Az IFA visszatér

2021. május 05.

Tavaly, a pandémiára tekintettel, ahogy sok minden más, az iparág meghatározó kiállítása, az IFA sem a megszokott módon került megrendezésre. A több százezer látogatót vonzó rendezvény 2020-ban részben virtuális formában zajlott, idén azonban az IFA visszatér eredeti formátumához, és a tervek szerint fizikai eseményre kerül sor Berlinben szeptember 3–7. között. Tekintve a jelenlegi járványhelyzetet, illetve annak továbbra is kiszámíthatatlan alakulását, a lebonyolítás kapcsán felmerül néhány kérdés. Az IFA igazgatója, Dirk Koslowski adott lapunknak exkluzív interjút az idei eseménnyel kapcsolatban felmerülő kérdésekről.

Hogyan kerül megrendezésre az idei IFA? Pontosan olyan formában találkozhatunk a rendezvénnyel, mint a pandémia előtt, vagy a tavalyihoz hasonló eseményre számíthatunk idén is?

„Pontosan ugyanolyan, mint a koronavírus előtt” – szinte mindannyian szeretnénk, ha ez így történhetne. Sajnos azonban úgy vélem, hogy 2021 még nem az az év lesz, amikor erre lehetőség lesz. Valamivel több időre van szükség ahhoz, hogy a kiállítások és egyéb események olyan formában kerüljenek megrendezésre, mint korábban. Ennek ellenére mi teljes gőzzel dolgozunk azon, hogy olyan találkozási pontot kínáljunk, ahol az iparágban érintettek, üzleti partnerek – és önök, a média képviselői is – a leghatékonyabb módon térhetnek vissza a pályára, az üzletbe egy szakkiállításon. Jelenleg az IFA 2021 teljes körű és fizikai formában lebonyolított visszatérésére készülünk szeptemberben Berlinben. Ugyanakkor az egészség és a biztonság a legfontosabb prioritás számunkra az esemény kapcsán. Az idei évre vonatkozó legfontosabb törekvésünk az, hogy a kiállítással lényegi ösztönzést adjunk az iparág és minden a szakmában érintett számára.

Rendelkeznek külön tervvel arra, ha a járvány alábbhagy, illetve ha éppen ellenkezően alakul, és egy újabb hullám söpör végig Európán? Ha utóbbira kerül sor, mi lesz a kiállítás sorsa 2021-ben?

Észszerűtlen megközelítés lenne, ha nem számolnánk a különböző eshetőségekkel, és nem készülnénk fel azokra megfelelő forgatókönyvvel. Ugyanakkor jelenleg a keretfeltételek lehetővé teszik számunkra, hogy teljes körű, élő fizikai eseményt bonyolítsunk le szeptemberben. De, igen készen állunk arra az esetre is, ha változás történik, és ez nem lesz megoldható. Ebben az esetben partereink számára további újabb virtuális komponensek beépítésével tervezünk. A jelenlegi küldetésünk 2021-re azonban egyértelmű: egy teljes körű és valós eseményre törekszünk szeptemberben, Berlinben. Bizakodóak vagyunk, hogy a globális erőfeszítések az oltásokat illetően hatalmas lendületet adnak a járvány elleni küzdelemhez, illetve hogy a lezárások és korlátozások végre megtérülnek. Mindebben bízva reméljük, meghívhatjuk a világot, hogy látogasson el szeptemberben Berlinbe az IFA 2021 szakkiállításra.

Mosógép trendek

„Ugyanakkor elképzelhető, hogy a részvételhez szükséges lesz egy részletes regisztrációra is a kontaktkutatás lehetőségének biztosításához, illetve a tesztek és az oltottság hitelesítéséhez.”

Dirk Koslowski, az IFA igazgatója 

Milyen előírások bevezetésében látják a biztonságos lebonyolítás lehetőségét? Szükség lesz negatív PCR-tesztre vagy beoltottságot igazoló dokumentumra a belépéshez?

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy az IFA egy átfogó koncepciót alakít ki, hogy biztosítsa a maximális biztonsági és higiéniai intézkedéseket minden résztvevő számára. Jelenlegi álláspontunk szerint minden vendég esetében elvárjuk, hogy rendelkezzen negatív teszttel, vagy legyen beoltva, mielőtt belép a kiállítás területére. Mindemellett a biztonsági elképzeléseinkben szerepelnek olyan intézkedések is, amelyek már mindannyiunk számára ismertek. Így a távolságtartás, a maszkviselés, illetve a fertőtlenítő adagolók biztosítása. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a részvételhez szükséges lesz egy részletes regisztrációra is a kontaktkutatás lehetőségének biztosításához, illetve a tesztek és az oltottság hitelesítéséhez.

KAPCSOLÓDÓ:

A KORLÁTOZÁSOK IDÉN MÁR NEM VOLTAK TELJESEN ISMERETLENEK A PIAC SZÁMÁRA, DE KÜLÖNBSÉGEK AZÉRT AKADTAK.

Az emberek általános hozzáállása, illetve a jelenlegi utazási lehetőségek fényében milyen érdeklődésre számítanak? Összevetve a tavalyi, részben virtuális eseménnyel, illetve az azt megelőző hagyományos lebonyolítású rendezvénnyel.

Az utolsó fizikai formában megszervezett 2019-es kiállítás során 238 700 látogatót üdvözölhettünk az expón. 1930 iparági partner és 5360 újságíró érkezett 130 országból a rendezvényre. Természetesen a mindenki egészségét szem előtt tartó óvintézkedéseink miatt nem számítunk arra, hogy az IFA 2021 rekordokat fog dönteni ebben a tekintetben. Ugyanakkor a tavalyi háromnapos, szigorúan ellenőrzött, részben fizikai, részben virtuális speciális lebonyolítás során is 145 900 látogató, 1570 szakmai partner vett részt az eseményen, és 10 750 újságíró követte nyomon a kiállítást, amely 100 országból vonzotta az érdeklődőket.

IFA 2020 Special Edition / Fotó: IFA

A rendezvény tematikáját, tartalmát illetően számíthatunk az idei évben valamilyen különlegességre?

Igen. Örömmel jelentjük be, hogy az IFA első alkalommal lesz partnere a szeptemberi Tech Up for Women konferenciának. A Tech Up for Women egy rendkívül innovatív formátum, amelyet nők terveznek nők számára. Célja, hogy a hölgyek tanuljanak a magasan jegyzett női vezetőktől, kutatóktól és szakértőktől, valamint hogy ennek kapcsán egy globális hálózatot hozzanak létre. Ezenkívül bővítjük a kiállításunk kínálatát a Berlini Fotóhét integrálásával is. Ez a rendezvény kreatív és látványos. Ennek köszönhetően rendkívüli módon erősíti az IFA képalkotás terén nyújtott termékportfólióját a kiállítási területeken, illetve az ezzel párhuzamosan zajló Berlini Fotóhét eseményeivel az egész városban.

Share This