Fagyasztók: Miben különböznek?

2021. szeptember 15.

A fagyasztók esetében a választás nem tűnik különösen bonyolult dolognak, még annak ellenére sem, hogy ebben a termékkörben is van jó néhány jellemző, amiben az egyes modellek eltérnek egymástól. A legtöbb vásárló elsősorban a legfontosabb termékparaméterekre koncentrál, az egyéb tulajdonságok pedig háttérbe szorulnak a kiválasztás során. Pedig akad azért, amire még érdemes lehet odafigyelni.

A kapacitást, a méreteket, az energiafogyasztást és a dizájnt tulajdonképpen mindenki mérlegeli a választás során. Az ideális készüléket pedig az egyedi igények határozzák meg. Azonban, ha az elvárások nem túl speciálisak, akkor meglehetősek sok modell marad még a kalapban, és már csak ezért is érdemes figyelembe venni egyéb tulajdonságokat is. Ráadásul ezek a jellemzők további előnyöket is kínálnak.

Fagyasztás, de hogyan?

A fagyasztó működése egyszerű: legyen jó hideg a készülékben, amitől az ott elhelyezett élelmiszerek megfagynak. Azonban nem teljesen mindegy, hogy ez a folyamat mennyi időt vesz igénybe. Ha lassan zajlik, akkor az ételekben lévő víz kristályossá fagy, ami roncsolja azok sejtjeinek falát, ettől pedig a minőség romlik. Ha viszont gyorsan lejátszódik a folyamat, akkor a víz homokszerű kristályokban fagy meg, ami nem károsítja a sejteket, nem rontja az ételek minőségét.

Ez magyarázza azt, hogy miért érdemes gyorsfagyasztás opcióval ellátott készüléket venni, illetve a funkciót használni. Szintén ez az oka, hogy a készülékek fagyasztási kapacitását vagy más néven fagyasztási teljesítményét is érdemes számba venni. Ez a jellemző azt mutatja meg, hogy a fagyasztó 24 óra alatt mennyi élelmiszert képes lefagyasztani. Ha ennél nagyobb mennyiséget helyezünk egyszerre a készülékbe, akkor a fagyasztás több ideig tart, a már lefagyasztott élelmiszerek hőmérséklete emelkedhet, de szélsőséges esetben akár meghibásodást is okozhat. A fagyasztás minőségénél még fontos lehet a No Frost funkció is. A technológia ugyan elsősorban kényelmi célokat szolgál, hiszen ennek köszönhetően a gépet nem kell leolvasztani, de ugyanakkor a már említett kristályosodás kialakulását is segít csökkenteni.

A biztonság zálogai

A legtöbben úgy vannak vele, hogy nem túl valószínű egy áramszünet bekövetkezése, ezért ennek következményeivel a fagyasztóválasztásnál nem is igen kell foglalkozni. Persze csak addig, míg egyszer meg nem történik. A biztonsági funkcióknak pedig éppen ez a lényege, hogy akkor hasznosak, ha nem várt esemény történik. Ezért nem árt tisztában lenni a visszamelegedési idővel, ami azt mutatja meg, hogy a készülékben lefagyasztott élelmiszerek mennyi ideig tárolhatók károsodás nélkül áramkimaradás esetén. Még előnyösebb funkció a riasztás. Ami típustól függően hang- és vagy vizuális jelzéssel figyelmeztet, ha a fagyasztó ajtaja nyitva maradt, ha a készülékben a hőmérséklet emelkedik. Az okoskészülékek pedig akár a telefonra is elküldhetik a riasztást.

A praktikum sem mindegy

A fagyasztók kínálnak olyan megoldásokat is, amelyeket nem feltétlenül vesz igénybe gyakran az ember, de amikor szüksége van rá, mégis nagyon hasznos. Ilyen például a jégkockakészítő vagy a palacktartó. Persze azok az igények, amelyekre ezek a funkciók megoldást kínálnak, máshogy is kielégíthetők, de ezekkel a funkciókkal azért hatékonyabb és kényelmesebb a dolog. Vannak azonban olyan praktikus jellemzők is, amelyek bosszúságot okozhatnak, ha megfeledkezünk róluk a választásnál. Ilyen az átlátszó fiók, ami igen megkönnyíti a lefagyasztott élelmiszerek elhelyezését és megtalálását. Illetve ebbe a kategóriába sorolható a zajszint is, mivel egy hangosabb készülék még akár kellemetlen is lehet.

További termékválogatások:

Így is lehet

Így is lehet

A NEFF vadonatúj Collection névre keresztelt beépíthető készülék termékcsaládja több érdekes innovációt is tartogat. Az egyik ilyen az egyedülálló...

Fokozatosan

Fokozatosan

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Tömören

Tömören

Ha az ember karos kávéfőzőt használ, akkor a kávékészítés során el kell végeznie a tömörítést is. Ennek a legegyszerűbb és egyben a legkevésbé...

[ad
Share This