A jég legyen veled!

2021. június 02.

Nálunk a jégfogyasztásnak nincs akkora hagyománya, mint például az Egyesült Államokban, ahol jég nélkül szinte semmi sem képzelhető el, és a nyolcvanas években virágkorát élő jégkásaőrület is alábbhagyott mára itthon. De azért tikkasztó nyári napokon vagy összejöveteleken nem rossz, ha van kéznél egy kis jégkocka. A fagyasztóval is rendelkező hűtők a jégkészítésre különböző megoldásokat kínálnak.

Alapértelmezett jégkockatartó

A hűtőszekrényeknél a jégkockagyártás alapértelmezésben valamilyen jégkészítésre alkalmas tartó segítségével történik. A legtöbb esetben a fagyasztóval is rendelkező készülékeknél gyári tartozékként jár a készülékhez valamilyen jégkockatartó is. Két kivitelt érdemes megkülönböztetni, a tető nélküli és a tetővel rendelkező tartókat. Előbbi nem a legoptimálisabb megoldás, mert ha már kevés a hely a fagyasztóban, akkor azért kell bűvészkedni az elhelyezés során, és ilyenkor könnyen ki is löttyenhet a víz, ami túl nem szerencsés dolog. Ezért eggyel jobb módja jégkészítésnek, ha van teteje is a tartónak. Azt ugyanis már könnyebb elhelyezni akkor is, ha szinte tele van a fagyasztó. A termékleírásokban nem igazán szerepel a jégtartó kivitele, ezért aztán érdemes belekukkantani a készülékbe, hogy mi jár az adott modellhez. Na persze nem kell ragaszkodni a gyári tartozékhoz, és használhatunk szilikonos formát, zacskót vagy egyebet is, ha mondjuk, extra formákat akarunk létrehozni.

Üvegben ne próbáljunk jeget készíteni, főleg ne zárt ,teli üvegben, mert a jég széttöri azt.

Csavard ki!

Számos hűtőmodell kínál úgynevezett „twist ice maker” opciót. Ezzel a megoldással rendkívül egyszerű a jégkészítés. Csak fel kell tölteni vízzel a tartót, ami lehet kivehető, vagy csak kihúzható kivitelű is. Amikor pedig megfagyott a víz, a szerkezeten található tekerő könnyed elcsavarásával a jégkockák a tárolódobozba hullanak. Ennél a megoldásnál nem kell aggódni, hogy nem találunk helyet a jégkockatartónak, és a kicsordulástól is kevésbé kell tartani. Ráadásul nem kell bevetni különféle praktikákat sem, hogy a jégkockákat egészben imádkozzuk ki a tartóból. Persze az utántöltésről ennél a megoldásnál sem lehet megfeledkezni, de azért ez mindenképpen praktikusabb megoldás, mint az alapértelmezett lehetőség.

TWIST_ICE
Az adagoló

A jégkészítés csúcsa a hűtőszekrényekben a jégadagoló rendszer. Korábban csak az extra nagyméretű side by side készülékek kiváltsága volt ez a megoldás, de mára már alul és felül fagyasztós modellekben is megtalálható, ha nem is különösen gyakran. A rendszer előnye, hogy a jég mellett többnyire hideg víz is adagolható, valamint a jégkockák mellett tört jég is készíthető. Ráadásul mivel ezek a hűtők túlnyomó részben a vízhálózathoz csatlakoztathatók, az utántöltésről sem kell gondoskodni. A dolog árnyoldala, hogy éppen ezért az ilyen készülékek elhelyezése korlátozottabb, illetve a szűrőt időnként – úgy félévente – azért kell bennük cserélni, és persze az árfekvésük is magasabb. Na de az élmény simán kompenzálja mindezt.

JÉGADAGOLÓ

Egyáltalán nem tűnik logikusnak, de a meleg víz gyorsabban megfagy, mint a hideg. Olyannyira nem kézenfekvő, hogy a jelenségre több magyarázat is létezik. Nem is nagyon érdemes boncolgatni az okokat, a lényeg, hogy így van. Aki nem hiszi, próbálja ki, és meg fog lepődni.

KAPCSOLÓDÓ:

A többajtós hűtők az elmúlt néhány évben kezdtek igazán népszerűvé válni.

Mosógép trendek
Jég mindenhol

Aki nem akar a hűtőszekrény-kiválasztás során még azzal is törődni, hogyan készít majd jégkockát, esetleg nem gondolt rá korábban, de a jégigény később mégis fontos lett, annak ideális lehet az asztali jégkockakészítő gép. Az ilyen készülékekkel akár több méretben is lehet jeget varázsolni, és elég gyorsan meg is van, néhány darab már 5-6 perc alatt is elkészülhet. A méretei miatt pedig hordozni is lehet, és nyaralásnál vagy kerti partiknál is jó szolgálatot tehet egy ilyen eszköz, amiből egyre szélesebb a választék idehaza is. Az is igaz, hogy egy ilyen gép áráért akár egy kisebb hűtőt vagy fagyasztót is vehetünk, na de azt azért elég körülményes magunkkal cipelni.

JÉGKÉSZÍTŐ

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció egyre több beépíthető sütőben is található már. Nem véletlen, hiszen a forró levegővel, olaj nélkül, vagy minimális mennyiségű...

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

Az energiaárak változása szinte biztosan hatással lesz a háztartási gépek piacára. A várhatóan csökkenő vásárlóerő következményeként feltehetően a...

Share This