Menetrögzítő kamera: Funkcióválaszték

2023. március 23.

A menetrögzítő kamerák alapvető funkciója, hogy figyeljék és rögzítsék a jármű előtt zajló eseményeket. A készülékek célja pedig elsősorban az, hogy egy esetleges közlekedési baleset során a felvételek bizonyítékként szolgálhassanak. Ezekre a feladatokra tulajdonképpen minden piacon kapható modell alkalmas, a különbség a felvételek minősége mellett a további funkciókban lehet. Alábbiakban a termékkör esetében leginkább releváns termékjellemzőket foglaltuk össze.

hőszivattyús szárítógép
Képminőség

A képminőség tekintetében három terméktulajdonság mérvadó. A videó felbontása meghatározza, hogy a kép mennyi képpontból áll össze, Minél több a képpont, annál részletgazdagabb a kép, vagyis jobban kivehető a felvételen például egy rendszám. Ugyanakkor a nagy felbontás több tárhelyet is igényel. A képsebesség (FPS) azt jelzi, hogy egy másodperc alatt mennyi képkocka készül a videóban. A nagyobb FPS-szel a videó természetesebb lesz, és a lassítás esetén is sima marad. A felvételek minőségét tekintve az objektív látószöge is fontos. Minél nagyobb a látószög, annál nagyobb teret tud befogni a kamera, azonban egy túl nagy látószög esetén halszemeffektus lép fel és csökken a kép részletgazdagsága. 

A készülékekhez általában cserélhető szűrők is használhatók. Az UV-szűrő a színtelítettséget növeli, a műszerfal tükröződésének kiküszöbölése pedig polarizált szűrők segítségével lehetséges. Amennyiben hátsó kamera is tartozik a készülékhez, akkor annál fontos szempont az éjszakai felvételek minőségét javító érzékelő is, hiszen az autónak hátul nincs olyan világítása, mint elöl.

Videótárolás

A kamerák jellemzően hurokfelvételt használnak, vagyis amikor a tárhely megtelik, az új felvétel rögzítésének érdekében törlik a legrégebbit. Ezért van szerepe, hogy a készülék rendelkezik-e a belső tárhelye bővíthetőségét lehetővé tevő kártyafoglalattal, illetve milyen kapacitású memóriakártya használható a modellhez. A felvétel memóriaigényét befolyásolja videó felbontása, illetve a fájlformátum is. A memóriakártya azért is hasznos lehet, mert egy baleset során elég azt átadni az intézkedő rendőrnek, a készülék pedig használható addig is, míg az eljárás tart. A belső tárhelyre rögzített videónál azonban a rendőrnek a készülékre van szüksége. Fontos tulajdonság a fájlvédelem is. A felvételek manuálisan rögzíthetők, ezzel biztosítható, hogy ne törlődjenek. Az ütközést érzékelő G-szenzor segítségével pedig a kamera baleset esetén automatikusan biztonságba helyezi a felvételt és meggátolja a felülírás lehetőségét. Egyes modellekben állíthatók a felvételeken látható vízjelek is, mint a jármű sebessége, az idő, a dátum vagy a GPS-koordináták.

Kezelhetőség

A kijelző és a képátló mérete nemcsak felvételek visszanézhetőségét szolgálja, hanem megkönnyíti a kamera helyes beállítását és vezérlését. Szintén e tekintetben lehet jelentősége az olyan opcióknak is, mint az érintőképernyő vagy a hangvezérlés. Egyes modellek beépített hangszóróval, illetve mikrofonnal is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a hang rögzítését is.

Kapcsolat

A legtöbb modell USB- és vagy HDMI-csatlakozóval rendelkezik. Előbbivel külső tárként a számítógéphez csatlakoztatható, utóbbival pedig akár televízióra is köthető a készülék. A kamerák között olyan is található, amely wifikapcsolatra is képes, ez a mobilalkalmazás nyújtotta olyan előnyök elérését is lehetővé teszi, mint a beállítás vagy a távolról történő nyomon követés.

Funkcionalitás

Bizonyos modellekhez tartozik vagy bővíthető hátsó kamerával is, ami segítheti a parkolást, illetve a jármű mögötti eseményeket is rögzíti. A G-szenzor, a már említett fájlvédelem mellett, arra is alkalmassá teszi a rendszert, hogy parkolás alatt is figyelje az autót, az ütközésérzékelő ugyanis ilyenkor is működik, és szükség esetén elindítja a felvételt. A GPS opció segítségével a felvétel számos adattal bővíthető, valamint a funkció érzékeli az autó mozgását és elindítja a felvételt, de sebességmérők jelzésére is alkalmas. Egyes modellekben vezetéstámogató rendszerek is találhatók, a sávelhagyásra figyelmeztető LDWS, vagy a követési távolságot figyelő FCWS. A kamerák többnyire az autó szivargyújtóján keresztül kapják a szükséges energiát, de általában saját áramforrással is rendelkeznek. Ennek kapacitása pedig a leparkolt jármű felügyeletének tekintetében bírhat jelentőséggel.

További termékválogatások:

Itt a roller, hol a biztosítás?

Itt a roller, hol a biztosítás?

Idén május 9-én került kihirdetésre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (KGFB) szóló 2009. évi LXII. törvény módosítása, amely az...

Kapufa

Kapufa

A nagy érdeklődésre számot tartó sportesemények a műszaki kereskedelemben, elsősorban a televíziók kapcsán, mindig is kiemelt szezont jelentenek,...

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Share This