A konyha ötven árnyalata, avagy konyhai kisgépek színesben

2022. január 31.

A különleges, az átlagostól való eltérő mindig felhívja magára a figyelmet, többek között ezért is törekszenek sokan valamiféle egyediségre. Ez az igény pedig a tömegtermelés esetében is felmerül, legyenek azok divatcikkek, vagy akár háztartási kisgépek. Gyártók is felismerték ezt és igyekeznek is kielégíteni az ilyen igényeket. A legegyszerűbb módszer pedig erre a dizájn, azon belül is a színek használata. A következőkben azt gyűjtöttük össze, hogy milyen színekből válogathatunk, illetve, hogy milyen termékkörök esetében van lehetőség a megszokottól eltérő készülékekből választani.

RUSSELL HOBBS RETRO KOLLEKCIÓ

A színek születése

Háztartási készülékeknél, és így kisgépek esetében is, szinte az összes termékkörben az alapértelmezett szín a fehér. A szakzsargon egyébként éppen ezért hívja „fehér árunak” ezeket a termékeket. Színes kivitelben már a múlt század közepén is készültek kisgépek, és a retro dizájn miatt úgy tűnik, hogy ez volt a jellemző, valójában azonban a retro és vintage színvilág a lakberendezésben hódított elsősorban. A gépeket illetően az 1950-es években inkább a hűtőkből léteztek a fehértől eltérő változatok, a kisgépeknél viszont a színes modellek nem voltak annyira gyakoriak. Ezekben a termékcsoportokban a „színezés” csak a kilencvenes években kezdett szárnyra kapni és igazán markánsan pedig az utóbbi 10-15 évben jelent meg.

Színek kavalkádja

Jelenleg is a fehér szín a leggyakoribb, éppen ezért lehetséges, hogy a színes változatok különlegesnek számítanak. Manapság azonban már széles a kínálat a fémszínből (inox) és a feketéből is. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a beépíthető gépeknél is ezek a színek dominálnak. Továbbá igen gyakori még a sötétpiros, illetve bordó változat is. Ezek már a prémium érzetet, az elegáns megjelenést hivatottak hangsúlyozni, így főként a felsőbb árszegmensekben találhatóak, de a középkategóriában is akad már ilyen kivitel. Ebbe a körbe tartoznak még az arany, a bronz és a sötétebb kék árnyalatok is, de ezekből már lényegesen kisebb a választék. Valamint egyes bicolor kivitelek is ide sorolhatók, például a fekete-piros kombináció, vagy a fém, és faerezetű részekkel tarkított típusok.

Viszonylag sok kisgép készül retro kivitelben, ahol a bézs, a türkiz, az olivazöld és a világoskék a legjellemzőbb, de sárga, rózsaszín és narancs változatokat is lehet találni. Ezek a fiatalos, vidám, trendi megjelenésre összpontosítanak és az ilyen irányban nyitott vásárlókat célozzák. Ezekből a modellekből is több található a piacon. Ritkák viszont a teljesen egyedi kivitelben készülő típusok, mint amilyen például a Smeg angol lobogóba öltöztetett készüléke. Nem túl gyakori a márkatársítás sem, ahol főleg a gyerekes családok megszólítása a cél és olyan ismert figurák köszönnek vissza például a kenyérpirítókon, mint a Gru rajzfilmből ismert mignyonok, vagy maga Batman. De a márkatársításra példa a Smeg Dolce & Gabbana sorozata is.

SMEG DOLCE & GABBANA KOLLEKCIÓ

A színek kapcsán fontos az is, hogy az esetek túlnyomó részében egy konkrét modelll csak egy színben, vagy a domináns fekete, inox és bordó változatokban érhető el. Kevés olyan márka van, aki egy-egy készülékből több színváltozatot is kínál. A Sencor viszont ezek közé tartozik és több termékkörben is széles színválasztékot nyújt egy adott modellből, sőt ugyanazok a színek több termékkörben is megjelennek, vagyis például botmixerből és a kenyérpirítóból is lehet ugyanolyan színűt választani.

Egységesen

Ugyan nem sok, de több márka is létezik, aki több termékkörben is kínálja ugyanazt a színt. A leggyakoribbak ebből az úgynevezett reggeliző szettek. Ezekben kenyérpirító, vizforraló és filteres kávéfőző található. A modellek csak dizájn tekintetében alkotnak egységet és külön-külön is kaphatóak. Az már meglehetősen ritka, hogy az említett három mellett más termékkörben is elérhető ugyanaz a szín. Ilyenkor főleg botmixerrel, kézi mixerrel, turmixgéppel és esetleg konyhai robotgéppel egészül ki a választék, ahogyan például a Russel Hobbs esetében is.

SENCOR METALLIC SOROZAT

Nem minden színes

A legnagyobb színválaszték vízforralók és kenyérpirítók esetében található. Viszonylag sok színes változat létezik még konyhai robotgépekből és kapszulás kávéfőzőkből is, de a botmixerek, kézi mixerek, turmixok és filteres kávéfőzők esetében már szűkebb a paletta. Félautomata kávéfőzőből, airfryerekből és mikrohullámú sütőkből pedig igen korlátozott a színes kivitelben elérhető típusok száma. A további konyhai háztartási kisgép kategóriákat tekintve pedig elvétve, vagy egyáltalán nem találhatunk az alapértelmezett színtől eltérő változatokat. Említést érdemelnek viszont ebben a vonatkozásban az automata kávéfőzők, ahol eltérően a többi szegmenstől az alapszín a fekete. Így ebben a termékkörben különleges kivitelnek számít a fehér és ennek megfelelően nem is túl gyakori.

Noha számos termékcsoportban találhatók színes modellek, egy teljes konyhai kisgép palettát azonos színből összerakni szinte lehetetlen.  A legnagyobb esély erre fekete, vagy inox szín esetében van, de ott sem garantált a siker. Azonban, ha bizonyos készülékekről lemondunk, akkor egészen mutatós kollekciót állíthatunk össze viszonylag sok színben, akár egyetlen márka termékeiből is.

További termékválogatások:

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

Share This