Electrolux a műanyagszennyezés ellen

2022. április 19.
FoodCycler komposztáló_2

Az Electrolux új mikroműanyag-szűrő eszközt vezet be a mosógépekhez, amely háztartásonként évente akár két műanyag zacskónyi mikroműanyagszál terheléstől kímélheti meg a környezetet. Az új mikroműanyag-szűrő akár 90 százalékban képes megakadályozni, hogy a mosás során a szintetikus ruhákból kiváló, 45 mikronnál nagyobb mikroműanyag-szálak kikerüljenek a mosógépből.

Csak a mosás miatt évente mintegy félmillió tonna műanyag mikroszál kerül az óceánba. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a probléma nagysága olyan mértékű, mintha évente hárommilliárd poliészter inget engednének az óceánba.

A legalább 50%-ban újrahasznosított műanyagból készült új mikroműanyag-szűrő egy vékony hálós szűrőbetétet tartalmaz, amely felfogja a mikroműanyag-szálakat, amint azok a mosási folyamat során a szintetikus ruhákból kiszabadulnak.  Amikor a szűrő tisztításra szorul, a felhasználók a mikroműanyag-szálakat a háztartási hulladékba dobhatják. A szűrőrendszer Electrolux, AEG és Zanussi mosógépekkel működik, és a gép mellett a falhoz rögzítve külön egységként kell elhelyezni.

Az Electrolux “The Truth About Laundry Microplastic Edition” című új jelentése szerint a felnőttek 94%-a nem tudja, mennyi műanyag van a ruhákban. A kutatás során végzett felmérésben az európaiak 68%-a nem tudta, hogy a nejlon műanyag szál. 62%-uk pedig azt sem tudta, hogy a világ leggyakrabban használt szövete, a poliészter is műanyag.

Sarah Schaefer, az Electrolux fenntarthatósági alelnöke (Európa) szerint a probléma egy része abban rejlik, hogy nem tudják, mit jelent a “szintetikus” szó.

“Annyira hozzászoktunk a ‘szintetikus anyag’ kifejezéshez, hogy a többségünk szem elől tévesztette, hogy a legtöbb ilyen szintetikus anyag valójában műanyag. Kutatásunk azt mutatja, hogy sürgősen segíteni kell az embereket abban, hogy jobban megértsék az általuk vásárolt anyagokat és azt, hogy hogyan lehet a legjobban ápolni őket, valamint arra kell ösztönözni minél több embert, hogy környezetbarát mosási gyakorlatot alkalmazzanak. Egy sor apró lépés megtételével, beleértve a mikroműanyag-szűrő felszerelését is, mindannyian csökkenthetjük a textíliákból származó környezeti hatásunkat.”

Sarah Schaefer, az Electrolux fenntarthatósági alelnöke

  További rovatainkból:

Rugalmasság és termékfejlesztés

Rugalmasság és termékfejlesztés

Az idei év nem a legkedvezőbb a háztartási gépek számára. Infláció, jelentős keresletcsökkenés, EPR díjból származó költségnövekedés, hogy csak...

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

Az összekapcsolhatóságé a jövő

Az összekapcsolhatóságé a jövő

A tizenkét európai országban, több mint 12.000 résztvevő bevonásával, a BSH megbízásából végzett reprezentatív felmérés szerint a...

Kávéfőzőt is készít már az LG

Kávéfőzőt is készít már az LG

Az LG marketingplatformja az LG Labs jegyzi a márka első kávéfőzőjét, a DUOBO-t. A készüléket az Apollo 11 első holdraszállásának évfordulóján...

Kedvező kilátások a MediaMarkt-nál

Kedvező kilátások a MediaMarkt-nál

A Ceconomy AG , a Mediamarkt Saturn anyavállalata közzétette a harmadik pénzügyi negyedévre (április-június) vonatkozó adatokat, az 1026 üzletében...

Share This