ezek egyre ritkábbak. Ez a hűtő kivitel akkor lehet igazán hasznos, ha a fagyasztó nem a konyhába, hanem a garázsba vagy kamrába kerül. Speciális változat, amikor a készülék magassága nem haladja meg a 85 centimétert, így a konyhapult alá is helyezhető. Kapacitásuk és funkcionalitásuk miatt ezek elsősorban olyan helyen tehetnek jó szolgálatot, ahol kevés a hely, és a felhasználók nem életvitelszerűen tartózkodnak. Nyaralók, rövid távra kiadott lakások, irodák, speciális célra kialakított helyiségek számára lehet leginkább optimális.

Felülfagyasztós hűtők

felülfagyasztós hűtők

Az ilyen kivitelű modellek külön hűtőtérrel és fagyasztótérrel rendelkeznek. És ahogyan a nevük is mutatja, a fagyasztó felül helyezkedik el. Ezeknél a készülékeknél a fejlett funkciók ugyanúgy elérhetők, így digitális kijelző, No Frost technológia, vagy akár vízadagoló is lehet bennük. Az viszont kétségtelen, hogy a kínálat ilyen igények esetén szűkebb, és a méretváltozatokból sincs túl sok. Ettől eltekintve a felül fagyasztós kivitel esetén a legfontosabb, hogy a gyakrabban használt hűtőtér pakolása kényelmetlenebb, átláthatósága nehezebb lehet, hiszen le kell hajolni vagy guggolni hozzá.

Alulfagyasztós hűtők

alulfagyasztós hűtők

Ezt kombihűtőknek is nevezi a szakzsargon, de ez nem a kombinált hűtőszekrényt jelenti, mert abba a felül fagyasztós modellek is beletartoznak. Ez a hűtő kivitel tulajdonképpen az alapnak tekinthető, a kínálat rendkívül széles méret, tulajdonságok, funkciók, technológiák, sőt színek tekintetében is.

KAPCSOLÓDÓ:

A többajtós hűtők az elmúlt néhány évben kezdtek igazán népszerűvé válni.

Mosógép trendek

French door vagy francia hűtők

French door hűtők

Ez az alul fagyasztós modellek egy speciális változata. Ezek a készülékek zömében szélesebbek és nagyobb kapacitással rendelkeznek az átlagnál. A hűtőtér két egymástól függetlenül nyitható ajtó mögött található, belül azonban nincs függőleges elválasztó rész. A fagyasztórész pedig általában kettő fiókból áll, ami közvetlenül kihúzható, vagyis nincs előtte ajtó. Bizonyos modellekben az egyik fiók lehet akár hűtőrész is. Ez egy nagyon praktikus elrendezés nagy kapacitású készülékek esetében, nem véletlen, hogy a kategória egyre népszerűbb.

Többajtós hűtők

többajtós hűtők

Ezt gyakran a side by side változatok közé sorolják, valójában azonban ez is inkább egy alul fagyasztós verzió, és jobban hasonlít a francia hűtőkre, mint a side by side modellekre. Éppen ezért az alapelrendezés itt is ugyanaz, mint a francia hűtőknél, azzal a különbséggel, hogy a fagyasztófiókok helyett itt hagyományos ajtóval nyitható fagyasztórészt találunk. Ennél a kivitelnél gyakran a két külön fagyasztóajtó két külön fagyasztóteret is jelent, de vannak olyan készülékek is, amelyekben olyan fagyasztórekesz is található, ami a készülék teljes szélességet eléri.

Side by side vagy amerikai típusú hűtők

SBS hűtők

Más néven amerikai típusú hűtők. Ezek a modellek hatalmas kapacitással rendelkeznek, viszont mégsem a legpraktikusabbak. Az ilyen kivitelű készülékek esetében a hűtő és a fagyasztótér függőlegesen kerül elválasztásra, ami korlátot jelent mind a hűtőrész, mind a fagyasztórész szélességének tekintetében. Ez pedig az átláthatóságra és a kényelmes pakolhatóságra nézve nem igazán előnyös.

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Share This