Okosórát okosan

2022. március 03.

Az okosóra megjelenéskor viszonylag nagyot durrant, de aztán az érdeklődés gyorsan alábbhagyott a termékkör iránt. Mostanság viszont ismét lendületet kapott a terület és a szegmens újra előtérbe került. Ez egyrészt a készülékek funkcionalitásának, másrészt a funkciók iránti igények változásának tudható be. Nem utolsó sorban pedig a termékek megfizethetőbbek is lettek, így aztán a „miért is ne” kereslet is megjelenhetett. A kínálat ennek megfelelően jelentősen bővült, aminek eredményeként ma már több tucatnyi márka több száz modellje elérhető. Így viszont már választani sem egyszerű. Elmondjuk mire érdemes oda figyelni.

Minden, csak nem óra

Míg néhány évtizeddel ezelőtt nyelvkönyvek klasszikus példaszituációinak számító helyzetekben gyakran előfordult, hogy az emberek az utcán egymástól kérdezték meg, hogy hány óra van, addig ma már ilyesmi alig-alig történik. Napjainkban szinte lehetetlen nem tudni, hogy mennyi az idő. Órák vesznek körbe mindenhol, a kocsiban, buszmegállóban, számítógépen, sütőn. Kis túlzással, aminek van kijelzője, az mutatja az időt is. Na és persze ott van korunk digitális végtagja a mobiltelefon is, ami egyértelműen átvette az óra szerepét. Az óraviselés felett ennek megfelelően már eljárt az idő. Így a karóra manapság tulajdonképpen ékszernek, vagy kiegészítőnek tekinthető leginkább. Az okosóra is ezt a szerepet tölti be, csak éppen társul hozzá némi funkcionalitás is, de az nem az időmérés.

Csili-vili

Bár egy használati tárgy célja a funkcionalitás lenne elsősorban, azért szeretjük, ha a tárgyaink jól is néznek ki. Mert hát ki vesz meg valamit, ami nem tetszik neki? Az okosóra esetében pedig a dizájn még fontosabb, hiszen a készülék egyértelműen arra is hivatott, hogy öltöztessen. Így aztán a választás elsődleges szempontja az esztétikum. A készülék fizikai forma- és szín világának ízlésünkkel történő összehangolásával azonban a választás nem ér véget. Mivel gyakorlatilag egy szíjra rögzített kijelzőről beszélünk a technológia további lehetőséget is kínál, mégpedig az „óra számlap” vonatkozásában. Ennek az adott modell által kínált személyre szabási lehetőségei mindenképpen mérlegelendő szempontnak számítanak a választás során. Szépség viszont nincs praktikum nélkül. Nem elég, ha az okosóra mutatós, fontos, hogy viselése kényelmes legyen minden körülmények között. Ezért érdemes odafigyelni az óralap méretére, az óra súlyára és a szíj anyagára, és az sem árt, ha a szíj könnyen cserélhető. E tekintetben pedig előnyős, ha csatlakoztatás szabványos, így a szíj választás nem korlátozódik adott márka kínálatára.

Jöhetnek a funkciók

Ahhoz, hogy az okosóra több legyen, mint egy karkötő, szükséges némi funkcionalitás is. Ez pedig többé-kevésbé az, amit egy okostelefon is kínál. Egy okosóra lényegében semmivel nem ad többet, mint egy okostelefon, de egy fontos különbség azért van. Az óra szó szerint kéznél van ezért az egészségügyi alkalmazások használata, mint a pulzusmérés vagy az EKG és vérnyomásmérés lényegesen egyszerűbb. Valamint a sport, fitnesz tevékenységnél az óra viselése könnyebb, mint a telefon cipelése, így az ilyen aktivitáshoz kapcsolódó applikációkból is többet lehet kihozni egy okosórával. Elsősorban emiatt bír jelentőséggel az okosóra operációs rendszere. Az egyszerűbb modellek nem rendelkeznek ilyennel, ezért az ilyen készülékeknél csak az előre beépített funkciókból lehet választani. Ha a készüléknek van operációs rendszere, akkor az órára lehet telepíteni további applikációkat. De ebben az esetben is érdemes megnézni, hogy az adott platform milyen okosóra alkalmazás kínálattal rendelkezik.

Kompatibilitás

Az okosóra esetében alapvető, hogy a készülék kompatibilis legyen a mobiltelefonnal. Ez szintén az operációs rendszer alapján dől el. E tekintetben a kakukktojás az iPhone. Az Apple Watch okosórák kizárólag iOS operációs rendszerrel képesek működni, vagyis csak iPhone telefonokkal kompatibilisek. A többi okosóra az Android rendszerű telefonokkal kompatibilis, de akadnak olyan modellek is, amelyek iPhone-okkal is képesek működni, vagy legalább bizonyos funkciók elérhetők azokkal is.  

A Samsungnak is saját operációs rendszer van. De ez a márka nem korlátozza az okosóra használatot saját termékeire, így minden Samsung telefon működik nem Samsung okosórákkal is, és minden Samsung okosóra minden androidos telefonnal kompatibilis. Bár az is igaz, hogy a legtöbbet a Samsung telefon – Samsung okosóra párosításból lehet kihozni.  Bár az okosóra kínálat meghatározó szereplőinek zöme gyárt mobiltelefont is, számos olyan márka is van a piacon, akiknek csak okosórájuk van, illetve egyre több tradicionális óra és divatmárka is megjelenik ebben a szegmensben. Többek között ezért is okosóra vásárlás előtt feltétlenül meg kell bizonyosodni, hogy a kiválasztott modell kompatibilis-e a telefonnal.

Fizess, ha tudsz!

Az okosórák viselésének további előnye lehet, ha a készülék alkalmas arra, hogy pénztárcaként használjuk, vagyis ha, lehet vele fizetni. Ennek a lehetőségnek a technikai alapja az NFC támogatás. Ez azonban még nem minden. Az adott okosóra mindig egy fizetési rendszerhez csatlakozik. Apple Pay, Google Pay és számos további rendszer létezik. Amennyiben ki szeretnénk használni ezt a funkciót tisztában kell lenni azzal, hogy a készülék milyen mobilfizetési megoldást használ és, hogy az a rendszer milyen feltételekhez köti a rendszer használatát. Előfordulhat ugyanis, hogy csak meghatározott bankoknál vezetett bankszámla esetében lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Termékjellemzők még

Előbbiek megfontolása már elég jól körülhatárolja, hogy milyen modellek jöhetnek szóba, de mivel a kínálat igen széles a finomhangoláshoz további termékjellemzők számbavételére is szükség lehet. Ezek közül talán a leginkább gyakorlatias szempont az akkumulátor kapacitás. Az üzemidőt, vagyis, hogy milyen gyakran kell tölteni az okosórát, sok minden befolyásolja, de leginkább a használat módja. De hatással lehet az energiafelhasználásra a kijelző típusa és mérete, vagy mondjuk a beépített GPS. Az akkumulátor kapacitás általában szinkronban van ezekkel a tulajdonságokkal, de azért nem árt, ha a választásnál megnézzük, hogy mit bír a készülék aksija. 500-600 mAh kapacitás már jónak számít, de vannak modellek akár 800 mAh akkumulátor kapacitással is. 

A fontosabb technikai tulajdonságok közé sorolhatjuk még az olyan magától értetődő előnyöket kínáló jellemzőket, mint a vízállóság, a processzor típusa és sebessége, a memória mérete, az adatátviteli lehetőségek, a kijelző típusa, mérete és felbontása és a GPS. További lehetőségeket kínálhatnak még a különféle szenzorok, mint a gyorsulásmérő, a légnyomásmérő, a fényérzékelő,stb. Valamint, ha mobiltelefon nélkül is szeretnénk használni az okosórát telefonálásra, vagy üzenetfogadásra, akkor a 2G / 3G / 4G támogatásra is szükség lesz.

  További rovatainkból:

20 év Gorenje

20 év Gorenje

Az elmúlt két évtizedben jelentősen átalakult a műszaki kereskedelem, ugrásszerűen fejlődött a technológia, globális és lokális szinten is változtak...

Stratégiai változások küszöbén

Stratégiai változások küszöbén

A történelmi Brandenburgi kapura néző, berlini Hotel Adlon-Kempenski adott otthont a 10.  TCG csúcstalálkozónak, amelyen 25 országból gyűltek össze...

További termékválogatások:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Share This