Az innováció születése

2021. augusztus 05.
Miele

A fejlesztések a piac egyik legfontosabb mozgatórugóját jelentik. Így tulajdonképpen természetes, hogy újabb és újabb termékek, technológiák, megoldások látnak napvilágot folyamatosan. Az innovációk megszületésének hátterében azonban komoly munka áll, ami ritkán kerül reflektorfénybe. Mi viszont szeretnék bepillantást kapni ebbe is, és egy kicsit megismerni a termékfejlesztés folyamatát. Kérdéseinkkel az innovációról is híres német prémiummárka, a Miele kutatás-fejlesztési részlegéhez fordultunk. A fejlesztések hátteréről, részleteiről a márka dizájnközpontjának alelnöke, Jens Keunecke beszélt lapunknak.

Egy új készülék tervezésekor a dizájn vagy a technikai háttér születik meg előbb? A formatervezők már meglévő mérettel, anyagokkal dolgoznak, vagy fordítva, a mérnököknek kell a technikát a külsőhöz igazítani?

A fejlesztés különböző szinteken folyik egyszerre. A tervezés elején holisztikus szemléletet követünk, azaz egészében tekintünk a feladatra, figyelembe véve a trendeket, a felhasználói kutatásokat és a termékstratégiát. Ez alapján alakulnak ki az első ötletek és koncepciók. A mérnöki csapatok új technológiák kifejlesztésén, illetve új rendszereken dolgoznak. Meg kell vizsgálniuk az alapfeltételeket, és meg kell határozniuk, hogy mit kell megváltoztatni ahhoz, hogy egy jobb termék születhessen.

A tervezés részekre osztva történik? Egy mérnök foglalkozik például a hűtőszekrénynél az ajtóval, egy másik pedig a kompresszorral, vagy egy ember alkotja meg a teljes új modellt?

Ez általában a termék összetettségétől függ. A dizájnerek teljes egészében alakítják ki az új terméket, míg a mérnökök gyakran egy részterületre fókuszálnak, és a konstrukcióra, a gyártásra vagy az alkatrészek összeszerelésére specializálódnak. A tervezési folyamat több fázison megy keresztül. Minél konkrétabbá válik egy ötlet vagy koncepció, annál több ember vesz részt a munkában és mélyül el a részletekben, illetve a megoldások megtalálásában. Vannak olyan munkatársak egy csapatban, akik olyan területekért felelősek, mint az anyaghasználat, a felhasználói felületek kialakítása, vagy éppen olyan alkotóelemekért, mint az ajtó vagy az adagolóegység. A tervezők azonban még a megvalósítás részeire koncentráló fázisában is csak az összképpel törődnek.

Folytatnak kísérleteket is, amelyek nem egy-egy termék konkrét megalkotását szolgálják?

Léteznek jövőbe mutató kísérleti projektek, illetve dolgozunk digitális és analóg termékek számára különféle megoldások és forgatókönyvek kialakításán is. Ezek a tanulmányok segítenek a termékstratégiák alakításában, valamint a fejlesztési irányvonalak felállításában. Olyan projektjeink is vannak, amelyek megoldásokat keresnek bizonyos fejlesztésekhez, vagy kisebb változtatásokra épülő termékmegújításokhoz.

A Miele szlogenje „Immer besser”, azaz mindig jobb. A fejlesztések célja felülmúlni a korábbi eredményeket? Vagy van mindig egy kiemelt cél?

Összességében a jobb felhasználói élmény az elsődleges. Ehhez szükségünk van jövőképre és fókuszpontokra egyaránt. Ezért figyeljük a trendeket, és feltárjuk azokat a területeket, ahol igény lehet újabb fejlesztésekre. Így vagyunk képesek a márkaértékeket láthatóvá és kézzelfoghatóvá tenni. Egy nagyobb kapacitásnak akkor lehet értelme, ha van felhasználói igény. Az alacsonyabb energiafogyasztás pedig megoldás lehet egy erősebb, a fenntarthatóságra összpontosító márka számára.

Mit jelent a gyakorlatban a magas sztenderd? Mik a legfőbb pillérei ennek? Anyaghasználat, tartóssági követelmények, környezetterhelés egész életcikluson keresztül, beszállítói elvárások?

Mindezek fontos szerepet játszanak és befolyásolják is egymást. A Miele termékek különleges tartóssága például az átgondolt konstrukció, a kiváló minőségű anyagok használata és a szigorú terhelési és tartóssági tesztek eredménye. A márka készülékei különösen hosszú élettartamukról híresek. A Miele az egyetlen gyártó a maga iparágában, amely 20 éves élettartamra teszteli az olyan termékeket, mint a mosógépek, mosogatógépek és sütők. A tervezésben ennek is meghatározó szerep jut, hiszen az elegancia és az esztétikum mellett a vásárlói igényekhez igazodó, intuitív, magától értetődő és problémamentes működés alapvető elvárás

Az energiafogyasztás csökkentése az egyik kiemelt fejlesztési terület az iparágban. A hűtőszekrény pedig az egyik legfontosabb termékkör e tekintetben. Melyek azok a műszaki jellemzők, amelyek leginkább befolyásolják az energiafogyasztást a hűtőknél?

A fagyasztórekesz nélküli hűtőszekrények kevesebb energiát fogyasztanak, mint a fagyasztórekesszel rendelkező hűtőszekrények, mivel a fagyasztás több energiát igényel. A LED-világítás is jelentősen gazdaságosabb, mint a hagyományos. A valóságban pedig az is számít, hogy hova helyezzük el a készüléket, minél hűvösebb a hely, annál kevesebb energiát igényel a készülék. Mindenekelőtt azonban a szigetelés és a kompresszorok befolyásolják a készülékek energiahatékonyságát. A nagyobb hatásfokú és megfelelően átalakított kondenzátorok növelik a fajlagos hűtési teljesítményt, és kevesebb energia vész el.

Miele hazai képviseletének marketing vezetőjét, Csider Borbálát a fejlesztések technikai vonatkozásairól kérdeztük.

Miele
Az új energiahatékonysági szabályozás eredményeként jelenleg a legjobb hűtőmodellek zöme a „C” energiahatékonysági kategóriába tartozik. Mikor várható ennél hatékonyabb készülékek megjelenése a piacon?

Az új rendszer szerint a legtöbb modell „C” és „F” közötti energiahatékonysági besorolással rendelkezik jelenleg. Az idén júniusban megjelent új K 7000-es generációs beépíthető készülékek bevezetésével a Miele a „B” kategóriában is képviselteti magát. A fejlesztések folyamatosak, azt azonban most még nehéz megmondani, hogy a hűtőszekrények és fagyasztók esetében mikor lesz majd elérhető az „A” energiahatékonysági osztály. A Miele számára a fenntartható működés elsődleges fontosságú. Ezért a vállalat továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan háztartási gépekkel állítson fel mércét, amelyek ugyanolyan energiatakarékosak, mint amilyen erősek és kényelmesek. Ez vonatkozik az EU energiacímke-kritériumaira és a háztartások mindennapi gyakorlatára is világszerte.

Melyek az utóbbi évek legfontosabb fejlesztései a hűtőszegmensben?

Mindenekelőtt folyamatosan dolgozunk az energiahatékonyság fejlesztésén, mivel a Miele számára a fenntarthatóság a legfontosabb prioritás. Ezenfelül más készülékekhez hasonlóan a hűtés terén is vannak innovációink. Az új Miele K7000 generációban található Perfect Fresh Active fiókjaink aktív párásítást biztosítanak, így a gyümölcsök és zöldségek hosszabb ideig maradnak frissek és ropogósak. A Miele bevált Perfect Fresh Pro rendszere a hideg és a páratartalom kombinációjának köszönhetően akár ötször tovább maradnak frissek az élelmiszerek, mint egy hagyományos zöldségrekeszben. Az üvegpolcok higiénikusak és nagyon könnyen tisztíthatók, a belső ajtópolcok pedig mosogatógépben moshatóak. A belépő szintű modellek kivételével minden készülékhez elérhető lesz a wifihálózat (WiFiConn@ct). Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználó okostelefonjára vagy táblagépére szervizértesítést kapjon, ha például a készülék ajtaja véletlenül nyitva maradt.

Share This