Tömören

2023. október 10.

Ha az ember karos kávéfőzőt használ, akkor a kávékészítés során el kell végeznie a tömörítést is. Ennek a legegyszerűbb és egyben a legkevésbé hasznos módja a kávékar túltöltése és a felesleg lesöprése.  A megfelelő tömörítés viszont ennél komolyabb odafigyelést és speciális eszközöket is igényel.

hőszivattyús szárítógép
Mire jó a tömörítés?

A tömörítéssel alapvetően két cél valósítható meg. Az egyik, hogy a káve cremája elváljon a kávétól, a másik ennél talán valamivel fontosabb, hogy a kávé aromája, ízei megfelelően kinyerhetők legyenek. A természetben is számtalan példa igazolja, hogy a víz mindig utat talál magának, különösen, ha erőteljes víznyomásról van szó. Ha tetszik mindig a legkisebb ellenállás irányába indul. A kávé esetében ez történik, amikor nincs a pogácsa megfelelően tömörítve. A víz arra „megy” ahol hézagot talál és így nem kerülnek bele azok az illóolajok, amelyek az ízeket hordozzák. Egy megfelelően tömörített pogácsaesetében azonban nincsenek ilyen surranó utak a víz számára és a kávé minden íze, aromája belekerül a vízbe.

Persze nem mindenki érzi ki ezeket az ízeket, sőt a kávéfogyasztási szokások egy része, mint a cukor, vagy a tej használata éppen a kávé valódi ízét nyomják el. Így sok kávéfogyasztó szkeptikus lehet a tömörítés fontosságával kapcsolatban. De ha belegondolunk, hogy egy török kávé mennyire más, mint egy eszpresszó, akkor talán könnyebben elfogadjuk, hogy a tömörítésnek helye van a kávékészítés procedúrájában.

 Termékajánló:

Promóció

Hogyan kell tömöríteni?

A tömörítés tehát fontos, azonban csak akkor éri el a célját, ha megfelelően történik. A tömörítés során gyakorlatilag erőkifejtésről van szó, Tulajdonképpen összepréseljük a kávéőrleményt. Így az eredményességet az erő iránya és a nagysága határozza meg. Baristák szerint ezért három dologra kell odafigyelni a tamperálás során.

A kávépogácsa helyzete vízszintes legyen az erő pedig erő merőlegesen érkezzen optimális esetben 15 kilós nyomással. Ez utóbbi igen nehezen megoldható, ezért sokszor azt javasolják, hogy inkább egyforma erővel igyekezzünk minden esetben összenyomni a pogácsát. Ez sem feltétlenül kivitelezhető mindig, de a tapasztalat kialakíthat bizonyos hibahatáson belül mozgó gyakorlatot. Ha ugyanis megszokunk egy egy tamerálási erőt, akkor a kávékészítés többi jellemzőjét könnyebben igazítjuk hozzá.

Mivel tömörítsünk?

A tömörítéshez elérhető egy speciális eszköz, a tamper. Ez a pecsétre emlékeztető tárgy, egyszerűsége ellenére számos olyan jellemzővel rendelkezik, ami befolyásolja a használatát. Számít az eszköz mérete. A nem megfelelő méretű tamper nem illeszkedik rendesen és hiába alkalmazzuk, ugyanúgy hagyunk helyet a víznek, mintha nem használnánk. Sőt kellemetlen vagy akár fájdalmas is lehet a használata. Ezért a tampert mindig érdemes kézbe venni vásárlás előtt és érezni a súlyát, kialakítását, illetve hogy miként illeszkedik az ember tenyerébe. Léteznek kalibrált tamperek is, amelyek a korábban említett megfelelő nyomóerő nagyságának megtalálását segítik. Ezekben egy rugó, van, ami megfelelő terhelés esetén kattanással jelzi, hogy optimális az erőkifejtés.

Ha már tamperálunk

Ha már tamperálunk, akkor valószínűleg fontos számunkra, hogy a kávéból a lehető legtöbbet kihozzuk. A kávé ízét befolyásoló tényezők közül sok a kávéfőzőn múlik. A hőmérséklet, a vízmennyiség, a nyomás. Ezek a fejlettebb a készülékeken beállíthatók az igények szerint. Fontos az őrlemény finomsága is, amit vagy a kávéfőző, vagy a kávédaráló használata során lehet szabályozni. És persze számít maga a kávé, illetve annak pörkölése is. Ez pedig a kávé vásárlása során dől el. Még egy szempont van, ami meghatározó, ez a kávé mennyisége. Ez bizonyos készülékeken állítható, ha pedig erre nincs mód, akkor indokolt lehet beszerezni egy speciális mérleget, amivel a kíván mennyiség adagolása megoldható.

  További rovatainkból:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Konyhakiállítás 2024

Konyhakiállítás 2024

Videók - Konyhakiállítás 2024Március 1-3 között került megrendezésre a 14. Konyhakiállítás, Magyarország legrangosabb konyha tematikájú rendezvénye....

További termékválogatások:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Share This