Mi fér bele?

2022. április 01.
feültöltős mosógép

Kapacitásra koncentrálva

Egy mosógép kiválasztása során az áron kívül további két olyan termékjellemző van, amit szinte kivétel nélkül minden vásárló számba vesz, mielőtt döntést hoz. Az egyik a kivitel. Ennek részben esztétikai szempontból van jelentősége, részben pedig praktikussági megfontolások miatt lényeges, hogy a mosógép szabadon álló vagy beépíthető, elöl vagy felül töltős, illetve hogy a hagyományos vagy a keskeny méretű készülékek közé tartozik. A másik fontos aspektus pedig a töltőkapacitás. Jelenleg a kínálatban a 7-8 kg a leggyakoribb kapacitás, vagyis az ilyen jellemzővel rendelkező modellekből a legnagyobb választék. Éppen ezért érdekes, hogy mi is fér bele az ilyen gépekbe a 7-8 kg szennyesen kívül.

Mennyi az annyi?

A kapacitás azért fontos, mert meghatározza, hogy mennyit moshatunk egyszerre, és így részben azt is, hogy milyen gyakran fogunk mosni. Ez utóbbi azért erősen függ a felhasználói szokásoktól is, hiszen vannak olyanok, akik nem várják meg, míg összegyűlik egy teljes töltetnyi szennyes, és kevesebb ruhával is elindítják a készüléket. Egy nagyobb háztartásban viszont annyi mosatlan gyűlhet össze, ami nem fér be egy kisebb kapacitású mosógépbe, ilyenkor értelemszerűen több ciklust kell elindítani ahhoz, hogy minden tiszta legyen. Bár a kapacitás kilogrammban van megadva, nem túl gyakori, hogy az emberek lemérik a mosatlan súlyát, mielőtt a készülékbe teszik.

A súly kalkulálásához ezért léteznek útmutatók, de ezek is inkább csak támpontot nyújtanak, és nem is egységesek. A legtöbb ilyen iránymutatás szerint 1 kg ruha 10 pólót vagy 1-2 nadrágot vagy 1-2 fürdőlepedőt jelent. Természetesen száraz állapotban, a vizes ruha ugyanis nyilván nehezebb. A probléma azonban az, hogy a tényleges súlyt befolyásolja a ruhadarab mérete és anyaga is. Ráadásul soha nem csak egyfajta ruhadarabot mosunk. Igencsak körülményes kiszámolgatni, hogy a mosásra váró 16 póló, a 2 farmer és 4 törülköző pontosan mennyit is nyom. Éppen ezért a kapacitást gyakran a háztartásban élők számához társítják. Egyedül élők és kétfős családok számára legtöbbször az 5-6 kg, míg a 3-4 fős háztartásoknak a 7-8 kg kapacitást ajánlják a gyártók. Ebből adódik, hogy a 7 kg alatti és a 8 kg feletti modellekből valamivel kisebb a választék, hiszen a legtöbb háztartás számára a 7-8 kg kapacitású készülék optimálisnak számít.

A kilogrammokon túl

A töltősúly és az egyéb termékjellemzők nem feltétlenül vannak egyenes arányosságban, azaz attól, hogy a készülék kapacitása nagyobb, még nem jelenti, hogy több extra funkcióval is rendelkezik. Ennek ellenére bizonyos tulajdonságokkal kisebb kapacitású, 5-6 kilogrammos gépekben nem, vagy csak ritkábban találkozhatunk. Egy-egy speciális tulajdonság, mint például a gőzprogram, vagy a hálózatba kapcsolhatóság, egyértelműen növeli a készülék hasznosságát, és így értékét is. A 7-8 kg kategória pedig meglehetősen széles kínálattal rendelkezik ahhoz, hogy a típusok közötti különbségek az ilyen jellemzőkben is kiütközzenek. Összeállításunkban a 7-8 kilogrammos szegmensre fókuszáltuk, és megnéztük, milyen tulajdonságok férhetnek bele ebbe a kategóriába.

AEG L6FLI48SE

FONTOSABB JELLEMZŐK:

B energiaosztály

8 kg  kapacitás

1351 max.centrifuga fordulat

3:25 Eco 40-60 program hossza

74 dB zajszint 

 

Az inverteres motorral rendelkező modellbe speciális Protex szövetkímélő dob került. A hagyományos mosógépekhez képest sűrűbb perforációval rendelkező dobkialakításnak köszönhetően az anyagok kevésbé nyúlnak ki, és a centrifugálás során megőrzik formájukat és tartásukat. A L6FLI48SE ProSense® technológiája révén automatikusan a töltet súlyához igazítja a program hosszát, a víz- és az energiafogyasztást. A mosógép 60 °C-os antiallergén + gőz programot is tartalmaz. Ennek során a készülék a program végén forró gőzzel kombinálja a mosást. A gőz ereje segít csökkenteni a szövetszálakra rakódott baktériumok és allergének mennyiségét.

BEKO WUE 8736 XST

FONTOSABB JELLEMZŐK:

C energiaosztály

8 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

3:38 Eco 40-60 program hossza

73 dB zajszint

 

A modell 15 programot kínál, köztük a Daily Xpress programot, amellyel teljes kapacitással 30 °C-on mindössze 28 perc alatt lehet kitisztítani a ruhákat, valamint a Stain Expert™ ciklust, amelyet 24 különféle koszfolt eltávolítására fejlesztettek ki. A Beko mosógép inverteres motort kapott, digitális kijelzővel rendelkezik és Bluetooth-kapcsolatra is képes. A készülék a higiénikus tisztítás érdekében Steam Cure® gőzfunkciót is tartalmaz, valamint a Fast+ opció révén magától érzékeli a szövet típusát és mennyiségét, és ennek megfelelően optimalizálja a mosási programot.

felültöltős mosógép

BOSCH WUU28T60BY

FONTOSABB JELLEMZŐK:

C energiaosztály

8 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

3:29 Eco 40-60 program hossza

72 dB zajszint 

 

A nagy LED-kijelzővel ellátott érintésvezérléses készülék EcoSilence Drive™ inverteres motort kapott, amire a gyártó 10 év garanciát biztosít. A Bosch modell 15 programja között szupergyors 30 és 15 perces program is elérhető, valamint megtalálható benne a Speed Perfect opció is, amellyel a mosóprogramok hossza jelentősen lerövidíthető. Az Active Water Plus megoldás pedig kis töltetek mellett is hatékony vízfelhasználást tesz lehetővé, az automatikus töltetfelismerésnek köszönhetően. A készülék meglehetősen csendes, zajszintosztály szerint „A” besorolással rendelkezik.

mosó-szárító

CANDY CSO 1275TBE/1-S

FONTOSABB JELLEMZŐK:

D energiaosztály

7 kg  kapacitás

1200 max.centrifuga fordulat

3:28 Eco 40-60 program hossza

79 dB zajszint 

 

A keskeny kivitelű, mindössze 49 cm mélységű modell magyar nyelvű szöveges kijelzőt kapott. A mosógép 16 alapprogrammal rendelkezik, de további programok is letölthetők a készülékre a márka okostelefon-alkalmazásán keresztül. A wifi- és Bluetooth-kapcsolatra is képes mosógép 9 gyorsciklust is kínál, amelyek hossza 14 és 59 perc között mozog. A készülékben gőzfunkció is helyet kapott. Ez a Candy mosógép Active Motion technológiát használ, amely fokozza a mosószer tisztítási hatékonyságát azáltal, hogy a dob forgási sebességét több fokozattal emeli.

felültöltős mosógép

ELECTROLUX EW7F248AS

FONTOSABB JELLEMZŐK:

A energiaosztály

8 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

3:30 Eco 40-60 program hossza

74 dB zajszint 

 

A készülék többféle gőzfunkciót is kínál. A Steam Care technológia a mosást egy gőzös ciklussal fejezi be, így a gyűrődések egyharmaddal csökkenthetők. Az antiallergén program a mosást forró gőzzel kombinálja, hogy az allergének és a baktériumok eltűnjenek a ruhákból, míg a Fresh Scent opció révén egy kis illat is keverhető a frissítő gőzhöz, így a ruhák mosás nélkül is felfrissíthetők. A nagy LCD-kijelzővel rendelkező modellben Time manager funkció is található. Ennek segítségével a mosás ideje csökkenthető a töltet nagyságának és a szennyeződés mértékének megfelelően. Az Electrolux modell inverter motort kapott, amihez 10 év garancia is tartozik.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

GORENJE WNEI72SB

FONTOSABB JELLEMZŐK:

B energiaosztály

7 kg  kapacitás

1200 max.centrifuga fordulat

3:05 Eco 40-60 program hossza

74 dB zajszint 

 

A keskeny kivitelben készülő 46,5 cm mélységű Gorenje modellben Waveactive dob található, amely hullám formájú dobmintázatának és dobbordázatának köszönhetően kíméletes bánásmódot biztosít a ruhadarabok számára. A LED-kijelzővel ellátott mosógép 16 programot kínál a felhasználó számára, többek között Power Wash 59’ gyors programot is. Ugyanakkor a Fast Washing opció révén bármely program lerövidíthető. A modell inverteres Power Drive motorral rendelkezik, amire a Gorenje 10 év garanciát vállal.

mosó-szárító

INDESIT MTWE 71252 WK EE

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

7 kg  kapacitás

1151 max.centrifuga fordulat

3:25 Eco 40-60 program hossza

76 dB zajszint 

 

A modell számos rövid programot kínál, a 15 perces Express mosás mellett három 59 perces teljes kapacitású gyorsprogram is elérhető a készülékben. Ebben a típusban 20 °C-os mosásra is lehetőség van az alacsony hőmérsékleten is hatékony teljesítményt biztosító programnak köszönhetően. A nagy méretű digitális kijelzővel felszerelt Indesit mosógépben Water Balance Plus rendszer biztosítja a töltet mennyiségéhez igazított optimális vízfelhasználást. A modell funkciói között pedig folteltávolítás opció is található.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

LG F2WV3S7S0E

FONTOSABB JELLEMZŐK:

D energiaosztály

7 kg  kapacitás

1200 max.centrifuga fordulat

3:28 Eco 40-60 program hossza

71 dB zajszint 

 

A hatféle dobmozgásra képes mosógépet AI DD rendszerrel látták el, amely nemcsak a töltet súlyát érzékeli, de a szövet lágyságát is képes megállapítani, és ez alapján kiválasztani a töltetnek legmegfelelőbb dobmozgást. A keskeny, 47,5 cm mélységű modell 14 programja között gőzt alkalmazó higiénikus Allergy Care program is elérhető, de teljes értékű gyorsmosás funkció nem került a ciklusválasztékba. A LED-kijelzővel felszerelt készülék Inverter Direct Drive motorral és Smart Diagnosis™ funkcióval is rendelkezik.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

MIDEA MFC80-S1401B

FONTOSABB JELLEMZŐK:

B energiaosztály

8 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

3:38 Eco 40-60 program hossza

76 dB zajszint (centrifuga)

 

Az inverteres motorral rendelkező modell 16 mosóprogramot biztosít a felhasználó számára, köztük 45 és 15 perces gyorsprogramot is, valamint lehetőség van a saját program elmentésére is. A készülékben Easy Jet funkció található, amely hatékonyan távolítja a mosópormaradványokat a dob ajtajáról és gumitömítéseiről. A digitális LED-kijelzővel felszerelt Midea mosógép gyerekzár funkciót, indításkésleltetést és programfutás-követést is kínál. Centrifugahatékonyság és zajszint tekintetében pedig „B” besorolással rendelkezik ez a típus.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

MIELE WCA030 WCS Active

FONTOSABB JELLEMZŐK:

B energiaosztály

7 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

3:19 Eco 40-60 program hossza

72 dB zajszint 

 

A készülék a márka kínálatát tekintve a kedvezőbb árfekvésű modellek közé tartozik. Ennek megfelelően a mosógép felszereltsége nem vetekszik a csúcskategóriával, de a Miele-mérce még ebben a szegmensben is figyelemre méltó. Így az inverteres Profi Eco motorral ellátott modellbe például került textilkímélő dob és vízkeménységmérő is. A mosógép 16 programot kínál, rendelkezik a Miele speciális kapszulás adagolórendszerével a Cap Dosinggal, a vezérlést pedig érintőgombokkal is kiegészített Easy Control rendszer biztosítja.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

NAVON WS 7120 D

FONTOSABB JELLEMZŐK:

D energiaosztály

7 kg  kapacitás

1200 max.centrifuga fordulat

3:28 Eco 40-60 program hossza

80 dB zajszint 

 

A készülékben Eco Logic rendszer optimalizálja a töltet mennyiségének függvényében a mosóprogram hosszát, illetve a vízfogyasztást. A túlhabosodás elleni védelemmel és gyerekzár funkcióval is ellátott Navon mosógép 40 cm mélységével a keskeny kivitelű típusok közé tartozik. A modell 22 programot kínál, vezérlését pedig a magyar nyelvű kezelőpanel és a digitális LED-kijelző teszi könnyebbé. A WS 7120 D maximális zajkibocsátása alapján „C” besorolást kapott zajszintosztály tekintetében.

felültöltős mosógép

PHILCO PLDS 127 DG

FONTOSABB JELLEMZŐK:

D energiaosztály

7 kg  kapacitás

1200 max.centrifuga fordulat

3:28 Eco 40-60 program hossza

80 dB zajszint

 

A készülékben Eco Logic rendszer optimalizálja a töltet mennyiségének függvényében a mosóprogram hosszát, illetve a vízfogyasztást. A túlhabosodás elleni védelemmel és gyerekzár funkcióval is ellátott Navon mosógép 40 cm mélységével a keskeny kivitelű típusok közé tartozik. A modell 22 programot kínál, vezérlését pedig a magyar nyelvű kezelőpanel és a digitális LED-kijelző teszi könnyebbé. A WS 7120 D maximális zajkibocsátása alapján „C” besorolást kapott zajszintosztály tekintetében.

felültöltős mosógép

SAMSUNG WW80T734DBH

FONTOSABB JELLEMZŐK:

B energiaosztály

8 kg  kapacitás

1600 max.centrifuga fordulat

3:38 Eco 40-60 program hossza

72 dB zajszint 

 

A készülékben Eco Bubble™ technológia és speciális kialakítású Q-Drum™’ dobrendszer fokozza mosási hatékonyságot, az energiafelhasználást és a mosási időt pedig a Quick Drive™ rendszer csökkenti. A mosógép kezelését MI-vezérlés és digitális kijelző teszi egyszerűvé. Valamint a wifikapcsolatra képes Samsung típusban a Smart Things App alkalmazás nyújtotta előnyök is elérhetők. A modell automatikus mosószer-adagoló rendszerrel és higiénikus gőzfunkcióval is rendelkezik, programja között pedig megtalálható a 39 perces teljes értékű gyorsprogram is. A digitális inverter technológiával készülő motorra a gyártó 10 év garanciát biztosít.

mosó-szárító

SHARP ES-NFH814AWB

FONTOSABB JELLEMZŐK:

B energiaosztály

8 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

3:38 Eco 40-60 program hossza

76 dB zajszint 

 

A mosógépben Eco Logic rendszer segítségével optimalizálja a működést, valamint a készüléket Aqua Ball technológiával is ellátták, amely meggátolja a mosószeres víz idő előtti elfolyását, így maximalizálva a mosószer maximális hasznosulását. A kilinccsel nyíló ajtajú típusban folyékony mosószer-adagoló rendszer is helyet kapott, továbbfejlesztett inverter motorra pedig a gyártó 10 év garanciát vállal. A modell 15 perces gyors- és 60 perces rövid programmal is rendelkezik. Funkciói között szerepel a Steam+ opció is, amely a mosási ciklus végén egy +26 perces fertőtlenítő gőzkezelést végez.

felültöltős mosógép

TESLA WF81490M

FONTOSABB JELLEMZŐK:

B energiaosztály

8 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

3:38 Eco 40-60 program hossza

78 dB zajszint (centrifuga)

 

A modell 16 különböző mosóprogramot kínál, amelyek között megtalálható az enyhén szennyezett ruhákhoz használható 15 perces gyorsprogram, illetve a kényes anyagok tisztítására szolgáló kímélő program is. A Tesla mosógépe digitális kijelzőt kapott, funkciói között pedig megtalálható a 24 órás intervallumban állítható indításkésleltetés, a gyerekzár és a programkövetés opció is. A WF81490M centrifugahatékonyság és zajszint tekintetében is „B” besorolással rendelkezik.

felültöltős mosógép

WHIRLPOOL FWDD 1071682 WBV EU N

FONTOSABB JELLEMZŐK:

B energiaosztály

8 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

3:35 Eco 40-60 program hossza

65 dB zajszint 

 

A szöveges magyar nyelvű LCD-kijelzővel ellátott mosógépben 3 különféle gőzfunkció is található. A Steam Refresh egy 20 perces frissítő gőzprogram, a Steam Hygiene egy fertőtlenítő funkció, amely a mosási program végén forró gőzt fejleszt, a Fresh Care+ rendszer pedig a gőzhatásokat és a lassú dobmozgatást váltogatva tartja frissen a ruhaneműket akár 6 órán keresztül is. A készülékben 30 perces gyorsprogram is található, de a Rapid opció révén a mosóprogramok le is rövidíthetők. Ez a típus automata mosószer-adagolóval is rendelkezik, inverteres motorjára pedig a gyártó 20 év garanciát vállal. A modell az egyik legcsendesebb mosógép a piacon jelenleg.

felültöltős mosógép

Márkák kínálata – terméktulajdonságok alapján

Egy termékkör kapcsán nem csak az lehet érdekes, hogy egy-egy modell milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hanem az is, hogy a márkák választékát alkotó termékpalettán milyen tulajdonságok találhatók meg. Alábbiakban a mosógépek legfontosabb jellemzőit, illetve a kínálat szegmentációjának szempontjából mérvadó termékparaméterek elérhetőségét fogaljuk össze.

Az egyes tulajdonságok alatt található márkák választékában elérhető* a magyar piacon olyan modell, amely rendelkezik az adott termékjellemzővel. Ez nem jelenti, hogy ugyanabban a típusban jelennek meg a felsorolt tulajdonságok, hanem azt, hogy a gyártónak van olyan készüléke, amiben megtalálható az adott jellemző.

* 2022 áprilisban a magyar piacon kapható

 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • SHARP
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIDEA
 • NAVON
 • PHILCO
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • TESLA
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • INDESIT
 • MIDEA
 • WHIRLPOOL
 • BEKO
 • BOSCH (májustól)
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • LG
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIDEA
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • TESLA
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • LG
 • MIDEA
 • MIELE
 • PHILCO
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIDEA
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • TESLA
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIDEA
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • ELECTROLUX
 • MIELE
 • PHILCO
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • LG
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • MIELE
 • PHILCO
 • SAMSUNG
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIDEA
 • MIELE
 • NAVON
 • PHILCO
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • TESLA
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIDEA
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • TESLA
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIDEA
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIDEA
 • SAMSUNG
 • WHIRLPOOL
 • CANDY
 • LG
 • MIDEA
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BOSCH (szeptembertől)
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • INDESIT
 • LG
 • MIDEA
 • MIELE
 • NAVON
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • TESLA
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BEKO
 • BOSCH (szeptembertől)
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • GORENJE
 • MIDEA
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • WHIRLPOOL
 • AEG
 • BOSCH
 • CANDY
 • ELECTROLUX
 • LG
 • MIELE
 • SAMSUNG
 • SHARP
 • AEG (magyar nyelvű)
 • BEKO
 • BOSCH (magyar nyelvű)
 • CANDY (magyar nyelvű)
 • GORENJE (magyar nyelvű)
 • LG
 • MIELE (magyar nyelvű)
 • NAVON
 • SAMSUNG (magyar nyelvű)
 • TESLA
 • WHIRLPOOL (magyar nyelvű)

További termékválogatások:

Share This