Jég veled, ég veled! – Termékválogatás fagyasztószekrényekből

2021. szeptember 02.
fagyasztószekrény

Nemcsak a technológiák és a dizájn változik időnként a háztartásigép-piacon, de a szabályozások is. Aki már tavaly pedzegette egy új fagyasztószekrény vásárlásának a gondolatát, de csak idén szánta rá magát, az megdöbbenve láthatta, hogy az A++ fogyasztási jelzők helyett hemzsegnek az E és F kategóriás gépek.

A látvány elsőre talán még döbbenetes is lehet, hiszen az ember azt hiheti, hogy fuccs a környezettudatos gondolkodásnak és az alacsony energiafelhasználásra való törekvésnek. Szerencsére azonban nem a háztartási gépek kezdtek el hirtelen baromi sok áramot használni, csupán a címke változott, köszönhetően az Európai Unió újabb szabályozásainak. 2021 márciusától ugyanis új energiacímkézési rendszer lépett hatályba, amelyek végleges formátumát és kinézetét az Európai Bizottság 2019-ben hagyta jóvá. A döntéshozók szemében az A+, A++, A+++ jelzések kezdtek értelmezhetetlenné és kezelhetetlenné válni, így visszakanyarodva régebbi időkhöz, ismét A és G között jelölik az energiafogyasztást. A döntés egyrészt jogos, hiszen nem lehet azokat a „+” jeleket a végtelenségig szaporítani, ugyanakkor az is tény, hogy a vásárló könnyen zavarba jöhet az új címkék láttán.

A változások legfeljebb szakmai szinten lettek behatóbban kommunikálva, és a napi sajtó csak említés szintjén foglalkozott a dologgal, így érthető a kezdeti tanácstalanság. Jóllehet hamar rá lehet jönni a dolog nyitjára, elég egy eladót megkérdezni, és máris felvilágosítanak bennünket az adott készülék tényleges fogyasztásáról.

Gyorsan és leolvasztás nélkül

Az uniós szabályozásokon túl a piac is rendületlenül fejlődik, ennek egyik látványos eleme, hogy egyre több a No Frost készülék a kínálatban, azaz az olyan modell, amelyik nem igényel manuális leolvasztást. Első hallásra nem tűnik jelentős dolognak, de nagyon is az, aki tudja, milyen a nyári kánikula közepén kiszedni a fagyasztóból a tavalyi málnát és az idei zúzapörköltet, az garantáltan ad pluszpénzt egy olyan modellért, amelyiknél nem kell ezzel bajlódni. A gyorsfagyasztás funkció szintén egyre gyakrabban tűnik fel már a középkategóriában is, ami szintén egy nagyon üdvözölendő tulajdonság, hiszen így az élelmiszerek hosszabb ideig lesznek eltárolhatóak. A fagyasztás ugyanis sejtrongálódással jár, ellenben minél gyorsabban megy végbe a folyamat, annál kevésbe sérül az adott élelmiszer sejtszerkezete. Nem véletlen, hogy a piacvezető gyártók ezt a funkciót mindig kiemelt helyen tüntetik fel az adott készüléknél.

Végül ott van a szigetelés kérdése is, ami talán a legkardinálisabb tényező, hiszen befolyásolja mind az áramfogyasztást, mind pedig azt, hogy áram nélkül meddig tudja tárolni normális feltételek között a modell a termékeket. A jobb fagyasztók lassan már egy napnál járnak ebben a tekintetben, mindenesetre érdemes erre is odafigyelni.

AEG

AGB625F7NX

Az AEG fagyasztószekrénye F energiaosztályzatot kapott, de nem kell megijedni, az új besorolás szerint ez rendben is van. Ami fontos, hogy a No Frost technológiának köszönhetően nincs szükség manuális leolvasztásra. A rendszer jégmentesen tartja a fagyasztót, ezzel pedig garantálja a folyamatosan magas teljesítményt. A készülék extra méretű MaxiBox zöldségrekesze több helyet kínál a friss áruk számára, így a nagybevásárlások esetén sem kell aggódni.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

253 l nettó űrtartalom

F energiaosztály

No Frost

5,5 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

41 dB zajszint

LCD (piktogram) kijelző

 

fagyasztószekrény

Amica

F7NXFZ208.3AA

Az Amica fagyasztószekrény viszonylag kis méretéből adódóan a kisebb alapterületű lakásokban is kényelmesen elhelyezhető, így tökéletes szolgálatot tehet, ha nincsenek nagy igényeink. Az extrákat nélkülöző modell alacsony energiafogyasztás mellett tartja a megfelelő hőmérsékleten a különböző élelmiszereket. A kiválasztott hőmérséklet manuálisan állítható be, ahogy a készülék leolvasztása is manuálisan történik.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

146 l nettó űrtartalom

E energiaosztály

No Frost nem

10 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

40 dB zajszint

Nincs kijelző

fagyasztószekrény

Beko

RFSA210K30WN

A Beko statikus rendszerű fagyasztója kiváló szolgálatot tesz az élelmiszerek hosszabb ideig való tárolása során. A praktikus belső tér elrendezésének köszönhetően kényelmesen, egymástól elszeparálva tárolhatók benne a különféle húsok, halak vagy zöldségek. A modell úgynevezett MinFrost technológiával rendelkezik, ami egy speciális párologtatórendszer, és nagymértékben csökkenti a jegesedést, vagyis ritkábban lesz szükség a leolvasztásra is.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

168 l nettó űrtartalom

F energiaosztály

No Frost

9 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

37 dB zajszint

LED kijelző

fagyasztószekrény

Bosch

GSN33VLEP

Az elegáns fagyasztószekrény automatikus szuperfagyasztás funkciót kínál, hogyaz élelmiszerek gyorsan és optimálisan érjék el azt a hőfokot, mellyel minél tovább eltárolhatóak lesznek. A nagyobb mennyiségű húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök stb. tárolását a BigBox tároló biztosítja, ami praktikus elhelyezést kínál minden termék számára. Az intelligens inverter technológia garantálja a csendes, megbízható és hatékony működést.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

225 l nettó űrtartalom

E energiaosztály

No Frost

19 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

39 dB zajszint

LED kijelző

fagyasztószekrény

Candy

CMIOUS 5144

Egy igazán elegáns készüléket kapunk a gyártótól, amely eleganciát kölcsönöz a környezetének is. A stílus nemcsak a készülékházon, de a belső térben is érvényesül, mindenekelőtt pedig annak praktikus kialakításában, ami az élelmiszerek elhelyezését könnyíti meg. Sajnos gyorsfagyasztás funkció nem érhető el a repertoárban, és a No Frost technológia is hiányzik, de a csendes működés és a fagyasztási kapacitás kárpótol a fentiekért.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

160 l nettó űrtartalom

E energiaosztály

No Frost nem

16 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

42 dB zajszint

LED kijelző

fagyasztószekrény

Electrolux

LUS1AF28W

A külcsín tekintetében is figyelemre méltó készülék rendkívül praktikus elhelyezést kínál a különféle élelmiszerek számára. A LED-világítás mellett ez a belső tér kialakításában is érvényesül, a különböző zöldségek és gyümölcsök elhelyezését a MaxiBox fiókok könnyítik meg. Sajnos a No Frost technológia hiányzik, így időnként le kell olvasztani a hűtőt, de a gyorsfagyasztás funkció elérhető a repertoárban.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

276 l nettó űrtartalom

F energiaosztály

No Frost nem

16,5 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

40 dB zajszint

Nincs kijelző

fagyasztószekrény

Gorenje

FN4172CW

A Gorenje E energiaosztályzatú fagyasztója nem rendelkezik ugyan belső LED-világítással, sem külső kijelzővel, de ami ennél jóval fontosabb, No Frost technológiával igen. Az intenzív hideglevegő-keringtetés megszünteti a nedvességet a fagyasztószekrényben, ezáltal nem keletkezik jég sem az élelmiszerek felületén, sem a készülék belső falain, továbbá az energiafogyasztás is alacsony marad.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

194 l nettó űrtartalom

E energiaosztály

No Frost 

9 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

41 dB zajszint

Nincs kijelző

fagyasztószekrény

Indesit

UI61W.1

Az Indesit szabadon álló fagyasztószekrény gyorsan képes nagyobb mennyiségű élelmiszer lefagyasztására, így a nagyobb családok számára is ideális választás lehet. Az élelmiszerek kényelmes elhelyezését négy darab fagyasztókosár és két darab polc könnyíti meg. A belső hőmérséklet könnyedén és pontosan szabályozható. A modell kiváló szigetelését mutatja, hogy áramkimaradás esetén akár 16 órán keresztül is képes biztosítani az ideális hőmérsékletet.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

245 l nettó űrtartalom

F energiaosztály

No Frost nem

12 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

40 dB zajszint

Nincs kijelző

fagyasztószekrény

LG

GF5237PZJZ1

Lineáris kompresszort kapott az LG fagyasztója, ami egyszerre felel a csendes és a megbízható működésért. Az expressz gyorsfagyasztás funkció hamar képes lefagyasztani nagyobb mennyiségű élelmiszert is, a Total No Frost rendszer pedig teljesen kiküszöböli a készülék jegesedését. A BioShield ajtószigetelésnek köszönhetően a modell áramszünet esetén is hosszú ideig tartja az ideális hőmérsékletet.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

313 l nettó űrtartalom

F energiaosztály

No Frost 

31 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

40 dB zajszint

LCD kijelző

fagyasztószekrény

Liebherr

GNP2713 Comfort

A Liebherr, mint a hűtés szakértője, ezúttal is feladta a leckét a készülékével. A modell ugyanis – a megnyerő külcsínen túl – felsorakoztat minden olyan funkciót, ami a professzionális hűtéshez kell. Ilyen az automatikus Super Frost funkció, ami nemcsak egyszerűen, de energiatakarékosan fagyaszthatja le élelmiszereit, vagy a No Frost rendszer, amely megakadályozza a jegesedést.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

232 l nettó űrtartalom

F energiaosztály

No Frost 

18 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

41 dB zajszint

LCD (piktogram) kijelző

fagyasztószekrény

Navon

HDD 163F W

A Navon fagyasztószekrény a nettó 163 literes űrtartalmával kiválóan megfelel egy átlagos család igényeinek. A hatrekeszes kialakításnak köszönhetően kényelmesen lehet elhelyezni benne a különböző élelmiszereket, külön szekcióba kerülhetnek a húsok, a halak vagy a zöldségek. Az alacsony zajszint és energiafogyasztás miatt ugyanúgy praktikus otthoni használatra, mint nyaralókba.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

163 l nettó űrtartalom

F energiaosztály

No Frost nem 

10 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

40 dB zajszint

Nincs kijelző

fagyasztószekrény

Whirlpool

WVA 31612 NFW

A nagy méretű és elegáns hűtőszekrény szuperfagyasztás funkciót kínál, hogy az élelmiszerek gyorsan és optimálisan érjék el azt a hőfokot, mellyel minél tovább eltárolhatóak lesznek. A 6. Érzék szenzorfunkció a lehető legoptimálisabb energiafagyasztás mellett kínálja a legjobb fagyasztási teljesítményt, a No Frost rendszenek köszönhetően pedig manuális leolvasztásra sincsen szükség, mivel nem jegesedik a készülék.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

308 l nettó űrtartalom

F energiaosztály

No Frost 

32 kg/24 h fagyasztási teljesítmény

41 dB zajszint

LCD (piktogramos)kijelző

fagyasztószekrény

További termékválogatások:

Az időtakarékosak

Az időtakarékosak

A mosógépeknél meglehetősen régóta az egyik kiemelt termékjellemző az energiahatékonyság, vagyis a készülékek áram és vízfogyasztása. A takarékosság...

Megduplázva

Megduplázva

A forrólevegős sütő népszerűségére a hagyományos sütő szegmens azzal válaszolt, hogy utóbbi gépekben is megjelent az airfryer funkció, a tartozékok...

Ilyen is, olyan is

Ilyen is, olyan is

A forrólevegős sütő az egyik legdinamikusabban fejlődő termékkör, a készülékek iránti kereslet szinte folyamatosan növekszik, annak ellenére is,...

[ad
Share This