A mosó-szárító gép és a vízfogyasztás

2023. február 21.

A mosó-szárító készülékek, ahogyan a mosógépek is, értelemszerűen fogyasztanak vizet. A kombinált készülékek esetében azonban két vízfogyasztási adatot is megadnak a gyártók. A csak mosásra vonatkozó érték mellett a teljes mosási-szárítási ciklusra értelmezett mutató is megtalálható. Az viszont nem biztos, hogy teljesen kézenfekvő, miért is fogyaszt vizet egy mosó-szárító a szárítás során.

hőszivattyús szárítógép
Víz a mosáshoz

Hogy egy mosógép ténylegesen mennyi vizet használ fel egy mosás során, azt meglehetősen nehéz pontosan meghatározni. A vízfogyasztás ugyanis többek között függ az adott mosóprogramtól, az aktuális töltősúlytól, vagyis hogy éppen mennyi szennyes került a gépbe, de még a víz keménysége is befolyásolhatja a felhasznált vízmennyiséget. Éppen ezért az összehasonlíthatóság érdekében, a minden mosógépben megtalálható, Eco 40–60 ciklust veszik figyelembe. A liter/ciklusban megadott súlyozott vízfogyasztási adat pedig és a teljes és részleges töltetekkel futtatott Eco 40–60 program fogyasztása alapján kerül meghatározásra. A mosógép vízfelhasználását valamelyest befolyásolja a készülék kapacitása. Egy nagyobb kapacitású gép valamivel többet is fogyaszt. Legalábbis egy adott márka modelljeit összehasonlítva.

A vízfogyasztást elsősorban a tervezés, a technológia határozza meg. Ezt azt jelenti, hogy a különféle márkák modelljei között lehetnek akár nagyobb különbségek is e tekintetben, egy adott márka készülékeinek esetében viszont az eltérések általában lényegesen kisebbek. Jellemzően 40–50 liter között alakul a mosógépek vízfogyasztása, de találunk 40 liternél kevesebb vizet igénylő készüléket is és olyan modellt is, ami akár 80 liter vagy még több vizet használ egy ciklushoz. Mosó-szárítók esetében tulajdonképpen egy szárítófunkcióval felvértezett mosógépről beszélhetünk, így ezeknek a készülékeknek a vízfogyasztása csak mosás viszonylatában tulajdonképpen megegyezik a mosógépekével.

Víz a szárításhoz

Mosó-szárító gépek esetében két vízfogyasztási adatot is megadnak a gyártók. A csak mosás mellett a teljes mosási-szárítási ciklusra érvényes fogyasztás is megtalálható. Ez az érték pedig mindig magasabb, mint a csak mosásra vonatkozó adat. Ráadásul gyakran igen jelentős a különbség. A teljes ciklust tekintve a 70–90 liter közötti felhasználás az általános, de nem példa nélküli a 100 litert meghaladó vízfogyasztás sem.

Furcsának tűnhet, hogy miért nagyobb a vízfogyasztás akkor, amikor szárít is a készülék. A magyarázat a szárítás technológiájában keresendő. A szárítás során hőre van szükség ahhoz, hogy a készülék a ruhákban található nedvességet kivonja, vízgőzzé alakítsa. A kondenzációhoz, vagyis a vízgőz vízzé alakításához viszont a párát le kell hűteni. A mosó-szárító gépek zöme pedig a folyamat ezen részéhez vizet használ fel. Ez az oka, hogy a teljes ciklus során megnő a készülékek vízfogyasztása. A hőszivattyús szárítási technológia működési elve is hasonló, azonban ott a hőmérséklet alacsonyabb, a víz pedig egy zárt rendszeren belül többször kerül felhasználásra, így mind a víz-, mind az energiafogyasztás alacsonyabb. Ez a megoldás szárítógépeknél elterjedt, mosó-szárítók esetében azonban ritka.

További termékválogatások:

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

Share This