Nem csak a kényelemről szól

2023. április 11.

Az automatikus mosószer-adagolás ma már egyáltalán nem számít kuriózumnak, de még mindig olyan tulajdonság, ami különbséget tud tenni a mosógépek között. A funkció ugyanis nem minden márka választékában található meg. A magyar piacon 8-10 brand kínál olyan készüléket, amelyben elérhető az automatikus mosószer-adagolás. A megoldás alapvetően kényelmi szolgáltatásnak tűnik, de a komfort fokozása mellett több olyan vetülete is van, amely hasznossá teszi a technológiát.

hőszivattyús szárítógép

A legtöbb felhasználó a „kevés rossz, a több nem árt” elvet követi a mosószer-adagolás során, vagyis úgy gondolkodnak, hogy ha nincs elég a mosószerből, akkor nem lesz tiszta a ruha, ha viszont a kelleténél többet adagolnak, abból nem lesz különösebb probléma. Ez azonban csak részben igaz. A mosásmechanika és kémiai folyamatok eredményezik a tisztítást. A kémia rész pedig a mosószer, így ha nincs elég, valóban csökken a tisztítás hatásfoka. A mosószer-túladagolás viszont korántsem semleges, számos probléma forrása és hátránnyal jár.

NEM JÓ A GÉPNEK, A RUHÁKNAK, A PÉNZTÁRCÁNAK ÉS A KÖRNYEZETNEK SEM

A mosószer túladagolása során a készülék a mosószer egy részét nem használja fel, valamint a szükségesnél több hab is keletkezik. Mindez pedig számos szempontból hátrányos. A túl sok hab meghibásodásokat eredményezhet, például szivárgáshoz vezethet az ajtótömítéseknél. Előfordulhat az is hogy, a sok hab működésbe hozza a biztonsági mechanizmusokat, és a készülék egyszerűen leáll. A mosógép élettartama is csökkenhet, de akár a szárítógépre is hatással lehet a túladagolás. A mosás során a ruhákon maradó öblítőszer ugyanis eltömítheti a szárítógép kondenzátorát.

A túladagolt mosószer a mosás hatékonyságát tekintve, illetve a ruhák szempontjából sem kedvező. A mosószer, amit a készülék nem tud kiöblíteni, lerakodik a gépben, ez pedig penészedéshez és kellemetlen szagok kialakulásához vezethet. De nemcsak gépben maradhat mosószer, hanem ruhákon is, amik foltokat, illetve a színek idő előtti halványulását okozhatják. A túl sok hab továbbá azzal is járhat, hogy a mosógép nem tudja elérni a maximális centrifugafordulatot, így a ruhák nedvesebbek maradnak. A mosószer túladagolása ugyanakkor nem is gazdaságos. Mivel a készülék nem használja fel a többletmennyiséget, így gyakorlatilag olyan, mintha a felhasználó egyenesen kiöntené a mosószert. Ez egyértelmű pazarlás, ráadásul a felesleges környezetterhelést is jelent.

AUTOMATIKUS ADAGOLÁS – EXTRA HATÉKONYSÁG ÉS KÉNYELEM

Az automatikus mosószer-adagolás kiküszöböli a túladagolásból eredő negatív hatásokat, hiszen mindig a készülékek megfelelő mosószermennyiséget adják a mosáshoz. Ezek a technológiák általában komplex megoldások, és a mosás számos jellemzőjét képesek figyelembe venni a szükséges mennyiség maghatározásához. Így például az aktuális töltet mennyiségét, a mosószer koncentrációját, vagy akár a szövet típusát és a víz keménységét is. Mivel a rendszer számos paraméter alapján optimalizálja a mosás folyamatát, a ciklus során felhasznált vízmennyiséget is képes csökkenteni, ami energia- és költségmegtakarítást jelent. Persze manuálisan is meg lehet oldani az adagolást, de az optimális mennyiség megválasztása nem egyszerű, a precizitásra pedig mindenképpen időt kell szánni. Az automatikus rendszereket ráadásul nem kell minden mosás előtt feltölteni. A legtöbb modell meglehetősen nagy tartállyal rendelkezik, ami több ciklusra is elegendő. Szokások, mosási gyakoriság és készülék függvényében akár egy hónapig sem kell a mosószerrel bíbelődni. A készülékek azt is jelzik, ha a mosószer fogyóban van, és aktuális az újratöltés.

A Samsung 2020-ban, az Egyesült Királyságban végzett felmérése szerint az emberek kevesebb mint negyede (24%) állítja be rendszeresen a használt mosószer mennyiségét a töltet súlya alapján. Ennek eredményeként a britek majdnem kétszer annyit költenek mosószerre, mint amennyire szükségük lenne. Ennek ellenére az embereknek csak közel egy harmada (35%) ért egyet azzal, hogy túl sok mosószert használ.

MOSÓKAPSZULA AZ ADAGOLÁS ALTERNATÍVÁJA

A mosókapszula nem is olyan régen jelent meg, és gyorsan nagyon népszerűvé vált. A megoldás fő funkciója pedig tulajdonképpen éppen a mosószer-túladagolás elkerülése. Bizonyos keretek között az elgondolás működik is. A kapszula azonban nem gép, így nem tudja figyelembe venni a mosás aktuális jellemzőit, például a töltet súlyát vagy a hőmérsékletet. Használatuk során pedig ebből eredhetnek problémák, ha a felhasználó nem eléggé figyelmes. Például ha a mosógép túl van töltve, vagy a hőmérséklet túl alacsony az adott kapszulához, akkor előfordulhat, hogy az nem oldódik fel a mosás során.

FUNKCIÓBÓL SZOLGÁLTATÁS – HAIER WASHPASS

Az okoskészülékek funkcionalitása még tovább fokozhatja a kényelmet az automata mosószer-adagolás vonatkozásában. Erre példa a Haier Washpass koncepció is, amely egyelőre csak az olasz piacon érhető el. Ettől függetlenül a megoldás rendkívül érdekes, mert egy új alternatívát jelenthet a mosógépek használatában. A Haier és a tisztítószerek specialistájaként ismert Nuncas által kifejlesztett mosógép lényege, hogy a készülék négy komponensből álló mosószert használ. A gép minden egyes ciklusnál a ruha anyagának, a választott hőmérsékletnek és a szennyeződés típusának megfelelően állítja be a mosószer egyes összetevőinek mennyiségét. 

Már önmagában ez jelentős fejlesztés, hiszen a megoldás révén gyakorlatilag minden mosáshoz a legoptimálisabb mosószert lehet használni. A 2023-ban indított koncepció azonban ennél is továbbmegy, ugyanis a készülék egy előfizetéses szolgáltatás keretében érhető el. A felhasználó nem megveszi a készüléket, hanem tulajdonképpen bérli. A bérleti díj pedig az igénybe vett előfizetési opció függvényében tartalmazza a mosószer költségeit is. A készülék pedig arra is képes, hogy szükség esetén automatikusan újrarendeli a mosószereket.

További termékválogatások:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Share This