Gőzerővel

2024. június 06.

A gőz erejét az ember meglehetősen régóta alkalmazza. Gőzzel hajtott szerkezet már az ókorban is létezett, a Hérón labdája néven ismert eszköz azonban csak játékszer volt. Az első igazi gőzgépre azonban a 18. századig kellett várni. A gőzt viszont nem csak gépek hajtására használták. Például gyorsasági és a takarékossági okokból több kultúra hasznosította a gőzt az ételkészítés során már az ókorban is. A modern századokban viszont a gőz egy kicsit háttérbe szorult, de a 20 század végén újra felfedezték és manapság különféle célokból számos háztartási gépben is megtalálható. Ráadásul a gőzt használó gépek általában a fejlettebb modellek közé tartoznak.

hőszivattyús szárítógép
A gőz simít

A gőz háztartási gépekben történő alkalmasáról elsőként a legtöbb embernek valószínűleg a vasaló jut eszébe. A vasaló hő és mechanika erő segítségével a szövetszálak közötti kémiai kapcsolatokra hat, a gőzölős vasalóknál, kézi gőzölőknél a vízgőz pedig ugyanezt teszi csak hatékonyabban. Az eredmény, hogy a szálak fellazulnak és megnyúlnak, vagyis kisimulnak. Amikor pedig az anyag visszahűl, akkor ezt az állapotát őrzi meg, azaz sima marad. A mosógépekben, szárítógépekben alkalmazott vasaláskönnyítő funkciók hasonló elven működnek, vagyis a gőz révén az anyagszálak fellazításával érik el, hogy kevesebb legyen a gyűrődés a mosott ruhákon.

A gőz tisztít

A gőz másik áldásos hatása, hogy képes oldani az olajat és a zsírt. Ezt a képességet több készülék is felhasználja a szennyeződések eltávolításához. A gőzfelmosók, vagy a sütők öntisztító funkciója is ezt az elvet használja, de a mosogatógépeknél is alkalmazzák a megoldást, mert ez nem csak tisztít, de jelentősen csökkenti a mosogatás után a poharakon maradó foltokat.

A gőz fertőtlenít

A vírusok és baktériumok érzékenyen reagálnak a magas hőmérsékletre, így a gőz vegyi anyagok használata nélkül is, pusztán magas hőfokának köszönhetően hatékonyan képes fertőtleníteni. Tulajdonképpen minden készülék, ami használ gőzt, rendelkezik a fertőtlenítés képességével.

A gőz főz

A gőz az ételkészítés során is hasznos lehet, ezért számos sütőben található már ilyen megoldás. A hőmérséklet növekedésével az élelmiszerekben egyre több tápanyag és vitamin bomlik fel. A gőz, a hagyományos sütésnél alacsonyabb hőfokon kezeli az ételeket, így azok jobban megőrzik vitamin- és tápanyagtartalmukat, illetve a színanyagok sem oldódnak ki. A magas páratartalom révén az élelmiszerek nedvességtartalma sem távozik, és a vízben oldódó tápanyagok, főként a C és B vitamin is csak kisebb mértékben távoznak az ételekből.

 Termékajánló:

Promóció

  További rovatainkból:

26 év után

26 év után

A Haier immár tizenhat egymást követő évben a világ vezető háztartásigép-márkája, folyamatosan megőrizve első helyét a globális piacon. A vállalat...

Szeress bele az új konyhádba!

Szeress bele az új konyhádba!

Jövő tavasszal immár 15. alkalommal kerül megrendezésre a Konyhakiállítás Budapesten. A lakásfelújítás, háztartási gép vásárlás előtt állók ismét 3...

IFA 2024 I. rész

IFA 2024 I. rész

Videók - IFA 2024 I. rész A fennállásának 100. jubileumát ünneplő IFA 2024-ben is rengeteg újdonságot tatogatott. A rendezvényen számos márka...

IFA 2024 II. rész

IFA 2024 II. rész

Videók - IFA 2024 II. részA fennállásának 100. jubileumát ünneplő IFA 2024-ben is rengeteg újdonságot tatogatott. A rendezvényen számos márka...

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

Az ország boltja

Az ország boltja

Az Árukereső.hu 2011 óta töretlenül keresi a legkiválóbb minőségű szolgáltatást nyújtó webáruházakat a vásárlók szavazata alapján. Így idén 14....

72 másodpercenként vásárlás

72 másodpercenként vásárlás

Egyre sikeresebb a Pepita Group Zrt. az online kereskedelemben  A Pepita Group Zrt. sajtóközleménye szerint a hazai bruttó forgalma több mint 24...

Made in…

Made in…

ÖNMAGÁBAN AZ ÉSZAK-AMERIKAI PIAC ALAKULÁSA NEM BEFOLYÁSOLJA JELENTŐSEN AZ EURÓPAI PIACOK MŰKÖDÉSÉT. A MÁSODIK CIKLUSÁRA KÉSZÜLŐ ÚJ AMERIKAI ELNÖK...

Share This