Sokféleség – Termékválogatás automata kávéfőzőkből

2022. június 02.
automata kávéfőző

A kávéfőző talán az egyik legsokszínűbb háztartásigép-szegmens. Ha csak a kávéfőzők típusát nézzük, már akkor is nyolc különböző termékkategóriát találunk. Ezen belül pedig az egyik legváltozatosabb az automata kávéfőzők csoportja. És nem pusztán azért, mert meglehetősen széles a márka- és modellválaszték. Bár ránézésre a készülékek igen hasonlóak, és úgy tűnik, hogy a különbséget főként a dizájn jelenti, a készülékek számos tekintetben eltérnek egymástól.

Cél az egyediség

Az automata kávéfőző tulajdonképpen az a készülék, amely egy gombnyomásra készíti el a kávét. Felmelegíti a vizet, ledarálja kávébabot, és nyomás segítségével át is préseli a vizet a kávéőrleményen. Így aztán az automata készülék esetében korábban egyértelműen a kényelem és az egyszerűség dominált. A kapszulás megoldások azonban beelőztek ezen a területen, és manapság már más szempontok számítanak inkább előnynek az automata gépeknél. A legfontosabb a személyre szabhatóság. A kávé ízét több tényező is befolyásolja a kávébabon kívül. Ilyenek a víz és a kávé mennyisége, a hőmérséklet és az őrlemény finomsága. Ahhoz, hogy mindenki a saját ízlésének leginkább megfelelő kávét tudja elkészíteni, arra van szükség, hogy az említett paraméterek állíthatók legyenek. A legtöbb készülék kínál is ilyen beállításokat, de különbségek azonban már ezen a területen is vannak.

Az alapokon túl

Az automata készülékek fontos jellemzője a tejes kávéitalok készítésének lehetősége is. Gyakorlatilag minden modell kínál erre alternatívát. A legegyszerűbb a karos vagy manuális eszpresszókészülékeknél is elérhető gőzfúvóka, amellyel a tej felhabosítható. Ez persze külön beavatkozást igényel, ráadásul a gyakorlatlan felhasználók akár el is ronthatják a tejhabkészítést, és a végeredmény elmarad a várakozásoktól. Viszont számos olyan modell is létezik, amely a tejhabosítás terhét leveszi a felhasználó válláról, és a kávéfőzővel egy gombnyomással készíthető tejeskávé-különlegesség. A márkák ennek a funkciónak különféle neveket adnak, és általában angol megnevezést használnak. Eltérések azonban a megnevezésen kívül is lehetnek, például hogy hány receptet tud a gép, készíthető-e egyszerre két tejes ital, vagy hogy szabályozható-e a tej, illetve tejhab mennyisége. Az ilyen összetettebb funkcionalitást kínáló modelleknél pedig már az sem mindegy, hogy mennyire egyszerű a kezelhetőség.

A méret itt is számít

A készülékek mérete több szempontból is jelentőséggel bír. Az első kézenfekvő a praktikum, vagyis hogy könnyen elhelyezhető legyen a készülék. Nyilván minél kisebb, annál könnyebb neki helyet találni a konyhában. A kisebb a kávéfőző esetében pedig elsősorban a szélességet jelenti. Ugyan a mélység és a magasság sem ugyanaz minden készüléknél, de kompakt kivitel főként a szélességből ered. Ha valaki nagyon kompakt kávéfőzőt keres, akkor bizonyos funkciókról le kell mondania. Ez pedig a másik fontos szempont a méret tekintetében. A nagyon keskeny készülékekkel ugyanis nem lehet például egyszerre két csésze kávét főzni, de az olyan extra opciókat is el lehet felejteni, mint a csészemelegítő funkció.

DE’LONGHI ECAM350.55.B Dinamica

A készülékben a szemes kávé mellett őrölt kávé is használható. A modell egyszerre akár két adagot is képes elkészíteni, a repertoárban pedig tejes italok is szerepelnek, illetve saját receptek is elmenthetők. A De’Longhi kávéfőzőjében beállítható a vízkeménység, a kávé hossza és intenzitása, a vízhőmérséklet és az őrlési finomság is. Az érintésvezérléses kávéfőző a kompakt kategóriába tartozik, 23,6 cm szélességével azonban nem számít különösen keskenynek. A könnyű karbantarthatóság érdekében automatikus tisztító és vízkőmentesítő program is található a készülékben.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: igen

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 300 g

GŐZNYOMÁS: 15 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: van

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 1,8 l

 

automata kávéfőző

ETA Nero 5180

A kompakt kivitelben készülő, mindössze 18 cm széles automata kávéfőzővel egyszerre egy csésze kávé főzhető le. A modellt ellátták tejhabosítóval, így tejes italok is készíthetők vele, de tejtartállyal és egygombos kapucsínótechnológiával nem rendelkezik a készülék. Az acéldarálóval szerelt ETA Nero 5 őrlési szintet kínál, a hőmérséklet nem szabályozható, de lehetőség van a vízmennyiség, vagyis a kávé hosszának beállítására, ami el is menthető. A piktogramos kijelzővel és vízkőtelenítés funkcióval ellátott kávéfőző figyelmeztet, ha a bab- vagy a víztartályt újra kell tölteni, illetve ha a vízkőoldás időszerű.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: nem

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 150 g

GŐZNYOMÁS: 19 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: nem

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 1,1 l

 

automata kávéfőző

GAGGIA Besana

A kerámia őrlőkésekkel rendelkező modellben lehetőség van az őrlési finomság beállítására, de a készülék képes arra is, hogy automatikusan beállítsa a legideálisabb őrlési és tömörítési paramétert a kávé fajtájának megfelelően. A kávéfőző a kompakt modellek közé sorolható, de a 29,5 cm szélessége nem számít extra keskenynek, viszont így egyszerre két csésze kávé is készíthető vele. A Besana kijelző helyett LED-ek segítségével figyelmeztet, ha elfogy a víz vagy a kávé, illetve ha megtelt a zaccfiók, vagy vízkőteleníteni szükséges, amihez automata vízkőtelenítő program is rendelkezésre áll. A kávé hosszúsága tetszőlegesen állítható és el is menthető, a tejes italok készítéséhez pedig tejhabosító karral is ellátták a kávéfőzőt.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: nem

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 180 g

GŐZNYOMÁS: 15 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: nem

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 1 l

 

automata kávéfőző

JURA ENA 8

Az ENA 8 esetében a hőmérséklet, a vízmennyiség, a kávéerősség, az őrlési finomság mellett a tej, illetve tejhab mennyisége is szabályozható. A „One-Touch” funkció révén pedig 10 különféle kávéital készíthető egyszerűen. Az intuitív érintésvezérléses kávéfőzőbe kerámia őrlőfejek kerültek, Pulse Extraction Process (PEP) rendszer garantálja a rövid kávék tökéletes aromáját, az IWS rendszer pedig felismeri a szűrőbetét kapacitását, és annak megfelelően végzi el a beállításokat. A higiénikus használat érdekében az öblítő, tisztító és vízkőtelenítő programot csepegtetőtálca-figyelés funkció is kiegészíti. A 27,1 cm széles kompakt modell kompatibilis a J.O.E. applikációval, őrölt kávé is használható benne, és egyszerre két csésze kávé is készíthető vele.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: igen

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 125 g

GŐZNYOMÁS: 15 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: van

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 1,1 l

 

automata kávéfőző

KRUPS EA873810 INTUITION PREFERENCE

Az OLED-kijelzővel szerelt automata kávéfőző érintésvezérlés segítségével kezelhető, de a használatot egy speciális háttérvilágítás-rendszer is kiegészíti. A különleges megoldás lényege, hogy az egyes beállításokhoz és italokhoz különböző színek rendelhetők. Így a fény színe is megmutatja, hogy éppen milyen ital készül. Az 5 őrlési szint mellett a kávéerősség, a vízmennyiség és a hőmérséklet is szabályozható és elmenthető, de 11 recept közül is választhat a felhasználó, amiben tejes italok is szerepelnek. A karbantartáshoz pedig automatikus öblítő, tisztító és vízkőmentesítő program is rendelkezésre áll a Krups modelljében.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: igen

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 250 g

GŐZNYOMÁS: 15 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: van

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 3 l

automata kávéfőző

MELITTA Caffeo Solo

A 20 széles kompakt készülékben az őrlési finomság és a kávé erőssége 3 fokozatban szabályozható. A modellel egyszerre két csésze kávé főzhető, tejes italok készítésre azonban nem nyújt lehetőséget. A LED-kijelzővel ellátott automata kávéfőző figyelmeztet, amikor a vízkőtelenítés időszerűvé válik. A Caffeo Solo smart funkciókkal nem rendelkezik, de a Melitta Companion alkalmazásában a típus működése lépésről lépésre megismerhető, illetve az alkalmazás tippeket is ad a kávézás élményének tökéletesítéséhez.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: nem

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 125 g

GŐZNYOMÁS: 15 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: nem

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 1,2 l

 

automata kávéfőző

MIELE CM 5310 Silence

Az automata kávéfőző érintésvezérléssel kezelhető, LED-kijelzővel rendelkezik, az állítható paraméterek között pedig a vízhőmérséklet, az őrlési szint, az őrlési, a víz-, a tej- és tejhabmennyiség, illetve a vízkeménység is szerepel. A kompakt, 24,1 cm széles Miele modellel egyszerre két csésze kávé is főzhető, a One Touch for Two opció révén pedig ezek akár tejes italok is lehetnek. A készülékben nem csak szemes kávé használható. Egy kisebb őröltkávé-tartó is került a gépbe, így nem kell a babtartályban lévő kávét kicserélni, ha például valaki koffeinmentes kávét inna.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: nem

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 200 g

GŐZNYOMÁS: 15 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: van

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 1,3 l

 

automata kávéfőző

PHILCO PHEM 1006

A rendkívül csendesen üzemelő, acéldarálóval szerelt készülékkel 5 szemcseméret állítható be, szabályozható a vízmennyiség, az intenzitás, a hőmérséklet és a vízkeménység is, illetve az automatikus készülékkikapcsolás is programozható. A piros színével extravagáns megjelenésű készülék kávébabbal és őrölt kávéval is használható. A LED-kijelzővel ellátott Phlico automata kávéfőző rendelkezik víztartály- és kávémennyiség-kijelzővel, valamint a csepegtetőtálca telítettségéről is tájékoztat. A modell automatikus tisztító és vízkőmentesítő opciót, ECO üzemmódot, italkészítési statisztikát és csészevilágítás funkciót is kínál.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: nem

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 250 g

GŐZNYOMÁS: 19 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: van

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 1,8 l

 

automata kávéfőző

PHILIPS EP2232/40 Latte Go

A készülékben kávébab és őrölt kávé egyaránt használható, egyszerre pedig akár két adag kávé is készíthető. Tejes italok közül kapucsínó készítésére van lehetőség az érintőképernyős kijelzővel ellátott modellel. A Latte Go rendszer révén a tejtartály közvetlenül csatlakozik a géphez, így nincs tejvezeték, ami tisztítás szempontjából az egyik legnagyobb kihívás egy automata kávéfőző esetében. A modell 3 hőfok- és 3 intenzitásbeállítást kínál, szabályozható a kávé- és tejhosszúság, a kerámia őrlőbetétek pedig 12 fokozatban képesek a kávét darálni. A készülék speciális Aqua Clean szűrőbetétet tartalmaz, aminek köszönhetően hosszú ideig nincs szükség vízkőtelenítésre.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: nem

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 275 g

GŐZNYOMÁS: 15 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: van

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 1,8 l

 

automata kávéfőző

SAECO LIRIKA

A modell kapacitásával emelkedik ki az automatakávéfőző-mezőnyben, keskeny, 21,5 cm szélessége ellenére ugyanis fél kilogramm kávét és két és fél liter vizet tud eltárolni. Naponta akár 40 adag kávét is lehet vele főzni, így irodákban is jó szolgálatot tehet. A piktogramos kijelzővel ellátott Saeco gép egyszerre két adag kávét is tud készíteni, és tejhabosítóval is rendelkezik. Figyelmezet az üres víz- és kávétartályra, valamint a megtelt zacctartóra, a szűrőcsere és vízkőoldás szükségességére. Funkció között pedig szerepel az ECO, az öblítő és vízkőtelenítő program is. A beállításokat illetően a kávéhosszúság és az őrlésfinomság változtatható ebben a modellben.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: nem

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 500 g

GŐZNYOMÁS: 15 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: van

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 2,5 l

 

automata kávéfőző

SAGE SES880BTR

A professzionális automata karos kávéfőző intuitív érintőképernyővel rendelkezik, automatikus előre beállított programokat és 8 felhasználói fiókot kínál az egyedi beállításokhoz. Szabályozni lehet a kávé erősségét, textúráját és a habosított tej hőfokát. A modellben elektronikus PID rendszer biztosítja az állandó hőmérsékletet, ami 1 °C-nál nagyobb eltérést nem enged. Hőmérséklet-érzékelő került a gőzfúvókába is, így a tej megfelelő hőfoka is garantált a tökéletes tejhabhoz. Közvetlenül a használat után a fúvóka pedig automatikusan meg is tisztítja magát. Az innovatív fűtési rendszernek köszönhetően pedig a készülék 3 másodpercen belül készen áll.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: igen

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 230 g

GŐZNYOMÁS: 15 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: nem

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 2 l

 

automata kávéfőző

SENCOR SES 9200CH

A rozsdamentes acélból készült darálóval 5 őrlési fokozat állítható be, a kávéerősség szabályozásához pedig 3 mennyiség közül lehet választani. Ezenkívül a kávé hossza is állítható, amihez csészeméret-memória is tartozik. Az érintésvezérléses, LED-kijelzővel rendelkező, kompakt, 18 cm széles Sencor modellel egyszerre csak egy kávé főzhető. A géppel viszont tejes italok is készíthetők egyetlen érintéssel. Az automata kávéfőző figyelmeztet a víztartály, illetve a kávé utántöltésére, valamint a vízkő-eltávolítás szükségességére. A készülék vízkő-eltávolító és automatikus öntisztító funkcióval, ÖKO üzemmóddal és még csészevilágítással is rendelkezik.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

TFT-KIJELZŐ: nem

BABTARTÁLY-KAPACITÁS: 150 g

GŐZNYOMÁS: 19 bar

KAPUCSÍNÓRENDSZER: van

VÍZTARTÁLY-KAPACITÁS: 1,1 l

 

automata kávéfőző

További termékválogatások:

Az időtakarékosak

Az időtakarékosak

A mosógépeknél meglehetősen régóta az egyik kiemelt termékjellemző az energiahatékonyság, vagyis a készülékek áram és vízfogyasztása. A takarékosság...

Megduplázva

Megduplázva

A forrólevegős sütő népszerűségére a hagyományos sütő szegmens azzal válaszolt, hogy utóbbi gépekben is megjelent az airfryer funkció, a tartozékok...

Ilyen is, olyan is

Ilyen is, olyan is

A forrólevegős sütő az egyik legdinamikusabban fejlődő termékkör, a készülékek iránti kereslet szinte folyamatosan növekszik, annak ellenére is,...

Share This